Macin perusteet: iCal (OS X Lion tai aiempi)

Mac OS X:n iCal tarjoaa välineet, joiden avulla pysyt kärryillä aikatauluista, tapaamisista, syntymäpäivistä, muistutuksista ja muista tärkeistä tapahtumista. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit luoda tapahtumia iCalissa, tilata toisten kalentereita ja ottaa iCloud-tilin käyttöön iCalissa.

Tämä artikkeli on arkistoitu eikä Apple enää päivitä sitä.

Omat ja tilatut kalenterit näkyvät iCalin kalenteriluettelossa.

iCal-ikkuna

iCalin käyttö

iCal avataan Dockista tai Ohjelmat-kansiosta. Viikkonäkymä on pääpaneelissa. Voit muuttaa kalenterinäkymää osoittamalla Päivä-, Viikko-, Kuukausi- ja Vuosi-välilehtiä kalenterin ylälaidassa.

Lue lisää siitä, mitä voit tehdä iCalin avulla.

Uusien kalenterien luominen

Jos haluat luoda uuden kalenterin, valitse Arkisto-valikosta Uusi kalenteri. Kirjoita tekstikenttään kalenterin nimi. Esimerkiksi jos sinulla on lapsia, haluat ehkä luoda oman kalenterin jokaiselle.

Tapahtuman lisääminen kalenteriin

1. Osoita ja pidä painettuna kalenterin yläosassa olevaa lisäyspainiketta (plusmerkki) ja valitse kalenteri.
  2. Anna tapahtuman nimi, päivämäärä ja kesto ja paina rivinvaihtonäppäintä. Voit esimerkiksi kirjoittaa "Syntymäpäiväjuhlat 11.6. klo 19" ja painaa rivinvaihtonäppäintä.
  3. Tapahtuma lisätään kalenteriin antamallasi päivämäärällä ja kellonajalla. Voit tehdä muutoksia tapahtumaan ja vaihtaa sen asetuksia. (Voit esimerkiksi asettaa tapahtuman toistumaan, asettaa tapahtumailmoituksen tai kutsua muita tapahtumaan.) Tee muutokset tapahtumaan ja valitse Valmis.
  4. Voit myös lisätä tapahtuman vetämällä sen päivämäärän ja kellonajan kohdalla, johon haluat lisätä tapahtuman. Tapahtuman nimenä on aluksi Uusi tapahtuma.
    Jos tapahtuma ajoittuu päivälle, jota ei näy kalenterissa, osoita ikkunan yläosassa olevaa vasenta tai oikeaa nuolinäppäintä tai valitse Näytä-valikosta Siirry päivään tai Seuraava tai Edellinen.
  5. Muuta tapahtuman nimeä kaksoisosoittamalla Uusi tapahtuma -tekstiä. Anna tapahtumalle kuvaava nimi, kuten hammaslääkäriaika, bändiharjoitukset tai syntymäpäiväjuhlat.
  6. Voit myös asettaa sijainnin osoittamalla Sijainti-tekstiä ja kirjoittamalla, missä tapahtuma pidetään.
  7. Osoita tunti-, minuutti- ja ajankohta-kenttiä Alkaa- ja Päättyy-kohtien vieressä ja merkitse aika, jolloin tapahtuma alkaa ja päättyy.
  8. Jos tapahtuma on toistuva (esimerkiksi kerran viikossa pidettävä tapahtuma), valitse aikaväli Toista-ponnahdusvalikosta.
  9. Jos haluat siirtää tapahtuman eri kalenteriin, käytä Kalenteri-ponnahdusvalikkoa.
  10. Jos haluat muistutuksen tulevasta tapahtumasta, valitse Hälytys-ponnahdusvalikosta ilmoitustyyppi.
  11. Jos haluat lisätä osallistujia, valitse kutsutut-kohdan vierestä Lisää kutsuttuja ja kirjoita osallistujien nimet.
  12. Valitse Valmis, kun olet valmis. Jos haluat muokata tapahtuman asetuksia, kaksoisosoita tapahtumaa ja valitse Muokkaa.

Vinkki: jos olet siirtynyt eri päivään kalenterissa, pääset nopeasti takaisin nykyhetkeen painamalla komento-T tai valitsemalla Näytä > Siirry tähän päivään.

Muistutusten luominen

Voit luoda muistutuksia valitsemalla Arkisto-valikosta Uusi muistutus. Muistutukset-paneeli näkyy oikealla puolella. Kirjoita muistutuksen tiedot. Voit lisätä uusia muistutuksia samalla tavalla.

Voit myös luoda muistutuslistan elämän eri osa-alueille (työ, koti, koulu ja niin edelleen) tai jokaiselle tehtävällesi. Toimintatapa on samanlainen kuin iCalissa, jossa voidaan luoda erilaisia kalentereita. Voit luoda uuden muistutusluettelon valitsemalla Arkisto-valikosta Uusi muistutusluettelo. Anna muistutusluettelolle nimi ja paina rivinvaihtonäppäintä.

Kun luot muistutusluettelon, se tulee näkyviin Muistutukset-ponnahdusluetteloon. Muistutukset-ponnahdusluettelosta voit valita tai piilottaa muistutusluetteloita. Voit tuoda näkyviin tai piilottaa muistutusluettelon valitsemalla muistutusluettelon yläosasta Muistutukset ja poistamalla valinnan ponnahdusvalikosta kyseisen muistutusluettelon kohdalta.

Kalenterin julkaiseminen

Voit antaa kalenterin muiden käyttöön valitsemalla Kalenteri-valikosta Julkaise. Kirjoita kalenterin nimi näyttöön tulevan valintaikkunan ylimpään kenttään ja valitse Julkaise:-ponnahdusvalikosta kalenterin julkaisupaikaksi oma palvelimesi. Valitse muut haluamasi asetukset ja osoita sen jälkeen Julkaise-painiketta.

Kun iCal on julkaissut kalenterin, näyttöön avautuu valintaikkuna, jossa on kalenterin URL-osoite. Kirjoita se muistiin.

iCloud-kalenteritilin käyttöönotto iCalissa

iCloud toimitetaan maksutta OS X Lionin ja iOS 5:n mukana. Kun rekisteröit ilmaisen iCloud-tilin, voit lähettää kalenteripäivityksiä laitteiden kesken, jakaa iCloud-kalenterin ja käyttää verkkokalenteria iCloudissa.

Jos sinulla on iCloud-tili ja OS X Lion 10.7.5 tai uudempi, voit käyttää ja hallita iCloud-kalentereita iCalin avulla. Jos otat iCloud-kalenteripalvelun käyttöön useissa laitteissa ja tietokoneissa, iCloudin kalenteri- ja muistutustiedot pidetään ajan tasalla kaikissa laitteissa ja tietokoneissa.

Voit ottaa iCloud-kalenteritilin käyttöön seuraavilla tavoilla.

• Järjestelmäasetukset:
    1. Valitse iCloud.
    2. Kirjaudu sisään iCloudiin.
    3. Jos kirjaudut sisään ensimmäistä kertaa kyseisestä laitteesta, järjestelmä kysyy, haluatko käyttää iCloudia yhteystietoihin, kalentereihin ja kirjanmerkkeihin. Varmista, että tämä ruutu on valittu, ja valitse Seuraava.
    4. Jos olet aiemmin kirjautunut sisään iCloudiin, näet luettelon iCloud-palveluista. Laita valinta Kalenterit-kohdan vieressä olevaan ruutuun. iCloud-kalenteritapahtumien pitäisi nyt näkyä iCalissa.
  • iCal:
    1. Valitse iCal > Asetukset.
    2. Valitse Tilit.
    3. Voit lisätä uuden tilin osoittamalla vasemmassa alakulmassa olevaa lisäyspainiketta (plusmerkki).
    4. Valitse tilin tyypiksi iCloud.
    5. Anna iCloud-sähköpostiosoite ja -salasana ja valitse Luo. iCloud-kalenteritapahtumien pitäisi nyt näkyä iCalissa.

iCal etsii antamaasi sähköpostiosoitteeseen liittyvät kalenteritilit.

CalDAV-kalenterin käyttöönotto iCalissa

Jos sinulla on CalDAV-tili esimerkiksi työpaikkasi kautta, voit ottaa sen käyttöön iCalissa.

1. Valitse iCal > Asetukset ja sitten Tilit.
  2. Voit lisätä uuden tilin osoittamalla vasemmassa alakulmassa olevaa lisäyspainiketta (plusmerkki).
  3. Anna palvelimen ylläpitäjältä saatu sähköpostiosoite ja salasana ja valitse Luo.

Exchange-kalenterin käyttöönotto iCalissa

Jos sinulla on Exchange-tili esimerkiksi työpaikkasi kautta, voit ottaa sen käyttöön iCalissa.Huomautus: kalenteritilin täytyy olla Microsoft Exchange Server 2007:ssä (Service Pack 1 tai uudempi).

1. Valitse iCal > Asetukset ja sitten Tilit.
  2. Voit lisätä uuden tilin osoittamalla vasemmassa alakulmassa olevaa lisäyspainiketta (plusmerkki).
  3. Anna palvelimen ylläpitäjältä saatu sähköpostiosoite ja salasana ja valitse Luo.

Muiden kalenterien tilaaminen

Voit tilata iCalissa jonkun muun julkaiseman kalenterin. Kyseessä voi olla esimerkiksi perheenjäsenen tai työtiimin julkaisema kalenteri tai julkinen iCal-kalenteri.

Jos olet ottanut iCloud-tilin käyttöön iCalissa, voit lisätä tilatun kalenterin kyseiseen tiliin. Tämän jälkeen voit tarkastella tilattua kalenteria iCalissa sekä iOS 5- ja uudempien laitteiden Kalenteri-ohjelmassa, jossa iCloud on otettu käyttöön. Kalenteria ei tarvitse tilata uudelleen.

1. Valitse iCalissa Kalenteri > Tilaa.
  2. Kirjoita tilattavan kalenterin URL-osoite ja valitse Tilaa.
  3. Kirjoita kalenterin nimi Nimi-kenttään ja valitse kalenterin väri viereisestä ponnahdusvalikosta.
    • Jos sinulla on iCloud-tili, valitse, haluatko kalenterin sijaitsevan vain Macissasi vai iCloud-tilissäsi. Jos haluat tarkastella tilauskalenteria iCalissa ja Kalenteri-ohjelmalla laitteissa, joissa on iOS 5 tai uudempi, tilaamatta kalenteria uudelleen, valitse iCloud-tilisi.
    • Jos haluat saada muistutuksia tai liitteitä tai kuulla kalenteriin liittyvät ilmoitukset, poista valinta sopivista Poista-valintaneliöistä.
    • Jos haluat, että iCal päivittää kopiosi tästä kalenterista, kun siihen julkaistaan muutoksia Internetissä, valitse päivitystiheys Automaattinen päivitys -ponnahdusvalikosta.
  4. Osoita OK-painiketta.

Tilaamasi kalenteri näkyy Kalenterit-ponnahdusluettelossa Tilaukset-otsikon alla. Jos haluat tehdä muutoksia kalenteriin, osoita Kalenterit-painiketta ja valitse kalenteri. Valitse sitten Muokkaa > Näytä tiedot.

Huomautuksia:

• iOS-laitteisiin manuaalisesti lisättyjä tilauksia ei lähetetä iCloudiin, vaan kalenterit täytyy tilata OS X:n iCalin kautta, jotta ne voidaan lähettää muihin laitteisiisi ja tietokoneisiisi.
  • iCloudiin lähetetyt tilatut kalenterit eivät näy iCloud.comissa ja Microsoft Outlookissa.

Lue lisätietoja iCloudista ja kalenteritilauksista.

Kalenterien synkronointi iPhonen, iPodin tai iPadin kanssa

Jos sinulla on iCloud-tilaus, voit synkronoida sen avulla kalentereita automaattisesti eri tietokoneisiin ja laitteisiin, esimerkiksi iPhoneen, iPod touchiin ja iPadiin. Jos sinulla ei ole iCloud-tilausta, voit synkronoida iPhonen, iPod touchin ja iPadin kanssa iTunesin avulla. Voit myös käyttää iTunesia synkronointiin iPod classicin, iPod nanon ja iPod minin kanssa. Lisätietoja on seuraavissa artikkeleissa:

Kalenterien jakaminen iPhonen, iPodin tai iPadin kanssa

Voit jakaa kalenterin muiden kanssa, jotta he voivat tarkastella tai muokata sitä iCloud-kalenterin, iCalin, Microsoft Outlookin, iPhonen, iPadin tai iPod touchin avulla. Lisätietoja on artikkelissa iCloud-ohje: Kalenterin tai muistutusluettelon jakaminen toisten kanssa.

Lisätietoja

Haluatko lisätietoja iCalista? Tutustu Macin sisäänrakennettuun iCal-ohjeeseen (valitse iCalin Ohje-valikosta iCal-ohje).

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.