Macin yhdistäminen iPodiin, iPadiin, kotistereoihin, kaiuttimiin tai soittimiin

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit yhdistää Macin Apple-laitteisiin, muiden valmistajien äänilaitteisiin ja soittimiin sekä käyttää niitä Macilla.

Musiikin toistaminen ja suoratoistaminen Macista, iPodista ja iPadista

Musiikkia voi toistaa Macista usealla eri tavalla:

• Käytä iTunesia
  • Suoratoista langattomasti ulkoisiin kaiuttimiin
  • Käytä AirPlayta
  • Synkronoi iOS-laitteesi (myös musiikki) jaetun Wi-Fi-yhteyden välityksellä

Voit yhdistää kaiuttimet Maciin käyttämällä kolmannen osapuolen äänilaitetta. Liitä ne FireWire-, USB-, Thunderbolt- tai S/PDIF-kaapelilla. Asenna tarvittaessa äänilaitteen ajuri, ennen kuin liität laitteen Maciin. Tutustu laitteen käyttöohjeeseen tai valmistajan sivustoon, jos et ole varma, tarvitaanko ajuria. Heti käyttövalmiit äänilaitteet eivät tarvitse ohjelmistoajuria Macia varten. Ajuri pitää asentaa, jos:

• Ääntä ei kuulu
  • Äänilaitteen merkkivalot vilkkuvat jatkuvasti
  • Laitetta ei voi valita Ääniasetukset-kohdassa tuloksi (tai lähdöksi).

Kotistereoiden yhdistäminen Maciin

Jos haluat digitalisoida vinyylilevy- tai kasettikokoelmasi tai muita äänilähteitä, voit yhdistää kotistereot tietokoneeseen. Sitten voit GarageBandin avulla tallentaa musiikin Maciin.

Tarvitset USB- tai FireWire-äänilaitteen, jossa on kaksi RCA-tuloliitäntää. Jos Macissasi on äänitulo, voit käyttää 1/8 tuuman stereominiliitäntää.

Tallennus kotistereoista Maciin:

1. Kytke RCA-liittimet stereovastaanottimen Aux-äänilähtöön. Äänilähdön nimi voi olla myös Record tai Tape Out joissakin vastaanottimissa.
  2. Liitä kaapelin toinen pää joko Macissa olevaan äänen tuloporttiin tai Maciin liitettyyn äänilaitteeseen.
  3. Kytke virta kotistereoihin.
  4. Varmista, että stereoiden äänilähdöksi on asetettu lisälaite (aux).
  5. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Ääni.
  6. Valitse Ääni sisään -välilehti ja sitten ääniliitäntä tai äänen linjatulo.

Kuulokkeiden ja kaiuttimien yhdistäminen

Maceissa on sisäiset kaiuttimet, mutta voit liittää tietokoneeseen myös kuulokkeet tai ulkoiset kaiuttimet. Lisäohjelmistoa ei tarvitse asentaa, ellei kyseessä ole surround-kaiutinjärjestelmä.

Jos haluat käyttää kuulokkeita, kytke niiden kaapeli Macin kuuloke-/linjalähtöporttiin. Jos kuulokkeissasi on 1/4 tuuman stereoliitin, liitä 1/4 tuuman stereonaarasliitin 1/8 tuuman stereominiääniliitäntäsovittimeen.

Liitä kaiuttimet Macin kuuloke-/linjalähtöliitäntään, USB-porttiin, FireWire-porttiin tai optisen digitaalisen äänilähdön porttiin. Lisäohjeita kaiutinjärjestelmän kytkemisestä on sen mukana toimitetuissa ohjeissa.

Jos surround-ääni kuuluu vain kahdesta kaiuttimesta viiden tai useamman kaiuttimen surround-äänijärjestelmässä, kyseessä voi olla kaiuttimien konfigurointiongelma. Voi myös olla, että sisällön toistamiseen Macissa käytetty ohjelma ei tue surround-ääntä. Parhaat tulokset saavutetaan, kun surround-äänen toistamiseen Macissa käytetään joko iTunes- tai DVD-soitin-ohjelmaa.

Äänilaitteen liittäminen

Voit käyttää muun valmistajan äänilaitetta tallentamaan omaa lauluasi tai soittoasi soittimilla Maciin. Voit myös lähettää Macista ääntä ammattilaistasoisiin kaiuttimiin.

Jos haluat tallentaa soittimia Macin avulla, käytä USB-, Thunderbolt- tai FireWire-äänilaitteita. Liitännöiksi käyvät XLR, 1/4 tuuman ääniliitin, RCA, S/PDIF tai MIDI.

Macin kanssa yhteensopivia liitäntöjä ovat esimerkiksi AlesisApogee DigitalRoland, MOTU ja PreSonus.

Yhdistetyssä FireWire-/USB-liitännässä (MOTUn Audio Express) on sisäinen äänilaite.

Lataa ja asenna uusimmat äänilaitteesi ajurit. Liitä sitten laite Maciin ja toimi seuraavasti:

1. Jos käytössäsi on USB-, FireWire- tai Thunderbolt-äänilaite, liitä se sitä vastaavaan porttiin Macissasi.
  2. Jos äänilaitteeseen kuuluu virtalähde, liitä se verkkovirtaan. Kytke sitten äänilaite päälle.
  3. Määritä Mac käyttämään äänilaitetta äänitulona tai -lähtönä siirtymällä kohtaan Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset.
  4. Valitse Äänet.
  5. Klikkaa Ääni sisään -välilehteä.
  6. Valitse äänilaitteesi luettelosta. Jos laitetta ei näy luettelossa, varmista, että olet asentanut oikean ajurin.
  7. Avaa Ääni ulos -välilehti.
  8. Valitse äänilaitteesi luettelosta.

Kitaran, basson, kosketinsoittimen tai mikrofonin liittäminen

Käytä äänilaitetta, jos haluat kytkeä soittimen Maciin. Äänilaitteet tarjoavat esivahvistuksen, jota tarvitaan soitinten ja mikrofonien äänitasojen nostamiseen.

Jos käytössäsi ei ole äänilaitetta, voit liittää soittimesi Macin 1/8 tuuman äänituloporttiin. Luo yhteys 1/8 tuuman stereominiliitin – 1/4 tuuman ääniliitin -sovittimen avulla tietokoneesta kitaraan, bassoon tai mikrofoniin, jossa on 1/4 tuuman ääniliitin. Yhteys ammattikäyttöön tarkoitettuun mikrofoniin onnistuu 1/8 tuuman stereominiliitin – XLR-liitin -sovittimella. Monet ammattilaiskäytössä olevat mikrofonit vaativat 48 voltin phantom-jännitteen. Ne eivät toimi, jos ne kytketään suoraan tietokoneen äänituloon. Käytä sovitinta ja liitä 1/8 tuuman miniliitin tietokoneen äänen tuloporttiin sekä toinen pää mikrofoniin.

Valitse Omenavalikosta () > Järjestelmäasetukset,  Äänet > Ääni sisään -välilehti. Varmista, että valittuna tulolaitteena on äänen linjatulo.

Jos haluat käyttää tietokoneen äänen tuloporttia äänitulona, valitse Järjestelmäasetukset > Äänen tulo.

USB-kosketinsoittimen liittäminen

Jos sinulla on MIDI-kosketinsoitin, tarvitset äänilaitteen, jossa on MIDI In- ja MIDI Out -portit (sisään ja ulos). Muussa tapauksessa noudata ohjeita Macin liittämiseksi USB-kosketinsoittimeen tai -ohjaimeen.

1. Jos kosketinsoittimesi tarvitsee muun valmistajan laiteajuria, asenna se.
  2. Jos sinua kehotetaan käynnistämään tietokone uudelleen, tee se, ja liitä kosketinsoitin Macin USB-porttiin.
  3. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset > Äänet > Ääni sisään -välilehti
  4. Valitse kosketinsoittimen ohjain luettelosta.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.