Macin ohjelmien avaaminen turvallisesti

macOS:ään sisältyy Gatekeeper-teknologia, joka on suunniteltu varmistamaan, että Macissasi käytetään ainoastaan luotettuja ohjelmistoja.

Turvallisin paikka ladata ohjelmia Maciisi on App Store. Apple tarkastaa jokaisen App Storen ohjelman ennen sen hyväksymistä ja allekirjoittaa sen varmistaakseen, että ohjelmaa ei ole peukaloitu tai muunneltu. Jos ohjelmissa joskus ilmenee ongelmia, Apple voi poistaa ne Storesta nopeasti.

Jos lataat tai asennat ohjelmia internetistä tai suoraan kehittäjältä, macOS suojaa jatkuvasti Maciasi. Kun asennat Macin ohjelmia, liitännäisiä ja asennuspaketteja App Storen ulkopuolelta, macOS tarkistaa kehittäjätunnuksen allekirjoituksen ja todentamisen tilan, jotta voidaan varmistaa, että ohjelmisto on tunnistetulta kehittäjältä ja että sitä ei ole muunneltu. macOS Mojaven myötä kehittäjät voivat myös pyytää Applea todentamaan ohjelman. Todentaminen on merkki siitä, että ohjelma on lähetetty Applelle ja että se on läpäissyt turvallisuustarkastuksen ennen jakelua.

Ohjelman suojausasetusten tarkasteleminen Macissa

Macin suojaus- ja yksityisyysasetuksissa sallitaan oletusarvoisesti App Storen ja tunnistettujen kehittäjien ohjelmat. Turvallisuuden parantamiseksi voit myös valita, että ainoastaan App Storesta ladatut ohjelmat sallitaan.

Siirry kohtaan Järjestelmäasetukset, klikkaa Suojaus ja yksityisyys ja sitten Yleiset. Voit tehdä muutoksia klikkaamalla lukkoa ja antamalla salasanasi. Valitse Salli ohjelmat, jotka on ladattu -otsakkeen alla vaihtoehto App Store.

Kehittäjän allekirjoittaman tai todennetun ohjelman avaaminen

Jos Mac on asetettu sallimaan App Storen ja tunnistettujen kehittäjien ohjelmat, kun käynnistät tunnistetun kehittäjän ohjelman ensimmäistä kertaa, Macisi kysyy, haluatko varmasti avata sen.

Applen todentamassa ohjelmassa ilmoitetaan, että se on läpäissyt turvallisuustarkastuksen:

Ohjelmissa, joita ei ole todennettu, näytetään keltainen varoituskuvake:

Jos näet varoitusviestin etkä pysty asentamaan ohjelmaa

Jos olet asettanut Macisi sallimaan ainoastaan App Storen ohjelmia ja yrität asentaa muualta ladatun ohjelman, Macisi ilmoittaa, että ohjelma ei ole App Storesta.

Näet varoituksen myös, jos Macisi on asetettu sallimaan App Storen ja tunnistettujen kehittäjien ohjelmia ja yrität asentaa ohjelmaa, jota tunnistettu kehittäjä ei ole rekisteröinyt Applella.

Nämä viestit eivät välttämättä tarkoita, että ohjelmassa on jotain vikaa. Jotkin ohjelmat on esimerkiksi kehitetty ennen kehittäjätunnuksen rekisteröintiä. Jos näet varoituksen, se tarkoittaa, että kehittäjä ei ole allekirjoittanut ohjelmaa, joten macOS ei pysty tarkistamaan, onko ohjelmaa muunneltu tai vahingoitettu sen julkaisun jälkeen.

Sinun kannattaa ehkä etsiä ohjelman uudempaa versiota App Storesta tai vaihtoehtoista ohjelmaa.

Jos macOS havaitsee haitallisen ohjelman

Jos macOS havaitsee ohjelmassa ongelman, kuten haitallista sisältöä tai muutoksia sen tarkastamisen jälkeen, se ilmoittaa sinulle, kun yrität avata ohjelmaa ja pyytää sinua siirtämään sen roskakoriin.

Ohjelman lataaminen tunnistamattomalta kehittäjältä

Jos olet varma, että ohjelma, jonka haluat asentaa, on luotettavasta lähteestä ja sitä ei ole peukaloitu, voit ohittaa Macin suojausasetukset tilapäisesti ja avata ohjelman.

Ctrl-klikkaa ohjelmaa Finderissa, valitse valikosta Avaa ja klikkaa näkyviin tulevassa valintaikkunassa Avaa. Anna pyydettäessä ylläpitäjän nimi ja salasana.

Ohjelma tallennetaan nyt poikkeuksena suojausasetuksiisi ja vastaisuudessa voit avata sen tuplaklikkaamalla sitä aivan kuten minkä tahansa muun hyväksytyn ohjelman.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.