Macin appien avaaminen turvallisesti

macOS:ään sisältyy Gatekeeper-teknologia, joka on suunniteltu varmistamaan, että Macissasi käytetään ainoastaan luotettuja ohjelmistoja.

Turvallisin paikka ladata appeja Maciisi on App Store. Apple tarkistaa jokaisen App Storen apin ennen sen hyväksymistä ja allekirjoittaa sen varmistaakseen, että appia ei ole peukaloitu tai muunneltu. Jos apeissa joskus ilmenee ongelmia, Apple voi poistaa ne Storesta nopeasti.

Jos lataat tai asennat appeja internetistä tai suoraan kehittäjältä, macOS suojaa jatkuvasti Maciasi. Kun asennat Macin appeja, liitännäisiä ja asennuspaketteja App Storen ulkopuolelta, macOS tarkistaa kehittäjätunnuksen allekirjoituksen varmistaakseen, että ohjelmisto on tunnistetulta kehittäjältä ja että sitä ei ole muunneltu. macOS Catalina ja uudemmat edellyttävät oletusarvoisesti myös ohjelmiston todistamista oikeaksi, jotta voit olla varma, että Macissa käyttämässäsi ohjelmistossa ei ole tunnettuja haittaohjelmia. Ennen kuin avaat ladatun ohjelmiston ensimmäisen kerran, macOS pyytää hyväksyntääsi varmistaakseen, että sinua ei ole harhautettu suorittamaan ohjelmistoa, jota et odottanut.

Allekirjoittamattoman ja oikeaksi todistamattoman ohjelmiston suorittaminen saattaa altistaa tietokoneesi ja henkilökohtaiset tietosi haittaohjelmille, jotka voivat vahingoittaa Maciasi tai loukata yksityisyyttäsi.

Alla olevat varoitusviestit ovat esimerkkejä, ja on mahdollista, että näet samantapaisen viestin, jota ei näy täällä. Ole varovainen, jos päätät asentaa ohjelmiston, jolle Mac näyttää varoituksen.

Apin suojausasetusten tarkasteleminen Macissa

Macin suojaus- ja yksityisyysasetuksissa sallitaan oletusarvoisesti App Storen ja tunnistettujen kehittäjien apit. Turvallisuuden parantamiseksi voit myös valita, että ainoastaan App Storesta ladatut apit sallitaan.

Siirry kohtaan Järjestelmäasetukset, klikkaa Suojaus ja yksityisyys ja sitten Yleiset. Voit tehdä muutoksia klikkaamalla lukkoa ja antamalla salasanasi. Valitse Salli apit, jotka on ladattu -otsakkeen alla vaihtoehto App Store.

Suojausasetukset-ikkuna, josta on valittuna Salli apit, jotka on ladattu: App Store

Kehittäjän allekirjoittaman tai todennetun apin avaaminen

Jos Mac on asetettu sallimaan App Storen ja tunnistettujen kehittäjien apit, kun käynnistät uuden apin ensimmäisen kerran, Macisi kysyy, haluatko varmasti avata sen.

Kun appi on Applen oikeaksi todistama, se tarkoittaa, että Apple on tarkistanut apin haittaohjelmien varalta eikä se havainnut niitä.

Oikeaksi todistetun apin varoitus

Jos näet varoitusviestin etkä pysty asentamaan appia

Jos olet asettanut Macisi sallimaan ainoastaan App Storen appeja ja yrität asentaa muualta ladatun apin, Macisi ilmoittaa, että appia ei voi avata, sillä sitä ei ole ladattu App Storesta.*

macOS:n varoitusikkuna: Kohdetta appi ei voida avata, koska sitä ei ladattu App Storesta.

Jos Mac on asetettu sallimaan App Storen ja tunnistettujen kehittäjien apit ja yrität asentaa apin, jota tunnistettu kehittäjä ei ole allekirjoittanut ja Apple ei ole todistanut oikeaksi (macOS Catalinassa tai uudemmassa), näet myös varoituksen, että appia ei voi avata.

macOS:n varoitusikkuna: Appi ei ole avattavissa, koska sen kehittäjää ei voida varmistaa.

Jos näet tämän varoituksen, se tarkoittaa, että appia ei ole todistettu oikeaksi, ja Apple ei pystynyt tarkistamaan appia tunnettujen haittaohjelmien varalta.

Sinun kannattaa ehkä etsiä apin päivitettyä versiota App Storesta tai vaihtoehtoista appia.

Jos macOS havaitsee haittaohjelman

Jos macOS havaitsee, että ohjelmistossa on haitallista sisältöä tai että sen valtuutus on jostain syystä kumottu, Mac ilmoittaa sinulle, että appi vahingoittaa tietokonettasi. Siirrä tämä appi roskakoriin ja valitse Auta suojaamaan muita käyttäjiä raportoimalla haittaohjelmasta Applelle.

macOS:n haittaohjelmavaroitus

Jos haluat avata oikeaksi todistamattoman tai muulta kuin tunnistetulta kehittäjältä peräisin olevan apin

Allekirjoittamattoman ja oikeaksi todistamattoman ohjelmiston suorittaminen saattaa altistaa tietokoneesi ja henkilökohtaiset tietosi haittaohjelmille, jotka voivat vahingoittaa Maciasi tai loukata yksityisyyttäsi. Jos olet varma, että appi, jonka haluat asentaa, on luotettavasta lähteestä ja sitä ei ole peukaloitu, voit ohittaa Macin suojausasetukset tilapäisesti ja avata apin.

Jos haluat kuitenkin avata apin, jonka kehittäjää ei voida varmistaa, avaa Järjestelmäasetukset.*

Siirry Suojaus ja yksityisyys -kohtaan. Vahvista klikkaamalla Yleiset-ruudussa Avaa kuitenkin -painiketta, että haluat avata tai asentaa apin.

Järjestelmäasetusten Suojaus ja yksityisyys -ikkuna ja Avaa kuitenkin -painike

Varoituskehote tulee uudelleen näyttöön, ja jos olet täysin varma, että haluat kuitenkin avata apin, voit klikata Avaa.

macOS:n varmistamattoman kehittäjän ohittamista koskeva varoitus

Appi tallennetaan nyt poikkeuksena suojausasetuksiisi, ja vastaisuudessa voit avata sen kaksoisklikkaamalla sitä aivan kuin mitä tahansa muuta hyväksyttyä appia.

Yksityisyyden suojauskeinot

macOS on suunniteltu suojaamaan käyttäjiä ja heidän tietojaan, mutta samalla kunnioittamaan heidän yksityisyyttään.

Gatekeeper suorittaa verkkotarkistuksia selvittääkseen, onko apissa tunnettuja haittaohjelmia ja onko kehittäjän allekirjoitusvarmenne kumottu. Emme ole koskaan yhdistäneet näiden tarkistusten tietoja Applen käyttäjiä tai heidän laitteitaan koskeviin tietoihin. Emme käytä näiden tarkistusten tietoja yksittäisten käyttäjien laitteissaan käynnistämien tai suorittamien appien selvittämiseen.

Appia oikeaksi todistettaessa tarkistetaan palvelinvirheiltä suojatun salatun yhteyden välityksellä, onko apissa tunnettuja haittaohjelmia.

Nämä turvallisuustarkastukset eivät ole koskaan sisältäneet käyttäjän Apple ID:tä tai hänen laitteensa tietoja. Yksityisyyden parantamiseksi entisestään olemme lopettaneet Developer ID -varmenteiden tarkistuksiin liittyvien IP-osoitteiden kirjaamisen, ja varmistamme, että kerätyt IP-osoitteet poistetaan lokeista.

Ensi vuonna otamme tämän lisäksi turvallisuustarkastuksissamme käyttöön useita muutoksia:

• Uusi salattu protokolla Developer ID -varmenteiden kumoamistarkistuksia varten
  • Vahvat suojauskeinot palvelinvirheitä vastaan
  • Uusi asetus käyttäjille, jolla he voivat kieltäytyä näiden suojauskeinojen käytöstä

* Jos sinua kehotetaan avaamaan appi Finderissa ja olet varma, että haluat avata sen varoituksesta huolimatta, voit ctrl-klikata appia, valita valikosta Avaa ja klikata sitten näyttöön tulevassa valintaikkunassa Avaa. Anna ylläpitäjän nimi ja salasana apin avaamista varten.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.