Tietoja kuvasuhdeongelmista (overscan ja underscan) Macissa, Apple TV:ssä ja muissa näytöissä

Tässä artikkelissa kerrotaan, miksi sisältö ei mahdu television tai projektorin näyttöalueelle, ja miten overscan- tai underscan-asetuksia voidaan muokata.

Overscan

Overscan tarkoittaa rajattua kuvaa television näytöllä. Alla on muutamia esimerkkejä:

• Television jokin asetus lähentää elokuvan sisältöä siten, että et näe elokuvan reuna-alueita.
  • Television muovirunko peittää osan television näytöstä, minkä vuoksi et näet sisällön reunoja.

Underscan

Underscan on yleensä tahallista, ja sillä tarkoitetaan mustia palkkeja, jotka näkyvät elokuvan tai ohjelman ympärillä. Palkit näytetään siksi, koska sisältö on kuvattu kuvasuhteella, joka eroaa televisiosi kuvasuhteesta. Alla on muutamia esimerkkejä:

• Elokuvan ylä- ja alapuolella näytetään mustat palkit, koska sen kuvasuhde on leveämpi kuin televisiossasi käytössä oleva.
  • TV-ohjelman vasemmalla ja oikealla puolella näytetään mustat palkit, koska sen kuvasuhde on pienempi kuin televisiossasi käytössä oleva.

Näytön koon muokkaaminen

Kun katsot sisältöä Macista tai iOS-laitteesta television tai projektorin avulla, voit muokata television tai projektorin näyttökokoa. Voit tarkistaa nämä asetukset Macilla, Apple TV:llä tai television tai projektorin valikoista.

Asetusten muokkaaminen Macin valikossa

Kun peilaat Macin näytön sisältöä televisioon tai projektoriin, valitse Järjestelmäasetukset > Näytöt. Siellä voit muokata overscan- ja underscan-asetusta liukusäätimellä.

Jos näet asetuksen näytön tarkkuuden vaihtamiseksi, valitse näyttötarkkuus, joka vastaa televisiosi tai projektorisi tukemaa näyttötarkkuutta. Tarkista oikea näyttötarkkuus tarvittaessa televisiosi tai projektorisi käyttöoppaasta.

Asetusten muokkaaminen Apple TV:n valikossa

Kun katsot sisältöä Macista tai iOS-laitteestasi AirPlayn ja television tai projektorin avulla, voit muokata kuvan kokoa Apple TV:n Asetukset-valikon kautta.

• Valitse Apple TV 4K:ssa tai Apple TV:ssä (4. sukupolvi) Asetukset > Airplay > Underscan-rajaus AirPlay-näytössä.
  • Valitse Apple TV:ssä (2. tai 3. sukupolvi) Asetukset > Ääni ja video > Säädä AirPlay-overscanille.

Asetusten muokkaaminen television tai projektorin valikossa

Voit muokata overscan- ja underscan-asetuksia joidenkin televisioiden ja projektoreiden asetusvalikoissa tai niiden kauko-ohjaimen painikkeilla. Tarkista, onko laitteesi kauko-ohjaimessa zoomauspainike. Tarkista myös, onko televisiossasi tai projektorissasi kuvasuhteen, esitystilan, tietokonetilan tai jonkin vastaavan asetuksen valikkoa.

Jos tarvitset lisäohjeita, perehdy television tai projektorin mukana toimitettuun käyttöoppaaseen tai ota yhteyttä valmistajaan.