iOS 6: Sijaintipalvelut

Tässä artikkelissa kerrotaan sijaintipalveluista, joilla iOS 6:a tai uudempaa käyttävät laitteet (iPhone, iPad ja iPod touch) voivat määrittää sijaintisi.

Tämä artikkeli on arkistoitu eikä Apple enää päivitä sitä.

Sijaintipalveluiden avulla sijaintiin perustuvat ohjelmat ja verkkosivustot (kuten Kartat, Kamera, Safari ja muut Applen ja muun valmistajan ohjelmat) voivat käyttää Wi-Fi1- ja GPS2-verkoista saatuja tietoja summittaisen sijaintisi määrittämiseen.

Appi voi esimerkiksi käyttää sijaintitietojasi ja sijainnin selvitystä lähistöllä olevien kahviloiden tai teatterien etsimiseen ja laitteesi voi asettaa aikavyöhykkeen automaattisesti oikeaksi sijaintisi perusteella. Appi tai verkkosivusto voi käyttää sijaintitietojasi vain, jos sijaintipalvelut ovat käytössä laitteessasi ja myönnät appille tai sivustolle sijaintisi käyttöluvan erikseen.

Huomautus: turvallisuussyistä iPhonen sijaintitietoja voidaan käyttää hätäpuheluissa pelastamisyritysten edesauttamiseksi riippumatta siitä, ovatko sijaintipalvelut käytössä.

Sijainnin tarkkuudesta ja täsmällisyydestä

Sijaintipalvelut käyttävät mobiili-, Wi-Fi- ja GPS-yhteyttä tai niiden yhdistelmää sijainnin määrittämiseen laitteesta ja saatavilla olevista palveluista riippuen. Jos et ole selkeässä näkölinjassa GPS-satelliitteihin nähden, laitteesi voi määrittää sijaintisi yleisöltä kerättyjen Wi-Fi-3 ja matkapuhelinmastojen sijaintitietojen perusteella.

Apit, jotka voivat näyttää sijaintisi näytöllä, kuten Kartat, näyttävät nykyisen (likimääräisen) sijaintisi sinisellä merkillä. Jos sijaintiasi ei voida selvittää tarkasti, merkin ympärillä näkyy lisäksi sininen ympyrä. Ympyrän koko kertoo, miten tarkasti sijaintisi voidaan määrittää: mitä pienempi ympyrä, sitä tarkempi sijainti on.

Suhteellisen pieni sijaintiympyrä

Huomautus: kun sijaintipalvelut ovat aktiivisena, tilapalkissa näkyy violetti tai valkoinen nuolikuvake.

Kartat, reittiohjeet ja sijaintiin perustuvat apit ovat riippuvaisia tietopalveluista. Tietopalvelut saattavat muuttua, eivätkä ne välttämättä ole käytettävissä kaikkialla. Tällöin kartat, reittiohjeet ja sijaintiin perustuvat tiedot eivät mahdollisesti ole käytettävissä, tai ne ovat epätarkkoja tai epätäydellisiä. Vertaa laitteen antamia tietoja havaintoihisi ympäristöstä. Jos ne ovat ristiriidassa, turvaudu opasteisiin.

Lisätietoja

Sijaintipalveluiden laittaminen päälle tai pois päältä

Voit ottaa sijaintipalvelut käyttöön tai poistaa ne käytöstä kohdasta Asetukset > Tietoturva > Sijaintipalvelut. Voit ottaa sijaintipalvelut käyttöön käyttöönottoapurin aikana tai myöhemmin Sijaintipalvelut-asetuksesta. Sijaintipalvelut voi laittaa pois päältä, ellei ominaisuutta haluta käyttää tai jos halutaan säästää akkuvirtaa. Sijaintipalvelutietojen käyttöä voi säädellä appi- ja järjestelmäpalvelukohtaisesti.

Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut

Sijaintipalvelut päällä

Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut > Järjestelmäpalvelut

Järjestelmäpalvelut-näyttö sijaintipalveluissa

Sijaintivaroitusten nollaaminen

Sijaintivaroitukset ovat pyyntöjä, joita ohjelmat (kuten Kamera, Kompassi ja Kartat sekä sijaintiin perustuvat muun valmistajan apit) tekevät voidakseen käyttää sijaintipalveluita. Appi antaa sijaintivaroituksen, kun se tarvitsee sijaintipalvelutietoja ensimmäistä kertaa. Kun napautat Salli, apille annetaan lupa käyttää sijaintipalveluita tarvittaessa. Kun napautat Älä salli, apin pääsy sijaintipalveluihin estetään jatkossa.

Kartat haluaa käyttää nykyistä sijaintiasi. Älä salli tai OK.

Voit poistaa sijaintipalvelut käytöstä milloin tahansa.

• Valitse Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut, niin voit poistaa kaikki sijaintipalvelut käytöstä Sijaintipalvelut-liukusäätimestä. Voit myös käyttää laitteessa olevien sijaintia hyödyntävien ohjelmien tai kohteiden omia liukusäätimiä.
  • Jos haluat estää kaikkia verkkosivustoja käyttämästä sijaintipalveluita, laita sijaintipalvelut pois päältä Safari-apin kohdalta.
  • Voit myös poistaa laitteen sijaintiin perustuvat järjestelmäpalvelut käytöstä valitsemalla Järjestelmäpalvelut ja siirtämällä kunkin sijaintiin perustuvan järjestelmäpalvelun kytkimen pois päältä -asentoon.

Jos poistat sijaintipalvelut käytöstä, sinulta kysytään, haluatko ottaa ne uudelleen käyttöön, kun jokin appi yrittää seuraavan kerran käyttää sijaintipalveluita.

GPS:n tarkkuuden parantaminen2,3

GPS:n tarkkuus vaihtelee näkyvien GPS-satelliittien määrän perusteella. Kaikkien näkyvien satelliittien paikallistaminen saattaa kestää useita minuutteja, ja tarkkuus lisääntyy asteittain ajan kuluessa. Voit parantaa GPS:n tarkkuutta näillä vinkeillä:

• Varmista, että päivämäärä, kellonaika ja aikavyöhyke on asetettu laitteessa oikein kohdassa Asetukset > Yleiset > Päivä ja aika. Käytä Aseta automaattisesti -asetusta, mikäli mahdollista.
    Tärkeää: Tietokoneen virheelliset asetukset saattavat synkronoitua laitteeseen. Varmista, että päivämäärä, kellonaika ja aikavyöhyke ovat oikein tietokoneissa, joiden kanssa synkronoit laitettasi.
  • Käynnistä laite uudelleen.
  • Varmista, että käytössä on matkapuhelin- tai Wi-Fi-verkkoyhteys. Näin laitteen avustettu GPS (A-GPS) voi paikallistaa näkyvät GPS-satelliitit nopeammin, ja lisäksi se antaa alustavat sijaintitiedot käyttämällä Wi-Fi- tai mobiiliverkkoa.
    Huomautus: sijaintipalvelut eivät tue Microcell-verkkoja (tunnetaan myös Femtocell-verkkoina).
  • Pidä selkeä näköyhteys taivaanrantaan useaan eri suuntaan. Muista, että seinät, ajoneuvojen katot, korkeat rakennukset, vuoret ja muut esteet saattavat estää näkyvyyden GPS-satelliitteihin. Kun näin käy, laite käyttää automaattisesti Wi-Fi- tai mobiiliverkkoa sijaintisi määrittämiseen, kunnes GPS-satelliitit ovat jälleen näkyvissä.

Joukkoistamalla kerättyihin Wi-Fi-yhteyspisteiden ja matkapuhelinmastojen sijainteihin perustuvat palvelut

Jos sijaintipalvelut ovat päällä, laitteesi lähettää ajoittain lähellä olevien Wi-Fi-yhteyspisteiden ja tukiasemien maantieteelliset sijaintitunnisteet anonyymissa ja salatussa muodossa Applelle. Näin kasvatetaan Applen joukkoistamiseen perustuvan Wi-Fi-yhteyspisteiden ja tukiasemien tietokantaa. Tämän lisäksi GPS:ää tukeva iOS-laite lähettää myös ajoittain tietoja GPS-sijainnista sekä matkanopeudesta anonyymissa ja salatussa muodossa Applelle, jos olet liikkeellä (esimerkiksi liikut autolla) ja sijaintipalvelut ovat päällä. Näin laajennetaan Applen joukkoistamiseen perustuvaa tieliikennetietokantaa. Sinua ei voida tunnistaa Applen keräämistä joukkoistamiseen perustuvista sijaintitiedoista.

Tietosuoja

Jos sallit kolmannen osapuolen ohjelmien ja verkkosivustojen käyttää nykyistä sijaintiasi, olet kolmannen osapuolen ehtojen ja tietosuojakäytännön alainen. Tutustu appien ja verkkosivustojen ehtoihin ja tietosuojakäytäntöihin, jotta ymmärrät, miten sijaintiasi ja muita tietojasi käsitellään ja käytetään. Applen keräämiä tietoja käsitellään Applen tietosuojakäytännön mukaisesti.

Muistiinpanot

1. iOS-laitteet, joissa ei ole mobiiliyhteyttä, käyttävät vain Wi-Fiä sijaintipalveluissa (jos Wi-Fi-verkko on käytettävissä). Jotkin muun valmistajan ohjelmat käyttävät Wi-Fi-yhteyttä alueseurantaan. Jos laite on lukittu pääsykoodilla, ominaisuus voi olla rajoitettu tai epätarkka.
  2. GPS on käytettävissä iPhonessa ja iPadin Wi-Fi + 3G -malleissa.
  3. iPad (Wi-Fi + mallit): Varmista, että mobiilidata on otettu käyttöön kohdasta Asetukset > Mobiiliverkko Mobiilidata, vaikka sinulla ei olisi mobiilidatapalvelua. Näin laitteesi voidaan kalibroida tarkemmin käyttämällä verkon kellonaika- ja sijaintitietoja. Joskus SIM-kortin PIN-koodin poistaminen käytöstä voi olla tarpeen.
  4. Manner-Kiinassa myydyissä iOS-laitteissa saatetaan käyttää Wireless LAN (WLAN) -termiä Wi-Fin sijaan. Kaikki Manner-Kiinassa myydyt iPhone-mallit eivät tue WLAN-yhteyttääå.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.