Ohjauskeskuksen käyttäminen ja räätälöinti iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa

Ohjauskeskuksen avulla voit ottaa nopeasti kuvan, laittaa valot päälle, hallita Apple TV:täsi ja paljon muuta. Voit jopa räätälöidä Ohjauskeskusta, jotta voit käyttää nopeasti itsellesi tärkeimpiä toimintoja.

Ohjauskeskuksen avaaminen

Pyyhkäise minkä tahansa näytön alaosasta ylöspäin. iPhone X:n tai uudemman tai iPadin, jossa on iOS 12 tai uudempi, tapauksessa pyyhkäise alas näytön oikeasta yläkulmasta.

Ohjauskeskuksen sulkeminen

Napauta näytön yläosaa tai paina Koti-painiketta. iPhone X:ssä tai uudemmassa pyyhkäise ylös näytön alaosasta tai napauta näyttöä.

Ohjauskeskuksen räätälöinti

Voit räätälöidä Ohjauskeskusta siten, että pääset nopeasti vaihtamaan useimmiten käyttämiesi asioiden asetuksia. Haluatko olla valmis heti inspiraation iskiessä? Lisää Sanelin-säädin. Haluatko himmentää ruokailutilan valot yhdellä napautuksella? Lisää Koti-säätimiä. Toimi seuraavasti:

1. Valitse Asetukset > Ohjauskeskus.
  2. Napauta Muokkaa säätimiä.
  3. Lisää säätimiä napauttamalla . Poista säätimiä napauttamalla  ja sitten Poista.

Jos haluat järjestää Ohjauskeskuksen valinnat uudelleen, siirry kohtaan Asetukset > Ohjauskeskus, napauta Muokkaa säätimiä ja pidä sitten pohjassa  säätimien vieressä ja vedä ne haluamaasi järjestykseen.

Nopea asetusten hallinta ja appien käyttö

Tässä ovat apit ja asetukset, joita voit käyttää nopeasti Ohjauskeskuksessa.

Verkkoasetusten käyttöönotto

Avaa Ohjauskeskus ja pidä pohjassa verkkoasetuskorttia vasemmassa yläkulmassa käynnistääksesi seuraavat:

• Lentokonetila: Sammuta iOS-laitteen mobiiliyhteydet välittömästi.
  • Mobiilidata:* Salli tai estä appien ja palveluiden mobiiliverkon käyttö internet-yhteyttä varten.
  • Wi-Fi: Voit esimerkiksi selata verkkoa, suoratoistaa musiikkia ja ladata elokuvia.
  • Bluetooth: Voit muodostaa yhteyden kuulokkeisiin, autosarjoihin, langattomiin näppäimiin ja muihin Bluetoothia tukeviin laitteisiin.
  • AirDrop: Jaa välittömästi esimerkiksi valokuvia, videoita ja sijainteja muiden lähellä olevien Apple-laitteiden kanssa.
  • Oma yhteyspiste:* Jaa laitteesi internet-yhteys tietokoneen tai muiden iOS-laitteiden kanssa.

* Käytettävissä iPhonessa ja iPad (Wi-Fi + Cellular) -malleissa.

Äänen hallinta

Paina lujaa tai pohjassa äänikorttia Ohjauskeskuksen oikeassa yläkulmassa toistaaksesi tai keskeyttääksesi toiston nopeasti tai hallitaksesi suosikkikappaleesi, podcastisi tai muun äänenvoimakkuutta.

Napauta , niin äänen ulostulo siirtyy kaiuttimiin, kuulokkeisiin, Apple TV:seen tai muuhun äänilaitteeseen. Voit myös toistaa samaa musiikkia useista kotonasi käyttöönottamistasi kaiuttimista.

Saatat myös nähdä lähellä olevien laitteiden kortteja, joilla voit hallita niiden äänentoistoa. Napauta vain korttia, niin voit hallita kyseisen laitteen äänentoistoa. Voit myös käyttää kortteja jaetun kappalejonon luomiseen ystävien kanssa.

Hallitseminen yhdellä napautuksella

Voit nopeasti laittaa päälle, käyttää tai säätää seuraavia appeja ja asetuksia napauttamalla niitä.

Herätys: Aseta herätys napauttamalla.

Kirkkaus: Säädä näytön kirkkautta vetämällä kirkkauden säädintä ylös- tai alaspäin.

Laskin:Käytä pikaisiin laskutoimituksiin tavallista laskinta tai käännä laitetta, niin saat käyttöön funktiolaskimen edistyneempiä toimintoja varten.

Älä häiritse: Hiljentää puhelut ja ilmoitukset. Pidä pohjassa käynnistääksesi sen tunnin ajaksi tai päivän päättymiseen asti. Tai käynnistä se vain tietyn tapahtuman ajaksi tai kun olet tietyssä sijainnissa, niin se sammuu automaattisesti, kun tapahtuma päättyy tai poistut sijainnista.

Älä häiritse ajettaessa:* iPhone tunnistaa, milloin saatat ajaa autoa, jolloin se hiljentää puhelut, tekstiviestit ja ilmoitukset. Sinua tavoittelevat henkilöt saavat ilmoituksen, että ajat parhaillaan.

Ohjattu käyttö: Ohjatun käytön avulla voit rajoittaa laitteesi käytön yhteen appiin ja määrittää, mitkä apin ominaisuudet ovat käytettävissä.

Alhaisen virran tila:* Vaihda alhaisen virran tilaan, kun iPhonesi akku on vähissä tai kun pistorasiaa ei ole käytettävissä.

Suurennuslasi: Tee iPhonesta suurennuslasi, jolla voit zoomata lähellä olevia kohteita.

Skannaa QR-koodi: Käytä iOS-laitteesi sisäänrakennettua kameraa skannataksesi QR-koodin, jotta pääset nopeasti verkkosivustoille ilman, että sinun tarvitsee kirjoittaa tai muistaa verkko-osoitetta.

Näytön suunnan lukitus: Tämän valinnan avulla näyttö ei käänny, kun käännät laitettasi.

Hiljainen tila:* Mykistä nopeasti hälytykset ja ilmoitukset, jotka saapuvat laitteeseesi.

Ajanotto: Mittaa tapahtuman tai kierrosajan kesto.

Tekstin koko: Suurenna tai pienennä laitteesi tekstin kokoa napauttamalla ja vetämällä sitten liukusäädintä ylös- tai alaspäin.

Sanelin: Luo sanelu laitteesi sisäisen mikrofonin avulla.

Äänenvoimakkuus: Säädä toistettavan äänen voimakkuutta vetämällä äänenvoimakkuuden säädintä ylös tai alas.

* Laskin on käytettävissä vain iPhonessa ja iPod touchissa. Älä häiritse ajettaessa ja alhaisen virran tila ovat käytettävissä vain iPhonessa. Hiljainen tila on käytettävissä vain iPadissa ja iPod touchissa.

Hallinnan parantaminen painamalla

iPhone 6s:ssä ja uudemmissa voit saada lisäsäätimiä näkyviin painamalla seuraavia appeja ja asetuksia voimakkaasti. Jos sinulla on iPhone 6 tai aiempi, iPad tai iPod touch, pidä pohjassa seuraavia appeja nähdäksesi lisää säätimiä.

Käyttöavun oikotiet: Ota nopeasti käyttöön käyttöapuominaisuuksia, kuten AssistiveTouch, Kytkinohjaus ja VoiceOver.

Apple TV Remote: Hallitse Apple TV 4K- tai Apple TV (4. sukupolvi) -laitettasi iPhonellasi, iPadillasi tai iPod touchillasi.

Kamera: Ota kuva tai selfie tai tallenna videota nopeasti.

Taskulamppu:* Tee kameran LED-salamasta taskulamppu. Paina lujaa tai pidä pohjassa taskulamppua säätääksesi sen kirkkautta.

Kuulolaitteet: Luo tai poista iPhonen, iPadin tai iPod touchin ja kuulolaitteen laitepari.

Koti:* Jos otat lisälaitteita käyttöön Koti-apissa, voit hallita kotisi suosikkilaitteita ja -tilanteita.

Night Shift: Ota kirkkausasetuksissa Night Shift käyttöön, niin näytön värit siirtyvät yöaikaan kohti lämpimämpiä sävyjä.

Muistiinpanot: Voit nopeasti esimerkiksi tallentaa idean, luoda tarkistuslistan ja luonnostella.

Näytön peilaus: Suoratoista musiikkia, kuvia ja videoita langattomasti Apple TV:hen ja muihin AirPlayta tukeviin laitteisiin. Lue, mitä tehdä, jos AirPlayta ei näy.

Näyttötallennus: Tallenna näytön tapahtumat napauttamalla. Paina lujaa tai pidä painettuna Näyttötallennusta ja napauta Mikrofoniääni käyttääksesi laitteesi mikrofonia, kun tallennat ääntä.

Ajastin: Säädä ajastuksen kesto vetämällä liukusäädintä ylös- tai alaspäin ja napauta sitten Aloita.

True Tone:* Kirkkausasetuksissa voit ottaa käyttöön True Tonen, joka säätää laitteen näytön väriä ja voimakkuutta automaattisesti ympäristön valaistuksen mukaisesti.

Wallet:* Käytä nopeasti esimerkiksi Apple Pay -korttejasi, tarkastuskortteja ja elokuvalippuja.

* Taskulamppu on käytettävissä vain iPhonessa, iPod touchissa ja seuraavissa iPad Pro -malleissa: 12,9-tuumainen (3. sukupolvi), 11-tuumainen, 12,9-tuumainen (2. sukupolvi), 10,5-tuumainen ja 9,7-tuumainen. Koti on käytettävissä vain iPhonessa ja iPadissa. * True Tone on käytettävissä vain iPhone X:ssä ja uudemmissa, iPhone 8:ssa sekä seuraavissa iPad Pro -malleissa: 12,9-tuumainen (3. sukupolvi), 11-tuumainen, 12,9-tuumainen (2. sukupolvi), 10,5-tuumainen ja 9,7-tuumainen. Wallet on käytettävissä vain iPhonessa ja iPod touchissa.