Mac OS X: Mac OS laajennettu (HFS Plus) -muotoinen taltio ja tiedostorajoitukset

Tässä artikkelissa kerrotaan Mac OS laajennettu (HFS Plus) -muotoisten levyjen tiedostoja ja taltioita koskevista rajoista Mac OS X:ssä. Rajat koskevat myös kirjaavia ja salattuja sekä isot ja pienet kirjaimet erottelevia taltioita.

Taltioita ja tiedostoja koskevat rajat Mac OS X:ssä

Taltioiden enimmäismäärä (kaikki Mac OS X -versiot)

ei rajaa

Tiedostojen (tai tiedostojen ja kansioiden) enimmäismäärä kansiossa (kaikki Mac OS X -versiot)

enintään 2,1 miljardia (2)

Taltion ja tiedoston enimmäiskoko (Mac OS X 10.0–10.1.5)

2 Tt (1)

Taltion ja tiedoston enimmäiskoko (Mac OS X 10.2–10.2.8)

8 Tt (1)

Taltion ja tiedoston enimmäiskoko (Mac OS X 10.3–10.5.2)

16 Tt (1)

Taltion ja tiedoston enimmäiskoko (Mac OS X 10.5.3 tai uudempi)

lähes 8 Et (1,3)

Huomautukset

1. Tiedoston teoreettinen enimmäiskoko Mac OS laajennettu -tiedostojärjestelmässä on miljoonia teratavuja. Käytännössä tiedoston enimmäiskoko on sama kuin taltion enimmäiskoko. Tästä lasketaan pois pieni määrä levytilaa, joka on varattu tiedostojärjestelmän tiedoille.
  2. Tarkkaan ottaen enimmäiskoko on 2^31 eli 2 147 483 648. Mac OS laajennettu (HFS Plus)- tai kirjaava HFS+ -taltioon mahtuva todellinen tiedostojen määrä riippuu kuitenkin taltion ja tiedostojen koosta. Esimerkiksi 160 Gt:n Mac OS kirjaava -taltiossa, jonka oletuslohkokoko on 4 kt, on käytettävissä 40 miljoonaa lohkoa. Tälle taltiolle mahtuu enintään 40 miljoonaa hyvin pientä tiedostoa, mutta ei kahta miljardia. Suuremmalle levylle, jolla on sama lohkokoko, mahtuu suhteessa enemmän tiedostoja.
  3. 2^63 - 2^31 = 9 223 372 034 707 292 160, joka on juuri alle 8 eksatavua (Et). Yksi eksatavu on noin miljoona teratavua.