Ohjauskeskuksen käyttö ja räätälöinti iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa

iOS 11:ssä voit Ohjauskeskuksen avulla esimerkiksi ottaa nopeasti kuvan, kytkeä valot päälle ja ohjata Apple TV:tä. Voit jopa räätälöidä Ohjauskeskusta, jotta voit käyttää nopeasti itsellesi tärkeimpiä toimintoja.

Ohjauskeskuksen avaaminen

Pyyhkäise minkä tahansa näytön alaosasta ylöspäin. Pyyhkäise iPhone X:ssä alas näytön oikeasta yläkulmasta. iPadissa voit myös kaksoispainaa Koti-painiketta.

Ohjauskeskuksen sulkeminen

Pyyhkäise alas, napauta näytön yläosaa tai paina Koti-painiketta. Pyyhkäise iPhone X:ssä ylös näytön alakulmasta tai napauta näyttöä.

Ohjauskeskuksen räätälöinti

Voit räätälöidä Ohjauskeskusta siten, että pääset nopeasti vaihtamaan useimmiten käyttämiesi asioiden asetuksia. Haluatko olla valmis heti inspiraation iskiessä? Lisää Sanelin-säädin. Haluatko himmentää ruokailutilan valot yhdellä napautuksella? Lisää Koti-säätimiä. Toimi seuraavasti:

1. Valitse Asetukset > Ohjauskeskus.
  2. Napauta Muokkaa säätimiä.
  3. Lisää säätimiä napauttamalla . Poista säätimiä napauttamalla  ja sitten Poista.

Haluatko järjestää Ohjauskeskuksen säätimet uudelleen? Valitse Asetukset > Ohjauskeskus ja napauta Muokkaa säätimiä. Pidä sitten säätimien vieressä painettuna  ja vedä säätimet haluamaasi järjestykseen.

Nopea asetusten hallinta ja appien käyttö

Tässä ovat apit ja asetukset, joita voit käyttää nopeasti Ohjauskeskuksessa.

Verkkoasetusten käyttöönotto

Avaa Ohjauskeskus ja paina voimakkaasti tai pidä painettuna vasemmassa yläkulmassa olevaa verkkoasetusten korttia. Tämän jälkeen voit ottaa käyttöön seuraavia ominaisuuksia:

• Lentokonetila: Sammuta iOS-laitteen mobiiliyhteydet välittömästi.
  • Mobiilidata:* Salli tai estä appien ja palveluiden mobiiliverkon käyttö internet-yhteyttä varten.
  • Wi-Fi: Voit esimerkiksi selata verkkoa, suoratoistaa musiikkia ja ladata elokuvia.
  • Bluetooth: Voit muodostaa yhteyden kuulokkeisiin, autosarjoihin, langattomiin näppäimiin ja muihin Bluetoothia tukeviin laitteisiin.
  • AirDrop: Jaa välittömästi esimerkiksi valokuvia, videoita ja sijainteja muiden lähellä olevien Apple-laitteiden kanssa.
  • Oma yhteyspiste:* Jaa laitteesi internet-yhteys tietokoneen tai muiden iOS-laitteiden kanssa.

* Käytettävissä iPhonessa ja iPad (Wi-Fi + Cellular) -malleissa.

Äänen hallinta

Paina voimakkaasti tai pidä painettuna Ohjauskeskuksen oikeassa yläkulmassa olevaa äänikorttia, niin voit nopeasti toistaa ja keskeyttää esimerkiksi kappaleita ja podcasteja sekä säätää niiden äänenvoimakkuutta. Jos käytät iOS-laitettasi kaiuttimien, kuulokkeiden, Apple TV:n tai muun äänilaitteen kanssa, voit napauttamalla  vaihtaa äänilähtöä.

Hallinta yhdellä napautuksella

Voit nopeasti laittaa päälle, käyttää tai säätää seuraavia appeja ja asetuksia napauttamalla niitä.

Herätys: Aseta herätys napauttamalla.

Kirkkaus: Säädä näytön kirkkautta vetämällä kirkkauden säädintä ylös- tai alaspäin.

Laskin:Käytä pikaisiin laskutoimituksiin tavallista laskinta tai käännä laitetta, niin saat käyttöön funktiolaskimen edistyneempiä toimintoja varten.

Älä häiritse: Mykistä nopeasti puhelut, hälytykset ja ilmoitukset, jotka saapuvat laitteeseesi.

Älä häiritse ajettaessa:* iPhone tunnistaa, milloin saatat ajaa autoa, jolloin se hiljentää puhelut, tekstiviestit ja ilmoitukset. Sinua tavoittelevat saavat ilmoituksen, että ajat parhaillaan.

Ohjattu käyttö: Ohjatun käytön avulla voit rajoittaa laitteesi käytön yhteen appiin ja määrittää, mitkä apin ominaisuudet ovat käytettävissä.

Alhaisen virran tila:* Vaihda alhaisen virran tilaan, kun iPhonesi akku on vähissä tai kun pistorasiaa ei ole käytettävissä.

Suurennuslasi: Tee iPhonesta suurennuslasi, jolla voit zoomata lähellä olevia kohteita.

Näytön suunnan lukitus: Tämän valinnan avulla näyttö ei käänny, kun käännät laitettasi.

Hiljainen tila:* Vaimenna esimerkiksi musiikki tai elokuva nopeasti napautuksella.

Ajanotto: Mittaa tapahtuman tai kierrosajan kesto.

Tekstin koko: Suurenna tai pienennä laitteesi tekstin kokoa napauttamalla ja vetämällä sitten liukusäädintä ylös- tai alaspäin.

Sanelin:* Luo sanelu laitteesi sisäisen mikrofonin avulla.

Äänenvoimakkuus: Säädä soitto- ja ilmoitusäänten sekä muiden äänitehosteiden voimakkuutta vetämällä säädintä ylös- tai alaspäin.

* Laskin ja Sanelin ovat käytettävissä vain iPhonessa ja iPod touchissa. Älä häiritse ajettaessa ja alhaisen virran tila ovat käytettävissä vain iPhonessa. Hiljainen tila on käytettävissä vain iPadissa ja iPod touchissa.

Paranna hallintaa painamalla

iPhone 6s:ssä ja uudemmissa voit saada lisäsäätimiä näkyviin painamalla seuraavia appeja ja asetuksia voimakkaasti. Jos käytössäsi on iPhone 6 tai vanhempi, iPad tai iPod touch, saat lisäsäätimiä näkyviin pitämällä seuraavia appeja painettuna.

Käyttöavun oikotiet: Ota nopeasti käyttöön käyttöapuominaisuuksia, kuten AssistiveTouch, Kytkinohjaus ja VoiceOver.

Apple TV Remote: Voit hallita Apple TV 4K:ta tai Apple TV:tä (4. sukupolvi) iPhonella, iPadilla tai iPod touchilla.

Kamera: Ota kuva tai selfie tai tallenna videota nopeasti.

Taskulamppu:* Tee kameran LED-salamasta taskulamppu. Säädä kirkkautta painamalla taskulamppua voimakkaasti tai pitämällä sitä painettuna.

Kuulolaitteet: Luo tai poista iPhonen, iPadin tai iPod touchin ja kuulolaitteen laitepari.

Koti:* Jos otat lisälaitteita käyttöön Koti-apissa, voit hallita kotisi laitteita ja tilanteita.

Night Shift: Ota kirkkausasetuksissa Night Shift käyttöön, niin näytön värit siirtyvät yöaikaan kohti lämpimämpiä sävyjä.

Muistiinpanot: Voit nopeasti esimerkiksi tallentaa idean, luoda tarkistuslistan ja luonnostella.

Näytön peilaus: Suoratoista musiikkia, kuvia ja videoita langattomasti Apple TV:hen ja muihin AirPlayta tukeviin laitteisiin. Lue, mitä tehdä, jos AirPlayta ei näy.

Näyttötallennus: Tallenna näytön tapahtumat napauttamalla. Paina voimakkaasti Näyttötallennus tai pidä sitä painettuna ja napauta Mikrofonin ääni, niin voit tallentaa ääntä laitteen mikrofonilla tallennuksen aikana.

Ajastin: Säädä ajastuksen kesto vetämällä liukusäädintä ylös- tai alaspäin ja napauta sitten Aloita.

True Tone:* Kirkkausasetuksissa voit ottaa käyttöön True Tonen, joka säätää laitteen näytön väriä ja voimakkuutta automaattisesti ympäristön valaistuksen mukaisesti.

Wallet:* Käytä nopeasti esimerkiksi Apple Pay -korttejasi, tarkastuskortteja ja elokuvalippuja.

* Taskulamppu on käytettävissä vain iPhonessa, iPad Prossa (12,9 tuumaa, 2. sukupolvi), iPad Prossa (10,5 tuumaa), iPad Prossa (9,7 tuumaa) ja iPod touchissa. Koti on käytettävissä vain iPhonessa ja iPadissa. True Tone on saatavilla iPad Prossa (12,9 tuumaa, 2. sukupolvi), iPad Prossa (10,5 tuumaa), iPad Prossa (9,7 tuumaa), iPhone 8:ssa ja iPhone X:ssä. Wallet on saatavilla vain iPhonessa ja iPod touchissa.