Ohjauskeskuksen käyttäminen ja räätälöinti iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa

Ohjauskeskuksen avulla voit ottaa nopeasti kuvan, laittaa valot päälle, hallita Apple TV:täsi ja paljon muuta. Voit jopa räätälöidä Ohjauskeskusta, jotta voit käyttää nopeasti itsellesi tärkeimpiä toimintoja.

Ohjauskeskuksen avaaminen

Pyyhkäise minkä tahansa näytön alaosasta ylöspäin. Jos käytät iPhone X:ää tai uudempaa tai iPadia, jossa on iOS 12 tai uudempi, pyyhkäise alas näytön oikeasta yläkulmasta.

Ohjauskeskuksen sulkeminen

Napauta näytön yläosaa tai paina Koti-painiketta. Jos käytössäsi on iPhone X tai uudempi, pyyhkäise näytön alaosasta ylöspäin tai napauta näyttöä.

Ohjauskeskuksen räätälöinti

Voit räätälöidä Ohjauskeskusta siten, että pääset nopeasti muuttamaan useimmiten käyttämiesi toimintojen asetuksia. Haluatko olla valmis heti inspiraation iskiessä? Lisää Sanelin-säädin. Haluatko himmentää ruokailutilan valot yhdellä napautuksella? Lisää Koti-säätimiä. Toimi seuraavasti:

1. Valitse Asetukset > Ohjauskeskus.
  2. Napauta Muokkaa säätimiä.
  3. Lisää säätimiä napauttamalla . Poista säätimiä napauttamalla  ja sitten Poista.

Jos haluat järjestää Ohjauskeskuksen säätimet uudelleen, siirry kohtaan Asetukset > Ohjauskeskus. Napauta Muokkaa säätimiä ja pidä sitten  painettuna säätimien vieressä ja vedä ne haluamaasi järjestykseen.

Nopea asetusten hallinta ja appien käyttö

Tässä ovat apit ja asetukset, joita voit käyttää nopeasti Ohjauskeskuksessa.

Verkkoasetusten käyttöönotto

Avaa Ohjauskeskus ja pidä vasemmassa yläkulmassa olevaa verkkoasetusten korttia painettuna, niin voit käynnistää seuraavat:

• Lentokonetila: Sammuta iOS-laitteen mobiiliyhteydet välittömästi.
  • Mobiilidata:* Salli tai estä appien ja palveluiden mobiiliverkon käyttö internet-yhteyttä varten.
  • Wi-Fi: Voit esimerkiksi selata verkkoa, suoratoistaa musiikkia ja ladata elokuvia. Jos pidät Wi-Fi-kuvaketta painettuna, voit vaihtaa Wi-Fi-verkkoa.
  • Bluetooth: Voit muodostaa yhteyden kuulokkeisiin, autosarjoihin, langattomiin näppäimistöihin ja muihin Bluetoothia tukeviin laitteisiin. Jos pidät Bluetooth-kuvaketta painettuna, voit vaihtaa Bluetooth-laitteita.
  • AirDrop: Jaa välittömästi esimerkiksi valokuvia, videoita ja sijainteja muiden lähellä olevien Apple-laitteiden kanssa.
  • Oma yhteyspiste:* Jaa laitteesi internet-yhteys tietokoneen tai muiden iOS-laitteiden kanssa.

* Käytettävissä iPhonessa ja iPad (Wi-Fi + Cellular) -malleissa.

Äänen hallinta

Paina äänikorttia voimakkaasti tai pidä sitä painettuna Ohjauskeskuksen oikeassa yläkulmassa, niin voit toistaa tai keskeyttää toiston nopeasti ja hallita esimerkiksi suosikkikappaleesi tai podcastisi äänenvoimakkuutta.

Napauta , niin äänen ulostulo siirtyy kaiuttimiin, kuulokkeisiin, Apple TV:seen tai muuhun äänilaitteeseen. Voit myös toistaa samaa musiikkia useista kotonasi käyttöön ottamistasi kaiuttimista.

Saatat myös nähdä lähellä olevien laitteiden kortteja, joilla voit hallita niiden äänentoistoa. Napauta vain korttia, niin voit hallita kyseisen laitteen äänentoistoa. Voit myös käyttää kortteja jaetun kappalejonon luomiseen ystävien kanssa.

Hallitseminen yhdellä napautuksella

Voit nopeasti laittaa päälle, käyttää tai säätää seuraavia appeja ja asetuksia napauttamalla niitä.

Herätys: Aseta herätys napauttamalla.

Kirkkaus: Säädä näytön kirkkautta vetämällä kirkkauden säädintä ylös- tai alaspäin.

Laskin:Käytä pikaisiin laskutoimituksiin tavallista laskinta tai käännä laitetta, niin saat käyttöön funktiolaskimen edistyneempiä toimintoja varten.

Tumma tila: Ota tumma tila käyttöön, niin näytön luettavuus paranee hämärässä. Napauta Ohjauskeskuksessa vaihtaaksesi vaalean ja tumman tilan välillä tai pidä kirkkauden säädintä painettuna ja napauta sitten Ulkoasu tumma.

Älä häiritse: Hiljennä puhelut ja ilmoitukset. Pidä painettuna, kun haluat käynnistää sen tunnin ajaksi tai päivän päättymiseen asti. Voit käynnistää sen myös vain tietyn tapahtuman ajaksi tai kun olet tietyssä sijainnissa, niin se sammuu automaattisesti, kun tapahtuma päättyy tai poistut sijainnista.

Älä häiritse ajettaessa:* iPhone tunnistaa, milloin saatat ajaa autoa, jolloin se hiljentää puhelut, tekstiviestit ja ilmoitukset. Sinua tavoittelevat henkilöt saavat ilmoituksen, että ajat parhaillaan.

Ohjattu käyttö: Ohjatun käytön avulla voit rajoittaa laitteesi käytön yhteen appiin ja määrittää, mitkä apin ominaisuudet ovat käytettävissä.

Alhaisen virran tila:* Vaihda alhaisen virran tilaan, kun iPhonesi akku on vähissä tai kun pistorasiaa ei ole käytettävissä.

Suurennuslasi: Tee iPhonesta suurennuslasi, jolla voit zoomata lähellä olevia kohteita.

Skannaa QR-koodi: Käytä iOS-laitteesi sisäänrakennettua kameraa ja skannaa QR-koodi, niin pääset nopeasti verkkosivustoille ilman, että sinun tarvitsee kirjoittaa tai muistaa verkko-osoitetta.

Näytön suunnan lukitus: Tämän valinnan avulla näyttö ei käänny, kun käännät laitettasi.

Hiljainen tila:* Mykistä nopeasti hälytykset ja ilmoitukset, jotka saapuvat laitteeseesi.

Ajanotto: Mittaa tapahtuman tai kierrosajan kesto.

Tekstin koko: Suurenna tai pienennä laitteesi tekstin kokoa napauttamalla ja vetämällä sitten liukusäädintä ylös- tai alaspäin.

Sanelin: Luo sanelu laitteesi sisäisen mikrofonin avulla.

Äänenvoimakkuus: Säädä toistettavan äänen voimakkuutta vetämällä äänenvoimakkuuden säädintä ylös tai alas.

*Laskin on käytettävissä vain iPhonessa ja iPod touchissa. Älä häiritse ajettaessa ja alhaisen virran tila ovat käytettävissä vain iPhonessa. Hiljainen tila on käytettävissä vain iPadissa ja iPod touchissa.

Hallinnan parantaminen painamalla

Näet lisää säätimiä pitämällä seuraavia appeja ja asetuksia painettuna.

Käyttöavun pikakomennot: Ota nopeasti käyttöön käyttöapuominaisuuksia, kuten AssistiveTouch, Kytkinohjaus ja VoiceOver.

Apple TV Remote: Hallitse Apple TV 4K- tai Apple TV HD -laitettasi iPhonellasi, iPadillasi tai iPod touchillasi.

Kamera: Ota kuva tai selfie tai tallenna videota nopeasti.

Taskulamppu:* Tee kameran LED-salamasta taskulamppu. Pidä taskulamppua painettuna, niin voit säätää sen kirkkautta.

Kuulo: Muodosta tai poista iPhonen, iPadin tai iPod touchin ja kuulolaitteen laitepari. Pääset sitten nopeasti käyttämään kuulolaitteita tai Suora kuuntelu -toimintoa AirPodseilla.

Koti:* Jos otat lisälaitteita käyttöön Koti-apissa, voit hallita kotisi suosikkilaitteita ja -tilanteita.

Night Shift: Ota kirkkausasetuksissa Night Shift käyttöön, niin näytön värit siirtyvät yöaikaan kohti lämpimämpiä sävyjä.

Muistiinpanot: Voit nopeasti esimerkiksi tallentaa idean, luoda tarkistuslistan ja luonnostella.

Näytön peilaus: Suoratoista musiikkia, kuvia ja videoita langattomasti Apple TV:hen ja muihin AirPlayta tukeviin laitteisiin. Lue, mitä tehdä, jos AirPlayta ei näy.

Näyttötallennus: Tallenna näytön tapahtumat napauttamalla. Pidä Näyttötallennus painettuna ja napauta Mikrofonin ääni, niin voit tallentaa ääntä laitteen mikrofonilla tallennuksen aikana.

Ajastin: Säädä ajastuksen kesto vetämällä liukusäädintä ylös- tai alaspäin ja napauta sitten Aloita.

True Tone:* Kirkkausasetuksissa voit ottaa käyttöön True Tonen, joka säätää laitteen näytön väriä ja voimakkuutta automaattisesti ympäristön valaistuksen mukaisesti.

Wallet:* Käytä nopeasti esimerkiksi Apple Pay -korttejasi, tarkastuskortteja ja elokuvalippuja.

* Taskulamppu on käytettävissä vain iPhonessa, 12,9-tuumaisessa iPad Prossa (3. sukupolvi), 11-tuumaisessa iPad Prossa, 12,9-tuumaisessa iPad Prossa (2. sukupolvi), 10,5-tuumaisessa iPad Prossa, 9,7-tuumaisessa iPad Prossa ja iPod touchissa. Koti on käytettävissä vain iPhonessa ja iPadissa. True Tone on käytettävissä vain 12,9-tuumaisessa iPad Prossa (3. sukupolvi), 11-tuumaisessa iPad Prossa, 12,9-tuumaisessa iPad Prossa (2. sukupolvi), 10,5-tuumaisessa iPad Prossa, 9,7-tuumaisessa iPad Prossa, iPhone X:ssä tai uudemmissa ja iPhone 8:ssa. Wallet on käytettävissä vain iPhonessa ja iPod touchissa.