Ohjeita Mac-tietokoneen kelkattoman SuperDrive-aseman käyttöön

Tutustu tähän artikkeliin, jos tarvitset apua Apple USB SuperDrive-, MacBook Air SuperDrive- tai sisäisen SuperDrive-aseman käyttöönotossa tai käytössä.

Apple-tietokoneisiin, joissa ei ole sisäistä optista asemaa, voidaan liittää ulkoinen Apple USB SuperDrive- tai MacBook Air SuperDrive -asema. Niiden avulla voidaan lukea optisia tallennusvälineitä, kuten CD- ja DVD-levyjä. Apple USB SuperDrivessa on hieman pidempi (340 mm) kaapeli kuin MacBook Air SuperDrivessa (250 mm). SuperDrive-asemat ovat toiminnallisesti identtisiä.

Vanhoissa MacBook-, MacBook Pro-, iMac-, Mac Pro- ja Mac mini -tietokoneissa on sisäinen SuperDrive-asema. SuperDrivessa on kelkaton mekanismi, eli levy vedetään suoraan asemaan eikä sitä ensin aseteta levykelkkaan. Vanhoissa Mac Pro -malleissa on levykelkka.

Ensitoimet

1. Varmista, että Apple USB SuperDrive -asema on asetettu tasaiselle pinnalle hopeanvärinen puoli ylöspäin (kuten jäljempänä olevassa kuvassa). Jos SuperDrive on ylösalaisin, se ei lue levyjä.

Oikein: alumiinikotelo on suunnattu ylöspäin.

Väärin: Applen logon tulee olla suunnattu alaspäin.

Koska ulkoisen näytön USB-portissa ei mahdollisesti ole virtaa tietokoneen käynnistyessä, liitä SuperDrive suoraan Apple-tietokoneen USB-porttiin, jos haluat käyttää sitä käynnistyslaitteena. Liitä asema uudelleen suoraan näyttöön, kun tietokonetta ei tarvitse enää käynnistää SuperDrivesta.

2. Apple USB SuperDrive ja MacBook Air SuperDrive on tarkoitettu vain Mac-tietokoneille, joissa ei ole sisäistä optista asemaa. Liitä SuperDrive suoraan tietokoneen USB-porttiin. Älä käytä USB-keskitintä.
  3. SuperDriven voi liittää myös Apple LED Cinema Display- (24-tuumainen, loppuvuosi 2008), Apple LED Cinema Display- (27-tuumainen) tai Apple Thunderbolt Display -näytön takana oleviin USB-portteihin.
  4. Älä laita asemaa painavien esineiden alle, tietokoneen alle tai tietokoneen päälle.
  5. Jos SuperDrive-aseman käytössä Microsoft Windowsin kanssa on ongelmia, käynnistä tietokone vasta sitten, kun SuperDrive-asema on jo liitetty tietokoneeseen.

Tarkista levysi

Varmista ennen vianmääritystä, että käyttämäsi levyt toimivat tietokoneen kanssa. Jos levy ei ole vakiokokoinen tai -muotoinen tai asemaa ei ole suunniteltu tälle levylle, sen asettaminen voi vaurioittaa asemaa. Poikkeavien levyjen käyttöä ei tueta. Niiden käytöstä johtuvat vauriot eivät kuulu Applen takuun tai laajennetun huoltosopimuksen piiriin. Applen tietokoneissa käytettävät kelkattomat asemat toimivat vain vakiomallisten pyöreiden 120 millimetrin levyjen kanssa.

Vakiomallinen pyöreä 120 millimetrin levy:

Esimerkkejä muista kuin vakiomallisista tai -muotoisista levyistä, joita ei tueta:

Tarkka vianmääritys

Alla on joitakin mahdollisia oireita, joita voit havaita. Selvitä, johtuuko ongelma asemasta vai mediasta noudattamalla kunkin oireen yhteydessä kuvattuja vaiheita. Ennen kuin käytät levyä, tarkista, ettei se ole haljennut, naarmuuntunut tai muutoin vahingoittunut. Tarkista myös levyn sisärengas, jonka tulisi olla sileä (eli siinä ei saa olla minkäänlaisia säröjä). Vahingoittunut levy saattaa juuttua asemaan tai vahingoittaa sitä.

Asema ei ota vastaan levyjä

1. Varmista, että levy on tasainen. Voit tarkistaa tämän asettamalla levyn ylösalaisin tasaiselle pinnalle. Jos levy on taipunut laidalta tai keskeltä, älä käytä sitä, sillä se voi juuttua asemaan. Älä käytä levyjä, joihin on kiinnitetty jotakin tai joista roikkuu jotakin (kuten puhdistuslevyjä).
  2. Jos asema ottaa levyn vain vaivoin sisään tai jos levy jää puolitiehen, tarkista, ettei levyssä ole häiritseviä etikettejä. Jos levyssä ei ole koholla olevia etikettejä, yritä työntää se sisään vielä muutaman kerran.
  3. Tarkista toisen levyn avulla, koskeeko ongelma vain tiettyä levyä.
  4. Varmista, että asetat levyn tarpeeksi pitkälle asemaan, jotta aseman mekanismi aktivoituu. Levyn on oltava melkein kokonaan asemassa, ennen kuin asema aktivoituu ja vetää sen sisään. Jos et aseta levyä kokonaan sisään, asema vaihtaa suuntaa ja työntää levyn ulos.
  5. Kun levy on asetettu kokonaan sisään, odota 1–2 sekuntia, jotta asema ottaa levyn vastaan.
  6. Nollaa järjestelmänhallintayksikkö (SMC).
  7. Jos asema ei toistuvasti ota levyjä sisään, ota yhteyttäAppleen, Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen tai Apple Store -jälleenmyyntiliikkeeseen.

Asema ottaa levyt sisään, mutta niitä ei tuoda näkyviin tai asema työntää levyt automaattisesti ulos

1. Varmista, ettei asema ole ylösalaisin. Alumiinikotelon tulee olla suunnattu ylöspäin, kuten osion 1 kuvassa.
  2. Tarkista, onko levyn pinnassa naarmuja tai likaa. Vahingoittunut tai likainen levy ei ehkä näy työpöydällä.
  3. Liitä MacBook Air SuperDrive suoraan tietokoneen USB-porttiin USB-keskittimen sijaan.
  4. Nollaa järjestelmänhallintayksikkö (SMC).
  5. Varmista, että asema lukee käytettävää levytyyppiä. Järjestelmän kuvauksessa tai Järjestelmän tiedoissa voi olla lisätietoja tietokoneesi tukemista medioista.
    • OS X Snow Leopard 10.6 tai aiempi: Avaa Applen Järjestelmän kuvaus valitsemalla Omenavalikosta () Tietoja tästä Macista. Klikkaa sitten Lisätietoja.
    • OS X Lion 10.7 ja uudemmat: Klikkaa Omenavalikko (), ja pidä sitten optionäppäintä painettuna. Valitse valikosta Järjestelmän tiedot.
  6. Jos asema ei vieläkään tunnista levyä, ota yhteyttä Appleen, Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen tai Apple Store -jälleenmyyntiliikkeeseen.

Asema ei työnnä levyjä ulos tai työntää ne ulos hitaasti

1. Jos asema poistaa levyt hitaasti tai sillä näyttää olevan vaikeuksia levyjen poistamisessa, aseta levy sisään ja poista se useita kertoja. Tarkista, onko levyyn kiinnitetty etiketti tai muuta materiaalia, joka tekee siitä paksumman. Poista etiketti, mikäli se on mahdollista.
  2. Jos asema ei työnnä levyä ulos, kokeile painaa levynpoistonäppäintä. Joissakin vanhoissa näppäimistöissä levyn poistoon käytetään F12-näppäintä.
  3. Jos levy ei tule ulos asemasta, kokeile vetää levyn kuvake roskakoriin.
  4. Jos levy edelleenkin pysyy asemassa, pidä ohjauslevyn tai hiiren painiketta painettuna tietokoneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen. SuperDriven pitäisi yrittää työntää levy ulos.
  5. Jos levy ei vieläkään tule ulos, nollaa järjestelmänhallintayksikkö (SMC) ja kokeile vaiheita 1–4 uudelleen.
  6. Jos levy edelleenkin pysyy asemassa, ota yhteyttä Appleen, Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen tai Apple Store -jälleenmyyntiliikkeeseen, niin saat lisäohjeita.

Asema pitää kovaa ääntä tai tärisee

1. Huomaa, että optinen asema toimii pyörittämällä levyä nopeasti, joten on normaalia, että siitä kuuluu jonkin verran ääntä ja että se tärisee hieman.
  2. Jos olet sitä mieltä, että asemasta kuuluu levyjen asettamisen ja poistamisen aikana odotettua enemmän ääntä, yritä korjata ongelma asettamalla levy ja poistamalla se useita kertoja.
  3. Kokeile, toistuuko ongelma muiden levyjen tai levytyyppien kohdalla niin näet, johtuuko ongelma asemasta itsestään. Jos levyn paino jakautuu epätasaisesti esimerkiksi tarran tai etiketin vuoksi, se voi aiheuttaa ylimääräistä ääntä ja tärinää levyn pyöriessä asemassa.
  4. Nollaa järjestelmänhallintayksikkö (SMC).
  5. Optinen asema voi täristä enemmän, jos tietokonetta käytetään muulla kuin kovalla ja tasaisella alustalla. Varmista, että kaikki kannettavan tietokoneen muovijalat ovat paikallaan, koska irronnut muovijalka voi tehdä alustasta epätasaisen.
  6. Huomaa, että asemaa tulisi käyttää vain vaakasuorassa asennossa. Asemasta voi kuulua enemmän ääntä, jos se on vinossa. Laitteen nostaminen tai siirtäminen levyn lukemisen aikana voi vaikuttaa levyn tasapainoon. Takuu ei kata sellaista asemalle tai levylle aiheutunutta vahinkoa, joka johtuu aseman käytöstä kuvatulla tavalla.
  7. On normaalia, että optisesta asemasta kuuluu jonkin verran ääntä ja että se tärisee hieman. Jos aseman ääni tai tärinä on kuitenkin mielestäsi epänormaalia, ota lisävianmääritystä, arviointia tai huoltoa varten yhteyttä Appleen, Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen tai Apple Store -jälleenmyyntiliikkeeseen.

Naarmuuntuneet levyt

Jos levyssä on naarmuja, kun sitä on käytetty asemassa, ota lisävianmääritystä, arviointia tai huoltoa varten yhteyttä Appleen, Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen tai Apple Store -jälleenmyyntiliikkeeseen.

Lisätietoja

• SuperDrivea voi käyttää Mac minin (loppuvuosi 2009 tai uudempi), MacBook Pron (Retina-näyttö), MacBook Airin, iMacin (loppuvuosi 2012 tai uudempi) ja Mac Pron (loppuvuosi 2013) kanssa. Huomaa, että näissä malleissa ei ole levynpoistonäppäintä. Voit poistaa levyn ctrl-klikkaamalla tai klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella levykuvaketta ja valitsemalla esiin tulevasta valikosta Poista. Voit myös vetää levykuvakkeen roskakoriin.
  • Jos tietokoneessa ei toimitettaessa ollut optista asemaa etkä ole hankkinut Apple USB SuperDrive -asemaa, voit käyttää toisen tietokoneen optisessa asemassa olevaa CD- tai DVD-levyä CD- ja DVD-jaon avulla.

Tutustu Mac-tietokoneiden ja Apple USB SuperDrive- tai MacBook Air SuperDrive -aseman yhteensopivuusluetteloon.