iPod nano (6. sukupolvi ja uudemmat): VoiceOverin käyttäminen

VoiceOver kuvailee ääneen sen, mitä näytöllä näkyy, jotta iPod nanoa (6. sukupolvi) voi käyttää näkemättä sitä.

VoiceOver puhuu iPodin Käyttöapu-asetuksissa määritetyllä kielellä. VoiceOver on saatavilla useilla kielillä, mutta ei kaikilla.

VoiceOver kertoo sinulle kustakin näytön elementistä, kun valitset sen. Kun valitset elementin, sen ympärille ilmestyy musta suorakulmio ja VoiceOver lukee elementin nimen tai kuvailee sitä. Ympäröivää suorakulmiota kutsutaan VoiceOver-kohdistimeksi. Jos valitset tekstiä, VoiceOver lukee sen. Jos valitset painikkeen, kytkimen tai muun ohjaimen, VoiceOver saattaa kertoa sinulle sen toiminnasta tai antaa ohjeita (esimerkiksi ”avaa kaksoisnapauttamalla”).

VoiceOverin käyttöönotto

1. Napauta Koti-valikossa Asetukset > Yleiset.

2. Napauta Käyttöapu > VoiceOver.

3. Ota VoiceOver käyttöön napauttamalla päälle/pois-kytkintä.

VoiceOver changes the gestures used to control iPod
  4. Vahvista valintasi napauttamalla avautuvassa valintaikkunassa OK.

Jos et tee mitään 15 sekuntiin, valintaikkuna katoaa ja VoiceOver poistetaan käytöstä. Kuulet tällöin ilmoituksen siitä, että VoiceOver on pois päältä.

Kun otat VoiceOverin käyttöön, iPod nanon ohjaamiseen käytettävät eleet muuttuvat. Jos muutat mieltäsi ja haluat poistaa VoiceOverin käytöstä, siirrä kytkin pois päältä ‑asentoon kaksoisnapauttamalla sitä kahdella sormella. Jos olet siirtynyt pois Asetukset-näytöstä, sinun on palattava kyseiseen asetukseen VoiceOver-eleillä, jotta voit poistaa ominaisuuden käytöstä.

VoiceOverin poistaminen käytöstä VoiceOver-eleillä iPod nanossa

Pyyhkäise Koti-valikossa kahdella sormella oikealle tai vasemmalle, kunnes näet tai kuulet iPod nanossa (7. sukupolvi) kuvauksen ”Sivu 2/2” tai iPodissa (6. sukupolvi) kuvauksen ”Asetukset”.

Jos kuvakkeiden järjestystä on muutettu tai jos Koti-näyttöjä on enemmän kuin neljä, saatat kuulla jotain muuta.

1. Liu’uta yhtä sormea näytön ympäri, kunnes kuulet sanan Asetukset.

2. Avaa Asetukset kaksoisnapauttamalla.

3. Liu’uta sormeasi ylös tai alas näytöllä. Kun näet tai kuulet sanan Yleiset, kaksoisnapauta.

4. Liu’uta sormeasi ylös tai alas näytöllä. Kun näet tai kuulet sanan Käyttöapu, kaksoisnapauta.

5. Liu’uta sormeasi ylös tai alas näytöllä. Kun näet tai kuulet sanan VoiceOver, kaksoisnapauta.

6. Kun kuulet kuvauksen siitä, että VoiceOver-kytkimen painike on päällä, kaksoisnapauta.

7. Asetuksen vahvistukseksi kuulet ilmoituksen siitä, että VoiceOver on pois päältä. Nyt voit ohjata iPod nanoa vakioeleillä.

Huomautus: Voit poistaa VoiceOverin käytöstä myös nollaamalla iPodin.

VoiceOver-eleet

Kun VoiceOver on päällä, voit ohjata iPod nanoa seuraavilla eleillä.

Toiminto

Tee näin

Lue näyttö aloittaen ylhäältä

Pyyhkäise ylöspäin kahdella sormella.

Lue näyttö aloittaen nykyisestä valinnasta

Pyyhkäise alaspäin kahdella sormella.

Keskeytä puhe tai jatka sitä

Napauta näyttöä yhdellä sormella.

Valitse kohde VoiceOver-kohdistimessa

Napauta näyttöä yhdellä sormella.

Aktivoi kohde VoiceOver-kohdistimessa

Kaksoisnapauta yhdellä sormella.

Vieritä yksi sivu vasemmalle

Pyyhkäise oikealle kahdella sormella.

Vieritä yksi sivu oikealle

Pyyhkäise vasemmalle kahdella sormella.

Vieritä näytön verran ylöspäin luettelossa tai valikossa

Pyyhkäise alaspäin yhdellä sormella.

Vieritä näytön verran alaspäin luettelossa tai valikossa

Pyyhkäise ylöspäin yhdellä sormella.

Aloita tai lopeta nykyinen toiminto

Napauta kahdella sormella.

Suurenna tai pienennä valitun ohjaimen arvoa

Pyyhkäise ylös- tai alaspäin yhdellä sormella.

Palaa Koti-valikkoon

Kaksoisnapauta yhdellä sormella ja pidä painettuna.

Lisätietoja

Katso lisätietoja VoiceOverista.