Verkkosijaintien käyttäminen Macissa

macOS:n verkkosijaintitoiminnolla voit vaihtaa nopeasti verkkoasetusjoukkojen välillä.

Eri verkkoasetusten (käyttöpaikkojen) välillä vaihtaminen voi olla tarpeen seuraavissa tilanteissa:

• Käytät työpaikalla ja kotona samaa verkkopalvelua (esimerkiksi Wi‑Fiä tai Ethernetiä), mutta työpaikalla käyttämäsi asetukset eivät anna Macin muodostaa yhteyttä samantyyppiseen verkkoon kotona automaattisesti.

• Mac muodostaa työpaikalla ja kotona yhteyden useaan eri verkkopalveluun (esimerkiksi sekä Wi‑Fi- että Ethernet-verkkoon). Työpaikalla haluat, että Mac yrittää muodostaa yhteyden ensin Ethernet-verkkoon, kun taas kotona haluat, että Mac yrittää muodostaa yhteyden ensin Wi‑Fi-verkkoon. Toisin sanoen haluat kummallekin käyttöpaikalle eri palvelujärjestyksen.

• Mac ei muodosta yhteyttä verkkoon, ja haluat nollata verkkoasetukset testitarkoituksiin nopeasti nykyisiä verkkoasetuksiasi menettämättä.

Verkkosijainnin lisääminen tai poistaminen

Jos et näe tässä kuvattuja asetuksia, asenna uusimmat macOS-päivitykset.

macOS Ventura ja uudemmat

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten sivupalkissa Verkko.

2. Valitse palveluluettelon alla olevasta Lisää-ponnahdusvalikostaNo alt supplied for Image Käyttöpaikat > Muokkaa sijainteja.

No alt supplied for Image
  3. Klikkaa verkkosijaintien luettelon alla olevaa Lisää (+) -painiketta ja kirjoita sitten uuden käyttöpaikan nimi, esimerkiksi Työ, Koti tai Matkapuhelin. Voit poistaa käyttöpaikkoja Poista (–) ‑painikkeella.

4. Klikkaa Valmis. Wi‑Fi-, Ethernet- tai muihin verkkoasetuksiin tekemäsi muutokset tallentuvat jatkossa uuteen käyttöpaikkaan. Edellisen käyttöpaikan verkkoasetukset jäävät ennalleen, joten voit palata niihin milloin tahansa.

5. Tallenna muutokset ja vaihda uuteen käyttöpaikkaan poistumalla verkkoasetuksista tai sulkemalla Järjestelmäasetukset.

macOS:n aiemmat versiot

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Verkko.

2. Valitse Käyttöpaikat-ponnahdusvalikosta Muokkaa sijainteja.

Verkkoasetukset, jossa näkyy Käyttöpaikat-ponnahdusvalikko
  3. Klikkaa verkkosijaintien luettelon alla olevaa Lisää (+) -painiketta ja kirjoita sitten uuden käyttöpaikan nimi, esimerkiksi Työ, Koti tai Matkapuhelin. Voit poistaa käyttöpaikkoja Poista (–) ‑painikkeella.

4. Klikkaa Valmis. Wi‑Fi-, Ethernet- tai muihin verkkoasetuksiin tekemäsi muutokset tallentuvat jatkossa tähän käyttöpaikkaan. Edellisen käyttöpaikan verkkoasetukset jäävät ennalleen, joten voit palata niihin milloin tahansa.

5. Tallenna muutokset ja vaihda uuteen käyttöpaikkaan klikkaamalla Käytä.

Verkkosijaintien välillä vaihtaminen

• Valitse valikkoriviltä Omenavalikko  > Käyttöpaikka ja valitse sitten alivalikosta käyttöpaikka. Vaihtoehto näkyy vain, jos olet lisännyt useamman käyttöpaikan verkkoasetuksissa.

• Voit vaihtaa käyttöpaikkaa myös verkkoasetusten Käyttöpaikat-valikosta yllä kuvatulla tavalla.

Verkkopalvelujärjestyksen vaihtaminen

Jos käytät verkkosijainteja siksi, että haluat käyttää kussakin käyttöpaikassa eri verkkopalvelua, voit muuttaa kunkin käyttöpaikan palvelujärjestystä (porttien prioriteettia):

Macin käyttämien verkkoporttien järjestyksen muuttaminen

Verkkopalvelun poistaminen käytöstä

Jos haluat varmistaa, että Mac ei käytä tiettyä verkkopalvelua verkkosijainnissasi, varmista ensin, ettet käytä kyseistä palvelua tällä hetkellä, ja toimi sitten näin:

• macOS Ventura ja uudemmat: Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten sivupalkissa Verkko. Ctrl-klikkaa verkkopalvelua, jonka haluat poistaa käytöstä, ja valitse Poista palvelu käytöstä.

• Aiemmat macOS-versiot: Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Verkko. Klikkaa verkkopalvelua, jonka haluat poistaa käytöstä. Klikkaa sitten palveluluettelon alla olevaa Toiminto-valikkoaNo alt supplied for Image ja valitse Poista palvelu käytöstä.