iOS 5: Sijaintipalveluiden käyttö

Tässä artikkelissa kerrotaan sijaintipalveluista, joilla iOS 5 -laite (iPhone, iPad ja iPod touch) voi määrittää sijaintisi.

Tämä artikkeli on arkistoitu eikä Apple enää päivitä sitä.

Lisätietoja sijaintipalveluiden käyttämisestä sijainnin määrittämiseen Kartat-ohjelmassa ja muissa ohjelmissa on tuotteesi käyttöoppaassa.

Sijaintipalveluiden avulla sijaintiin perustuvat ohjelmat ja verkkosivustot (kuten Kartat, Kamera, Safari ja muut Applen ja muun valmistajan ohjelmat) voivat käyttää mobiili-, Wi-Fi1- ja GPS2-verkoista saatuja tietoja summittaisen sijaintisi määrittämiseen.

Apit voivat esimerkiksi käyttää sijaintitietojasi ja paikanhakukyselyjä auttaakseen sinua löytämään lähialueesi kahviloita ja teattereita tai laite voi asettaa aikavyöhykkeensä automaattisesti nykyiseen sijaintiisi perustuen. Tällaisten toimintojen käyttö edellyttää, että otat sijaintipalvelut käyttöön laitteessasi ja annat jokaiselle apille tai verkkosivustolle luvan ennen kuin ne voivat käyttää sijaintitietojasi.

Huomautus: turvallisuussyistä iPhonen sijaintitietoja voidaan käyttää hätäpuheluissa pelastamisyritysten edesauttamiseksi riippumatta siitä, onko sijaintipalvelut käytössä.

Sijainnin tarkkuudesta ja täsmällisyydestä

Laitteesta ja saatavilla olevista palveluista riippuen sijaintipalvelut käyttävät mobiili-, Wi-Fi- ja GPS-yhteyttä tai niiden yhdistelmää sijainnin määrittämiseen. Jos et ole selkeässä näkölinjassa GPS-satelliitteihin nähden, laitteesi voi määrittää sijaintisi yleisöltä kerättyjen Wi-Fi-3 ja matkapuhelinmastojen sijaintitietojen perusteella.

Sijaintisi näytöllä näyttävät apit, kuten Kartat, näyttävät nykyisen (likimääräisen) sijaintisi sinisellä merkillä. Jos sijaintia voida määrittää tarkalleen, merkin ympärillä näkyy myös sininen ympyrä. Ympyrän koko riippuu siitä, miten tarkasti sijaintisi voidaan määrittää: mitä pienempi ympyrä, sitä tarkempi sijainti on.

Sininen ympyrä kartalla

Huomautus: kun sijaintipalvelut ovat aktiivisena, tilapalkissa näkyy violetti tai valkoinen nuolikuvake.

Kartat, reittiohjeet ja sijaintiin perustuvat apit ovat riippuvaisia tietopalveluista. Nämä palvelut saattavat muuttua, eivätkä ne välttämättä ole käytettävissä kaikkialla. Tällöin kartat, reittiohjeet ja sijaintiin perustuvat tiedot eivät mahdollisesti ole käytettävissä, tai ne ovat epätarkkoja tai epätäydellisiä. Vertaa laitteen antamia tietoja havaintoihisi ympäristöstä. Jos ne ovat ristiriidassa, turvaudu opasteisiin.

Lisätietoja

Sijaintipalveluiden laittaminen päälle tai pois päältä

Voit laittaa sijaintipalvelut päälle tai pois päältä kohdasta Asetukset > Sijaintipalvelut. Voit laittaa sijaintipalvelut päälle käyttöönottoapurin aikana tai myöhemmin Sijaintipalvelut-asetuksesta. Sijaintipalvelut voi laittaa pois päältä, ellei ominaisuutta haluta käyttää tai jos halutaan säästää akkuvirtaa. Sijaintipalvelutietojen käyttöä voi säädellä appi- ja järjestelmäpalvelukohtaisesti.

Sijaintipalvelut Järjestelmäpalvelut
Asetukset > Sijaintipalvelut Asetukset> Sijaintipalvelut > Järjestelmäpalvelut

Sijaintivaroitusten nollaaminen

Sijaintivaroitukset ovat pyyntöjä, joita ohjelmat (kuten Kamera, Kompassi ja Kartat sekä sijaintiin perustuvat muun valmistajan ohjelmat) tekevät voidakseen käyttää sijaintipalveluita. Appi antaa sijaintivaroituksen, kun se tarvitsee sijaintipalvelutietoja ensimmäistä kertaa. Kun napautat OK, apille annetaan lupa käyttää sijaintipalveluita tarvittaessa. Kun napautat Älä salli, apin pääsy sijaintipalvelutietoihin estetään jatkossa.

Sijaintivaroitus

Voit poistaa sijaintipalvelut käytöstä milloin tahansa: Valitse Asetukset > Sijaintipalvelut, niin voit poistaa kaikki sijaintipalvelut käytöstä Sijaintipalvelut-liukusäätimestä. Voit myös käyttää laitteessa olevien sijaintia hyödyntävien ohjelmien tai kohteiden omia liukusäätimiä. Jos haluat estää kaikkia verkkosivustoja käyttämästä sijaintipalveluita, laita sijaintikytkin pois päältä Safari-ohjelman kohdalta. Voit myös poistaa laitteen sijaintiin perustuvat järjestelmäpalvelut käytöstä valitsemalla Järjestelmäpalvelut ja siirtämällä kunkin sijaintiin perustuvan järjestelmäpalvelun kytkimen pois päältä -asentoon.

Jos poistat sijaintipalvelut käytöstä, sinulta kysytään, haluatko ottaa ne uudelleen käyttöön, kun jokin appi yrittää seuraavan kerran käyttää tätä toimintoa.

GPS:n tarkkuuden parantaminen2

GPS:n tarkkuus vaihtelee näkyvien GPS-satelliittien määrän perusteella. Kaikkien näkyvien satelliittien paikallistaminen saattaa kestää useita minuutteja, ja tarkkuus lisääntyy asteittain ajan kuluessa. Voit parantaa GPS:n tarkkuutta näillä vinkeillä:

• Varmista, että päivämäärä, kellonaika ja aikavyöhyke on asetettu laitteessa oikein kohdassa Asetukset > Yleiset > Päivä ja aika. Käytä Aseta automaattisesti -asetusta, mikäli mahdollista.
    Tärkeää: Tietokoneen virheelliset asetukset saattavat synkronoitua laitteeseen. Varmista, että päivämäärä, kellonaika ja aikavyöhyke ovat oikein tietokoneissa, joiden kanssa synkronoit laitettasi.
  • Varmista, että Wi-Fi on käytössä ja että mobiili- tai Wi-Fi-verkkoyhteys on toiminnassa. Näin laitteen avustettu GPS (A-GPS) voi paikallistaa näkyvät GPS-satelliitit nopeammin, ja lisäksi se antaa alustavat sijaintitiedot käyttämällä Wi-Fi- tai mobiiliverkkoa. Huomautus: sijaintipalvelut eivät tue Microcell-verkkoja (tunnetaan myös Femtocell-verkkoina).
  • Pidä selkeä näköyhteys taivaanrantaan useaan eri suuntaan. Muista, että seinät, ajoneuvojen katot, korkeat rakennukset, vuoret ja muut esteet saattavat estää näkyvyyden GPS-satelliitteihin. Kun näin käy, laite käyttää automaattisesti Wi-Fi- tai mobiiliverkkoa sijaintisi määrittämiseen, kunnes GPS-satelliitit ovat jälleen näkyvissä.

Yleisöltä kerättyihin Wi-Fi-yhteyspisteiden ja matkapuhelinmastojen sijainteihin perustuvat palvelut

Jos sijaintipalvelut ovat päällä, laitteesi lähettää ajoittain lähellä olevien Wi-Fi-yhteyspisteiden ja tukiasemien maantieteelliset sijaintitunnisteet anonyymissa ja salatussa muodossa Applelle. Näin kasvatetaan Applen joukkoistamiseen perustuvan Wi-Fi-yhteyspisteiden ja tukiasemien tietokantaa. Tämän lisäksi GPS:ää tukeva iOS-laite lähettää myös ajoittain tietoja GPS-sijainnista sekä matkanopeudesta anonyymissa ja salatussa muodossa Applelle, jos olet liikkeellä (esimerkiksi liikut autolla) ja sijaintipalvelut ovat päällä. Näin laajennetaan Applen joukkoistamiseen perustuvaa tieliikennetietokantaa. Sinua ei voida tunnistaa Applen keräämistä joukkoistamiseen perustuvista sijaintitiedoista.

Tietosuoja

Jos sallit kolmannen osapuolen ohjelmien ja verkkosivustojen käyttää nykyistä sijaintiasi, olet kolmannen osapuolen ehtojen ja tietosuojakäytännön alainen. Tutustu appien ja verkkosivustojen ehtoihin ja tietosuojakäytäntöihin, jotta ymmärrät, miten sijaintiasi ja muita tietojasi käsitellään ja käytetään. Applen keräämiä tietoja käsitellään Applen tietosuojakäytännön mukaisesti.

Huomautukset:

1. iOS-laitteet, joissa ei ole mobiiliyhteyttä, käyttävät vain Wi-Fiä sijaintipalveluissa (jos Wi-Fi-verkko on käytettävissä).
  2. GPS on käytettävissä iPhonessa ja iPadin Wi-Fi + 3G -malleissa.
  3. Paikassa Kiina, manner- myydyissä iOS-laitteissa saatetaan käyttää Wireless LAN (WLAN) -termiä Wi-Fin sijaan. Jotkin paikassa Kiina, manner- myydyt iPhone-mallit eivät tue WLANia.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.