Ilmoitusten käyttäminen iPhonessa tai iPadissa

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit tarkastella ja hallita ilmoituksiasi niin, että päivittäisiä häiriöitä on mahdollisimman vähän.

Avaaminen lukitulta näytöltä

Voit tarkistaa uusimmat ilmoitukset nopeasti lukitulta näytöltä ottamalla iPhonen käteesi tai herättämällä iPadin. Voit suorittaa myös seuraavat toimet lukitusta näytöstä:

• Avaa ilmoituksen lähettänyt appi napauttamalla ilmoitusta.

• Lue haluamasi apin kaikki viimeisimmät ilmoitukset napauttamalla ilmoitusryhmää.

• Hallitse ilmoituksia tai poista ilmoitus pyyhkäisemällä vasemmalle ilmoituksen päältä.

• Lue ilmoitus ja suorita pikatoimintoja (jos saatavilla) pitämällä ilmoitusta painettuna.

Jos haluat näyttää ilmoitusten sisällön lukitulla näytöllä laitetta avaamatta, siirry kohtaan Asetukset > Ilmoitukset > Näytä esikatselut ja valitse Aina.

iOS 17:ssä ja sitä uudemmissa voit myös lukea ilmoituksia, kun iPhone on valmiustilassa.

ios-17-iphone-14-pro-lock-screen-notifications

Ilmoituskeskuksesta avaaminen

Ilmoituskeskus näyttää ilmoitushistoriasi, jota voit selata ja josta voit tarkistaa, onko sinulta jäänyt jotain huomaamatta. Voit tarkastella ilmoituksia Ilmoituskeskuksessa kahdella tavalla:

• Pyyhkäise lukitulla näytöllä keskeltä ylöspäin.

• Kaikissa muissa näytöissä pyyhkäise alaspäin näytön ylälaidan keskeltä.

Voit poistaa ilmoitushistorian napauttamalla Sulje-painikettaSulje-painike ja napauttamalla sitten Poista.

Ilmoitusten hallinta

Ilmoitusten hallinta lukitulta näytöltä tai Ilmoituskeskuksesta:

1. Pyyhkäise vasemmalle ilmoituksen tai ilmoitusryhmän päällä.

2. Napauta Valinnat ja valitse sitten seuraavista vaihtoehdoista:

• Mykistä tunniksi

• Mykistä tänään

• Näytä asetukset

• Pois päältä

ios-17-iphone-14-pro-manage-notifications

Voit myös muuttaa tietyn apin ilmoitustyylejä tai -asetuksia napauttamalla Näytä asetukset.

Ilmoitusten näyttötavan muuttaminen

1. Valitse Asetukset > Ilmoitukset.

2. Valitse Näytä muodossa ‑kohdasta, miten haluat ilmoitusten näkyvän lukitussa näytössä:

• Määrä: Näyttää ilmoitusten kokonaismäärän näytön alareunassa. Näet ilmoitukset napauttamalla määrää.

• Pino: Ilmoitukset näkyvät pinossa näytön alareunassa siten, että uusimmat ilmoitukset ovat ylhäällä.

• Luettelo: Ilmoitukset näkyvät luettelossa.

ios-17-iphone-14-pro-settings-notifications

Tarvitset vähintään iOS 16:n, jotta voit muuttaa ilmoitusten näyttötapaa.

Ilmoitusyhteenvedon ajastus

iOS 15:ssä ja iPadOS 15:ssä tai uudemmissa voit määrittää ajankohdan, jolloin haluat vastaanottaa kunakin päivänä ilmoitusyhteenvedon. Näin voit hoitaa asiat silloin, kun sinulle itsellesi parhaiten sopii. Yhteenveto on räätälöity juuri sinulle, ja se on järjestetty tärkeysjärjestykseen appien käyttötavan mukaan siten, että tärkeimmät ilmoitukset ovat yläosassa.

Ilmoitusyhteenvedon ajastus:

1. Valitse Asetukset > Ilmoitukset > Ajastettu yhteenveto ja laita sitten Ajastettu yhteenveto päälle.

2. Valitse Yhteenvedon apit -kohdasta apit, jotka haluat sisällyttää ilmoitusyhteenvetoosi.

3. Lisää uusi aikataulu napauttamalla Aikataulu-kohdassa Lisää-painikettaLisää-painike tai poista aikataulu napauttamalla Poista-painikettaPoista-painike. Säädä sen jälkeen kunkin määrittämäsi ajastetun yhteenvedon aikaa.

ios-17-iphone-14-pro-settings-notifications-scheduled-summary-on

Jos haluat lisätä yhteenvetoon uusia appeja, palaa kohtaan Asetukset > Ilmoitukset > Ajastettu yhteenveto ja valitse apit kohdasta Yhteenvedon apit. Kunkin apin kohdalla näkyy numero, joka kertoo, miten monta ilmoitusta keskimäärin saat kyseisestä apista kunakin päivänä.

Ilmoitustyyppien muuttaminen

1. Siirry Asetuksiin ja napauta Ilmoitukset.

2. Valitse Ilmoitustyyli-kohdasta appi.

3. Valitse haluamasi ilmoitustyyli Ilmoitusviestit-kohdassa.  Jos laitat Salli ilmoitukset päälle, valitse, milloin ilmoitukset toimitetaan (heti tai ajastetussa ilmoitusyhteenvedossa).

Jos laitat merkit päälle, tietyissä appikuvakkeissa voi näkyä tietoja. Jos esimerkiksi laitat Mailin merkit päälle, Saapuneet-kansiossa olevien lukemattomien sähköpostiviestien määrä näkyy Koti-valikossa Mail-kuvakkeen yläpuolella.

iOS 15:ssä ja iPadOS 15:ssä tai niitä uudemmissa voit laittaa tuetuissa apeissa päälle Kriittiset varoitukset, jolloin saat ilmoitukset, vaikka iPhone on mykistetty tai Keskity-tila on käytössä.

Ryhmäilmoitusasetusten muuttaminen

1. Siirry Asetuksiin ja napauta Ilmoitukset.

2. Valitse appi ja napauta Ilmoitusten ryhmitys.

3. Valitse jokin seuraavista asetuksista:

• Automaattinen: apin ilmoitukset ryhmitellään apin järjestämiskriteerien, kuten aiheen tai ketjun, mukaan.

• Apeittain: kaikki apin ilmoitukset ryhmitellään yhteen.

• Pois: laita ryhmittely pois päältä.

ios-17-iphone-14-pro-settings-notifications-messages-grouping-callout

Tiettyjen appien ilmoitusten poistaminen käytöstä

1. Valitse Asetukset > Ilmoitukset ja napauta sitten Siri-ehdotukset.

2. Poista mikä tahansa appi käytöstä.

Lukitulla näytöllä näkyvien ilmoitusten näyttötavan muuttaminen

1. Valitse Asetukset > Ilmoitukset ja valitse appi.

2. Napauta Näytä esikatselut ja valitse jokin vaihtoehto.

Sijaintipohjaisten ilmoitusten ottaminen käyttöön

Jotkin apit hyödyntävät sijaintiasi lähettääkseen sinulle olennaisia ilmoituksia sen perusteella, missä olet. Saatat esimerkiksi saada muistutuksen soittaa jollekulle, kun saavut tiettyyn paikkaan tai kun lähdet seuraavaa paikkaa kohti.

Voit poistaa tällaiset ilmoitukset käytöstä, jos et halua vastaanottaa niitä. Valitse Asetukset > Tietosuoja ja suojaus > Sijaintipalvelut ja laita sitten sijaintikohtaiset ilmoitukset päälle tai pois päältä napauttamalla appia. Lue lisätietoja sijaintipalveluista.

ios-17-iphone-14-pro-settings-privacy-security-location-services

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.