Wi-Fi-tukiasemat: langattoman verkon kantaman laajentaminen lisäämällä Wi-Fi-tukiasemia

Voit laajentaa Wi-Fi-verkon kantamaa AirPort Utilityn ja Wi-Fi-lisätukiasemien avulla. Muodosta useiden Wi-Fi-tukiasemien välille langaton yhteys tai yhdistä tukiasemat Ethernet-yhteydellä, jolloin voit luoda roaming-verkon. Tämä artikkeli antaa tietoa eri vaihtoehdoista ja auttaa sinua päättämään, mikä olisi paras ratkaisu omassa verkkoympäristössäsi.

Tärkeä huomautus AirPort Expressin käyttäjille: jos harkitset AirPort Expressin lisäämistä verkkoosi musiikin striimaamista tai langatonta tulostamista varten, artikkelista voi olla apua: Mikä asiakastila on?

Määritelmät

Wi-Fi-tukiasema – kaikki erilaiset AirPort Extreme ‑tukiasemat, AirPort Express ‑laitteet ja Time Capsule ‑laiteet.

Langattoman verkon laajentaminen – AirPort-verkon kantaman laajentaminen suuremmalle fyysiselle alueelle useamman Wi-Fi-tukisaseman avulla, kun yhden tukiaseman kantama ei riitä.

Usean Wi-Fi-tukiaseman verkko – verkko, jossa on käytetty useampaa kuin yhtä Wi-Fi-tukiasemaa verkon kantaman laajentamiseen tai esimerkiksi internet-yhteyden, musiikin striimauksen, tulostuksen tai tallennustilan laajentamiseen. Wi-Fi-tukiasemat voidaan yhdistää Ethernet-yhteydellä tai langattomasti.

Wi-Fi-asiakas – Wi-Fi-asiakas on mikä tahansa laite, joka käyttää Wi-Fi-yhteyttä (internet-yhteyttä, tulostamista, tallentamista tai musiikin striimausta varten). Esimerkkejä asiakkaista ovat tietokoneet, iPad, iPhone, pelikonsoli, digitaalinen videotallennin ja muut Wi-Fi-laitteet.

Ensisijainen tukiasema – tämä on yleensä tukiasema, joka muodostaa yhteyden modeemiin ja jolla on yhdyskäytäväosoite internetiin. Ensisijainen Wi-Fi-tukiasema tarjoaa yleensä DHCP-palvelun Wi-Fi-verkkoa varten.

Wi-Fi-laajennustukiasema – mikä tahansa Wi-Fi-tukiasema, joka muodostaa yhteyden ensisijaiseen Wi-Fi-tukiasemaan ja laajentaa verkon kantamaa. Ellei toisin mainita, Wi-Fi-laajennustukiasemat on asetettava käyttämään siltaavaa tilaa.

Siirtonopeus – lähetetyn tai vastaanotetun datan määrä sekunnissa megabitteinä sekunnissa (Mb/s).

Yhden tai useamman Wi-Fi-tukiaseman käyttäminen

single_vs_many_wifi

Ennen kuin lisäät verkkoon lisää Wi-Fi-tukiasemia, pohdi tarkasti, tarvitsetko niitä todella.

Wi-Fi-tukiasemien lisääminen tarpeetta voi vähentää Wi-Fi-tiedonsiirtonopeutta, kun datanhallinnan tarve kasvaa Wi-Fi-verkossa. Myös verkon määrittäminen on monimutkaisempaa. Jos verkko on langattomasti laajennettu, siirtonopeus voi laskea alle 60 prosenttiin yksittäisen laitteen siirtonopeudesta. Nyrkkisääntö on pitää Wi-Fi-verkko mahdollisimman yksinkertaisena. Käytä siis vain sen verran Wi-Fi-tukiasemia kuin fyysisen verkkoalueen kattamiseen vähimmillään tarvitaan ja hyödynnä Ethernetiä aina kun mahdollista.

Wi-Fi-verkon kantaman laajentaminen yhdistämällä Wi-Fi-tukiasemat Ethernet-yhteydellä on aina paras vaihtoehto, ja se tarjoaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn. Ethernet-yhteys mahdollistaa jopa yhden gigabitin nopeuden, joten se on paljon nopeampi kuin langaton yhteys (langattomassa verkossa suurin nopeus on 450 Mb/s 802.11n-verkossa 5 GHz:n taajuudella). Ethernet on myös suojassa radiotaajuushäiriöiltä, ja sen vianmääritys on helpompaa. Lisäksi Ethernet-verkossa ei tarvita käytännössä lainkaan datanhallintaa, jolloin suurempi määrä dataa voidaan siirtää paikasta toiseen samassa ajassa.

Jos yksi Wi-Fi-tukiasema ei täytä vaatimuksiasi, useiden Wi-Fi-tukiasemien käyttäminen voi parantaa verkon kantamaa ja suorituskykyä alueilla, jotka ovat kaukana ensisijaisesta Wi-Fi-tukiasemasta. Mitä suurempi etäisyys tai mitä enemmän esteitä (kuten kylpyhuoneen kaakeleita) Wi-Fi-asiakaslaitteen ja Wi-Fi-tukiaseman välillä on, sitä heikompi radiosignaalin voimakkuus ja siirtonopeus on.

Jos yksi tukiasema ei täytä vaatimuksiasi, sinun kannattaa tutustua eri tapoihin laajentaa Wi-Fi-verkon kantamaa ja valita näistä tavoista itsellesi parhaiten sopiva.

Useamman Wi-Fi-tukiaseman verkot

Lue lisää erilaisista verkoista ja valitsemisesta niiden välillä.

Jos langattoman verkon kantamaa on laajennettava, mitä menetelmää kannattaa käyttää?

802.11a/b/g/n-standardia tukevat Wi-Fi-tukiasemat:

• Roaming-verkko (suositus)

• Langattomasti laajennettu verkko

802.11g-standardia tukevat Wi-Fi-tukiasemat:

• Roaming-verkko (suositus)

• WDS

Nämä menetelmät on kuvattu alla. Tämän artikkelin lopussa on linkkejä yksittäisiin artikkeleihin, joissa selitetään kunkin menetelmän käyttöönotto ja määritys. Wi-Fi-tukiasemat tarjoavat internet-yhteyden asiakastietokoneisiin langattomasti tai Ethernet-yhteyden kautta, jos asiakastietokoneet on yhdistetty tukiasemaan Ethernet-kaapelilla.

Roaming Network (Ethernet-verkkoon yhdistetyt Wi-Fi-tukiasemat)

roaming_net_single

802.11n-tukiasemien tapauksessa roaming-verkon luominen on ehdottomasti paras vaihtoehto. Se tarjoaa parhaan tiedonsiirtonopeuden tukiasemien ja Wi-Fi-laitteiden välillä.

Ratkaisu edellyttää, että Wi-Fi-tukiasemat yhdistetään Ethernetin kautta.

Ensisijainen tukiasema tarjoaa DHCP-palvelut, ja laajennustukiasema määritetään siltaavaan tilaan.

Kaikissa roaming-verkon Wi-Fi-tukiasemissa on käytettävä samoja salasanoja, suojaustyyppiä (avoin/WEP/WPA) ja verkon nimeä (SSID).

roaming_net_monet

Voit laajentaa roaming-verkkoa lisäämällä useita Wi-Fi-laajennustukiasemia.

roaming_net_basestation

Voit liittää verkkokytkimen, jos ensisijaisessa Wi-Fi-tukiasemassa ei ole riittävästi lähiverkkoportteja.

Langattomasti laajennettu verkko (802.11n)

Jos et pysty rakentamaan suositeltua roaming-verkkoa, seuraavaksi paras vaihtoehto on langattomasti laajennettu verkko.

wirelessly_extended_net wifi_extended_net_range

Langattomasti laajennetun verkon luominen edellyttää, että Wi-Fi-laajennustukiasema on ensisijaisen Wi-Fi-tukiaseman kantaman sisällä.

Huomioita liittyen laajennetun verkon kantamaan

extended_out_range_net

Yllä olevassa esimerkissä ensisijainen Wi-Fi-tukiasema ➊ on Wi-Fi-laajennustukiaseman ➋ langattoman kantaman ulkopuolella, joten Wi-Fi-laajennustukiasema ei voi liittyä langattomaan verkkoon tai laajentaa sitä. Wi-Fi-laajennustukiasema on siirrettävä sijaintiin, joka on ensisijaisen Wi-Fi-tukiaseman Wi-Fi-kantaman sisällä.

Tärkeä huomautus

extended_in_range_net

Jos toinen Wi-Fi-laajennustukiasema ➋ sijoitetaan ensisijaisen Wi-Fi-tukiaseman ➊ ja Wi-Fi-laajennustukiaseman ➌ väliin, Wi-Fi-laajennustukiasema ➌ ei salli asiakkaiden liittyä siihen. Kaikkien laajennettujen Wi-Fi-tukiasemien on oltava ensisijaisen Wi-Fi-tukiaseman kantaman sisällä.

WDS (802.11g)

wds_airport_basestation

Langaton jakelujärjestelmä (WDS) on menetelmä, jolla laajennetaan AirPort Extreme 802.11a/b/g- ja AirPort Express 802.11a/b/g-tukiasemien kantamaa. WDS:ää tukee AirPort Utility 5.5.2 tai aiempi.

WDS-ominaisuuden avulla voit määrittää kunkin Wi-Fi-tukiaseman toimintatilaksi jonkin seuraavista:

➊ WDS-pääasema (ensisijainen Wi-Fi-tukiasema)

➋ WDS-releasema

➌ WDS-etäasemasta

wds_airport_three_ways wds_primary_basestation

WDS-päätukiasema ➊ on yhteydessä internetiin ja jakaa yhteyden rele- ja etätukiasemille.

wds_relay_basestation

WDS-reletukiasema ➋ jakaa päätukiaseman internet-yhteyden ja välittää yhteyden myös WDS-etätukiasemiin.

wds_remote_bassestation

WDS-etätukiasema ➌ jakaa WDS-tukiaseman internet-yhteyden joko suoraan kantaman sisällä tai WDS-releen kautta.

Kaikki kolme tukiaseman toimintatilaa (WDS-pääasema, WDS-etäasema ja WDS-releasema) voivat jakaa WDS-päätukiaseman internet-yhteyden asiakastietokoneille langattomasti tai Ethernet-yhteyden kautta, jos asiakastietokoneet on yhdistetty tukiasemaan Ethernet-kaapelilla.

Kun tukiasemia määritetään WDS-verkossa, jokaisen tukiaseman AirPort ID:n on oltava tiedossa. AirPort ID (kutsutaan myös MAC-osoitteeksi) on painettu AirPort Extreme -tukiaseman pohjassa AirPort-symbolin vieressä olevaan tarraan ja AirPort Express -tukiaseman virtalähdepuoleen.

Huomautus: Relemäärityksessä Wi-Fi-tukiaseman on vastaanotettava tiedot yhdestä Wi-Fi-tukiasemasta, pakattava ne uudelleen ja lähetettävä ne sitten toiseen Wi-Fi-tukiasemaan ja päinvastoin. Tästä seuraa, että tiedonsiirtonopeus on käytännössä yli puolet hitaampi. 802.11a/b/g-standardia tukevaa Wi-Fi-tukiasemaa tulisi käyttää tällä tavalla vain paikoissa, joissa ei ole muuta vaihtoehtoa ja joilla suurempi siirtonopeus ei ole tärkeää.

Ohjeet Wi-Fi-tukiasemien lisäämiseen AirPort-verkkoon

Saat lisätietoja verkon kantaman laajentamisesta haluamallasi tavalla seuraavista artikkeleista: