Haluatko varmasti avata sen? -varoitusviesti (tiedostokaranteeni / tunnettujen haittaohjelmien havaitseminen) OS X:ssä

OS X:ssä latausten tarkistamista on parannettu lisäämällä tiedostokaranteeni ohjelmiin, jotka lataavat tiedostoja Internetistä. Näin ollen ladattujen tiedostojen turvallisuus (tunnettujen haittaohjelmien varalta) tarkistetaan, kun niitä yritetään avata.

Tiedostokaranteeni

Tiedostokaranteenin tunnistavat ohjelmat, jotka lataavat tiedostoja Internetistä tai vastaanottavat tiedostoja ulkoisista lähteistä (kuten sähköpostiliitteinä), lisäävät tiedostoihin karanteeniattribuutteja.

• Tiedostokaranteenin tunnistavia ohjelmia ovat muun muassa Safari, Viestit, iChat ja Mail.
  • Attribuutteja ovat muun muassa päivämäärä, kellonaika ja tieto siitä, mistä tiedosto ladattiin.

Kun avaat tiedostokaranteenin tunnistavan ohjelman kautta tulleen tiedoston, OS X varoittaa tiedoston alkuperästä. Jos näkyviin tulee Haluatko varmasti avata sen? -varoitusviesti, valitse Peruuta, ellet ole täysin varma tiedoston vaarattomuudesta.

Jos Macissa on useita käyttäjätilejä, tiedoston karanteenimäärite voidaan poistaa vain siltä käyttäjätililtä, jolla tiedosto ladattiin. Muut käyttäjätilit voivat avata karanteenitiedoston, mutta avaamisen yhteydessä näkyviin tulee aina Haluatko varmasti avata sen? -varoitusviesti.

Tunnettujen haittaohjelmien tarkistaminen

Mac OS X Snow Leopard 10.6:ssa ja uudemmissa suoritetaan lisäksi tarkistus tunnettujen haittaohjelmien varalta. Kun karanteenissa oleva tiedosto avataan, OS X tarkistaa, onko siinä tunnettuja haittaohjelmia. Jos on, näkyviin tulee seuraavanlainen varoitusviesti:

Jos näet viestin (tiedostonimi) vahingoittaa tietokonettasi, valitse Siirrä roskakoriin.

Jos kyseessä on levytiedosto, valitse Poista levytiedosto näkyvistä ja poista lähdetiedosto.

Vinkki: osoita varoitusviestin vasemmassa alakulmassa olevaa ohjekuvaketta, niin saat lisätietoja haittaohjelmasta.

Selainliitännäisten estäminen

OS X estää myös joidenkin selainliitännäisten tiettyjen versioiden toiminnan (koskee esimerkiksi Java-verkko-ohjelmia ja Adobe Flash -sisältöä). Näin ehkäistään altistumista nollapäivähaavoittuvuuksille, jotka hyödyntävät selainliitännäisiä. Selainliitännäiselle on yleensä saatavilla päivitys samana päivänä tai pian sen jälkeen kun OS X on estänyt sen käytön. Asenna uusi päivitys, jotta voit palauttaa selainliitännäisen toiminnan.

Gatekeeper

OS X Lion 10.7.5:n tai uudemman Gatekeeper-tekniikan avulla kehittäjät voivat lisätä ohjelmiin allekirjoituksen. Allekirjoituksella varustetut ohjelmat eivät tavallisesti aiheuta varoitusta, kun ne ladataan. Muista ohjelmista ladattuihin Internet-tiedostoihin liitetään tiedostokaranteenimääritteet, mutta ilman päivämäärää, kellonaikaa ja URL-osoitetta.

Vain edistyneille käyttäjille

Voit valita, vastaanottaako tiedostokaranteeni Applelta päivityksiä, jotka koskevat haittaohjelmia ja selainliitännäisiä.

Tärkeää: jos poistat valinnan, Mac altistuu uusille haittaohjelmille ilman erillistä ilmoitusta, sillä niitä ei tunnisteta.

OS X Mavericks:

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset.
  2. Osoita Järjestelmäasetukset-ikkunassa olevaa App Store -kuvaketta.
  3. Laita valinta kohtaan Asenna järjestelmädatatiedostot ja suojauspäivitykset tai poista valinta siitä.

OS X Mountain Lion tai aiempi:

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset.
  2. Osoita Järjestelmäasetukset-ikkunassa olevaa Suojaus ja yksityisyys -kuvaketta.
  3. Jos Suojaus ja yksityisyys -paneelin vasemmassa alalaidassa oleva riippulukko on lukittuna, osoita sitä ja anna ylläpitäjän käyttäjätunnus ja salasana.
  4. Osoita Lisävalinnat-painiketta.
  5. Voit ottaa käyttöön ja poistaa käytöstä tiedostokaranteenin päivitykset muuttamalla Päivitä turvallisten latausten luettelo automaattisesti -valintaneliön valintaa.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.