Macin perusteet: Ikkunoiden muokkaaminen

Ikkunoita voi muokata eri tavoilla. Esimerkiksi niiden kokoa voi muuttaa, ne voi suurentaa koko näytön kokoiseksi ja niiden työkalu- ja sivupalkkeja voi muuttaa.

Ikkunasäätimet

Useimmissa OS X:n ikkunoissa on vähintään yksi seuraavista säädintoiminnoista: sulkeminen, pienentäminen tai zoomaus. Säätimet ovat ikkunan vasemmassa yläkulmassa.

ikkunasäätimet 1

Kun viet osoittimen säädinten päälle, niissä näkyy symboli:

ikkunasäätimet 2

Sulje (X)

Sulkemispainike sulkee avoimen ikkunan. Näkyviin saattaa painiketta painettaessa tulla tallennuskehotus, jos ikkunassa olevaa dokumenttia ei ole vielä automaattisesti tallennettu. Myös ohjelma saattaa sulkeutua, jos avoin ikkuna oli sen viimeinen.=

Pienennä (–)

Pienennyspainike kätkee ikkunan sijoittamalla sen Dockiin. Ikkunan voi pienentää osoittamalla painiketta kerran. Ikkunan voi palauttaa täysikokoiseksi osoittamalla sitä Dockissa.

Zoomaus (+)

Zoomauspainikkeesta voit valita, viekö ikkuna mahdollisimman suuren osan näkyvästä alueesta. Osoita sitä, niin ikkunan koko muuttuu automaattisesti. Kun osoitat sitä uudelleen, ikkuna palaa ennalleen.

Ikkunan koon muuttaminen

Voit muuttaa ikkunan kokoa siirtämällä osoittimen ikkunan reunaan tai kulmaan. Kun kokoa voi muuttaa, näet sen osoittimesta. Muuta ikkunan kokoa osoittamalla ja vetämällä ikkunan sivusta tai kulmasta.

Ikkunan saa täyttämään näytön myös osoittamalla sen oikeassa ylälaidassa olevaa koko näytön painiketta.

koko näytön säädin

Voit siirtyä koko näytön ikkunoiden välillä käyttämällä ohjelmavalitsinta tai Mission Controlia. Voit poistua koko näytön tilasta siirtämällä osoittimen näytön ylälaitaan, jolloin valikkorivi avautuu. Osoita sitten koko näytön painiketta  uudelleen.

Ikkunoiden kätkeminen

Kaikki ohjelman avoimet ikkunat voi kätkeä tai tuoda näkyviin. Kätke ohjelma valitsemalla Kätke (komento-H) valikosta, jolla on sama nimi kuin ohjelmalla. Jos esimerkiksi haluat kätkeä kaikki Safari-ikkunat, valitse Safari > Kätke.

kätke-valikko

Tuo ohjelma takaisin näkyviin siirtymällä siihen. Valitse joko sen kuvake Dockista tai käytä ohjelmavalitsinta tai Mission Controlia.

Ikkuna-valikko

Jos useita ikkunoita on auki, pienennetty tai kätketty, ikkunaa saattaa olla vaikea löytää. Löydät sen helposti käyttämällä Ikkuna-valikkoa. Saat ikkunan näkyviin siirtymällä sen sisältävään ohjelmaan ja valitsemalla sen luettelosta.

ikkunavalikko

Näet kaikki tai vain yhden ohjelman avoimet ikkunat myös Mission Controlista ja voit siirtyä niiden välillä helposti.

Valitse seuraavasta luettelosta aihe, niin saat lisätietoja ikkunoiden käytöstä.

Sivupalkit

Joissakin ikkunoissa on sivupalkki, kuten Finderin ja iTunesin ikkunoissa sekä Avaa- ja Tallenna-valintaikkunoissa.

Finder-ikkuna sivupalkin kanssa

Voit muuttaa sivupalkin leveyttä viemällä osoittimen sen reunaan. Suurenna tai pienennä sivupalkkia osoittamalla ja vetämällä reunaa vasemmalle tai oikealle.

Voit kätkeä sivupalkin valitsemalla Näytä > Kätke sivupalkki. Saat sivupalkin uudelleen näkyviin valitsemalla Näytä > Näytä sivupalkki.

Voit muokata sivupalkkiasetuksia myös Finderissa ja Järjestelmäasetuksissa. Valinnat vaikuttavat siihen, miten sivupalkki näkyy Finderissa sekä Avaa- ja Tallenna-valintaikkunoissa.

1. Avaa Finderin asetukset valitsemalla Finder-valikosta Asetukset.
  2. Voit tarkastella sivupalkin asetuksia osoittamalla Sivupalkki-painiketta.
  3. Valitse niiden kohteiden valintaneliöt, jotka haluat nähdä sivupalkin Suosikit-, Jaetut- ja Laitteet-luetteloissa.
    Finderin asetusikkuna

Voit muuttaa sivupalkkikuvakkeiden kokoa valitsemalla Omenavalikko > Järjestelmäasetukset > Yleiset. Valitse jokin vaihtoehto Sivupalkin kuvakkeen koko -valikosta.

yleiset järjestelmäasetukset

Työkalupalkit

Monen ohjelmaikkunan (kuten Safarin, Mailin ja Finderin) ylälaidassa on työkalupalkki. Voit muuttaa työkalupalkin komentovalikoimaa valitsemalla Näytä > Muokkaa työkalupalkkia.

työkalupalkin muokkaaminen Finderissa

Vedä ja pudota työkalupalkkiin kohteet, joiden haluat näkyvän siinä. Poista kohde vetämällä se pois työkalupalkista. Voit muuttaa kohteiden järjestystä vetämällä niitä haluamiisi kohtiin. Kun olet tyytyväinen asetuksiin, valitse Valmis.