Applen kannettavien tietokoneiden ja niiden akkujen säilyttäminen

Ota akun tyypin perusteella selvää, mikä on paras tapa säilyttää Applen kannettavaa tietokonetta.

Akkuvaurioiden välttämiseksi on tärkeää, että Applen kannettavia tietokoneita säilytetään pidemmällä aikavälillä oikein. Esimerkiksi kouluissa, joissa kannettavia Mac-tietokoneita ei käytetä kesäloman aikana, laitteet on tällöin säilytettävä oikein.

Kun luet tietoja tietokoneen akusta alla, pidä seuraavat asiat mielessä:

• Ympäristön lämpötila vaikuttaa akun varastointiaikaan. Akun säilytykseen soveltuu parhaiten viileä ympäristö, ja alla olevat arviot perustuvat tähän.

• Kaikki varastointiajat perustuvat siihen, että akku on ladattu 50 %:iin.

• Jos tietokoneessa on irrotettavat akut, ne on poistettava ja varastoitava viileään paikkaan.

• Jos tietokoneen akkuja ei voi irrottaa, ne on ladattava tai tyhjennettävä niin, että niiden varaus on 50 %. Jos aiot varastoida tietokoneen yli kuuden kuukauden ajaksi, lataa se 50 %:iin kuuden varastointikuukauden välein.

Lisätietoja on Applen akkusivustolla.

MacBook, MacBook Pro ja MacBook Air

Nykyisissä Applen kannettavissa tietokoneissa käytetään litiumioniakkuja.

Litiumioniakkujen (Li-Ion) varastointi

• 1–2 kuukautta – Akussa pitäisi edelleen olla tarpeeksi virtaa tietokoneen käyttöön.

• 3–12 kuukautta – Akku saattaa olla alhaisen virran tilassa ja edellyttää 20 minuuttia lataamista alkuperäisellä virtalähteellä ennen käyttöä.

• 12 kuukautta tai enemmän – Akku voidaan edelleen ladata, mutta sen kapasiteetti on saattanut heiketä.

Litiumioniakkua ei pidä jättää alhaisen varauksen tilassa (alle 20 %) nukkumassa olevaan kannettavaan tietokoneeseen yli 48 tunniksi. Akun varaus saattaa ehtyä niin, että akkua ei enää voi käyttää, tai akku saattaa jäädä tilaan, jossa tietokone ei ehkä enää tunnista sitä.

Jos MacBook, MacBook Air tai MacBook Pro ei tunnista akkua sen jälkeen, kun akku on tyhjentynyt kokonaan, katso ohjeita Mac-kannettavien akkuja käsittelevästä artikkelista.

iBook ja PowerBook

Vanhemmissa Mac-malleissa käytetään erilaisia akkutyyppejä. Tarkista akun tarrasta, minkä tyyppistä akkua tietokoneessasi käytetään.

Litiumioniakkujen (Li-Ion) varastointi

• 1–2 kuukautta – Akussa pitäisi edelleen olla tarpeeksi virtaa tietokoneen käyttöön.

• 3–12 kuukautta – Akku saattaa olla alhaisen virran tilassa ja edellyttää 20 minuuttia lataamista alkuperäisellä virtalähteellä ennen käyttöä.

• 12 kuukautta tai enemmän – Akku voidaan edelleen ladata, mutta sen kapasiteetti on saattanut heiketä.

Nikkelimetallihydridiakkujen (NiMH) varastointi

• 1–2 kuukautta – Akussa pitäisi edelleen olla tarpeeksi virtaa tietokoneen käyttöön.

• 3–12 kuukautta – Akku saattaa olla alhaisen virran tilassa ja edellyttää 20 minuuttia lataamista alkuperäisellä virtalähteellä ennen käyttöä.

• Kannettavan tietokoneen älykkäässä akussa (NiMH) on paremmat latausominaisuudet. Täyteen ladattu akku kestää kuusi kuukautta säilytyksessä. Jos akun varaus purkautuu nukkuessa niin pitkälle, että tietokone sammuu, tietokone voi pysyä tässä tilassa kuuden viikon ajan.

Nikkelikadmiumakkujen (NiCad) varastointi

• 1–2 kuukautta – Akussa pitäisi edelleen olla tarpeeksi virtaa tietokoneen käyttöön.

• 3–12 kuukautta – Akku saattaa olla alhaisen virran tilassa ja edellyttää 20 minuuttia lataamista alkuperäisellä virtalähteellä ennen käyttöä.

Suljetut lyijyakut (SLA)

• 1–2 kuukautta – Akussa pitäisi edelleen olla tarpeeksi virtaa tietokoneen käyttöön.

• 3–12 kuukautta – Akku saattaa olla alhaisen virran tilassa ja edellyttää 20 minuuttia lataamista alkuperäisellä virtalähteellä ennen käyttöä.