Macin perusteet: Pinot toimivat oikotienä Dockissa

Pino on Dock-kohde, jonka avulla pääset nopeasti käsiksi kansion sisältöön. Kun osoitat pinoa, siinä olevat tiedostot ja kansiot ponnahtavat Dockista viuhkassa tai ruudukossa.

Tämä artikkeli on arkistoitu eikä Apple enää päivitä sitä.

Pinot

OS X:ssä näet ensimmäisenä Lataukset-pinon. Lataukset-pinossa on Safarista, Mailista ja Viesteistä lataamasi tiedostot. Voit luoda niin monta pinoa kuin haluat vetämällä kansioita Dockin oikeaan laitaan.

Pinojen mukauttaminen

Voit muuttaa pinon ulkoasua osoittamalla sen Dock-kuvaketta hiiren kakkospainikkeella tai ctrl-osoittamalla sitä.

dock-valikko

Valitse vaihtoehto avautuvasta oikotievalikosta:

• Järjestämisperuste – Voit valita, onko kohteiden järjestämisperusteena Nimi, Lisäyspäivä, Muutospäivä, Luontipäivä vai Laji.
  • Näytä muodossa – Voit valita, näkyykö pinokuvake Dockissa tavallisena kansiokuvakkeena vai pinona kansion sisältämien kohteiden kuvakkeita.
  • Näytä sisältö muodossa – Valitse, miten pino näkyy, kun osoitat kuvaketta. Jos valitset Automaattinen-asetuksen, OS X valitsee parhaan sisältönäkymävaihtoehdon pinossa olevien kohteiden määrän perusteella.

Pinonäkymät

Viuhkapinot näyttävät osan kansion sisällöstä ja järjestävät kuvakkeet niin, että Dockia lähimpänä oleva kuvake perustuu valitsemaasi Järjestämisperuste-asetukseen.

Jos esimerkiksi valitset järjestämisperusteeksi Lisäyspäivä-vaihtoehdon, viuhkapino laajenee niin, että se näyttää viimeisimmäksi lisätyt kohteet lähimpänä Dockia. Tämä on Lataukset-kansion oletusasetus, sillä se helpottaa uusien latausten avaamista, kopioimista ja siirtämistä.

viuhkapino

Jos haluat avata pinona näkyvän kansion, osoita Avaa Finderissa -painiketta avaa finderissa -painike. Finder avaa pinon sisältämän kansion uuteen ikkunaan, jotta voit käyttää sen sisältöä.

Ruudukkopinot näyttävät kansion sisällön kaaviona, jossa kuvakkeiden järjestys perustuu valitsemaasi Järjestämisperuste-asetukseen.

ruudukkopino

Ruudukkopinoja voi vierittää, ja niiden avulla voi siirtyä kansioissa. Osoittamalla pinossa olevaa kansiota voit avata kyseisen kansion poistumatta pinosta. Osoittamalla pinon vasemmassa yläkulmassa olevaa nuolipainiketta  voit palata takaisin kansioon, josta tulit. Jos kuvakkeita on enemmän kuin mitä ruudukossa voi näyttää, näytössä näkyy vierityspalkki.

Lisätietoja

Lisätietoja pinoista on OS X -ohjeessa. Valitse Finderista Ohje ja kirjoita avautuvaan hakukenttään "pinot".