DVD-soitin: DVD-videolevyjen aluekoodit

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten OS X:n DVD-soitin käyttää DVD-videolevyjen aluekoodeja.

Mitä ovat aluekoodit?

Aluekoodauksen avulla elokuvayhtiöt voivat valvoa elokuvien julkaisua maailmanlaajuisesti. DVD Forum (http://www.dvdforum.org/forum.shtml) edellyttää, että aluekoodausta käytetään kaikissa kaupallisissa DVD-soittimissa. Jokaisessa DVD-videolevyssä on yksi tavu, joka sisältää aluekoodin. Tämä rajoittaa levyn käyttöalueita. Aluekoodit vastaavat seuraavia alueita:

1. Kanada, Yhdysvallat ja Yhdysvaltain erillisalueet
  2. Etelä-Afrikka, Japani, Lähi-itä ja Länsi-Eurooppa
  3. Itä-Aasia ja Kaakkois-Aasia
  4. Australia, Etelä-Amerikka, Karibianmeren saaret, Keski-Amerikka, Meksiko, Tyynenmeren saaret ja Uusi-Seelanti
  5. Afrikka, Intia, Itä-Eurooppa, Mongolia ja Pohjois-Korea
  6. Kiina
  7. Varattu
  8. Erityiset kansainväliset esityspaikat (esimerkiksi lentokoneet ja risteilyalukset).

Miten aluekoodi asetetaan?

Kun DVD-levy asetetaan ensimmäistä kertaa tietokoneeseen, jossa on Mac OS X 10.3 tai uudempi:

• Jos levy tukee vain yhtä aluetta, DVD-asema asetetaan käyttämään kyseistä aluetta. Valintaikkunaa ei näytetä, jos olet kirjautunut ylläpitäjäkäyttäjänä. Alueasetuksen sallittujen vaihtokertojen määrä vähenee automaattisesti yhdellä (ks. alla).
  • Jos levy tukee useita alueita tai on aluevapaa, DVD-aseman alue pyydetään valitsemaan seuraavassa valintaikkunassa:

Jos asetat myöhemmin tietokoneeseen DVD-levyn, joka käyttää toista aluetta, näkyviin tulee edellä oleva valintaikkuna.

Voit muuttaa alueasetusta viisi kertaa, kuten valintaikkunassa kerrotaan. Viidennellä kerralla aseman alue lukitaan, eikä sitä enää voi muuttaa. Ajatellaan, että käyttäjällä on sekä alueen 1 että alueen 2 DVD-videolevyjä. Kun asemaan on asetettu alueen 1 DVD-levy, DVD-soitin toistaa vain alueen 1 levyjä. Kun asemaan asetetaan alueen 2 levy, asema toistaa vain alueen 2 levyjä. Jos levyjä katsotaan vuorotellen, viidennellä kerralla DVD-aseman alueeksi jää pysyvästi tuolloin toistetun levyn alue.

Lisätietoja

Jos levyn aluetavun arvo on nolla (alue 0), sitä voi toistaa koko maailmassa. Alueen 0 DVD-videolevyillä (luotu esimerkiksi iDVD:llä), ei ole maantieteellisiä rajoituksia. DVD-soittimen ja television on kuitenkin oltava yhteensopivia levyllä olevan elokuvan tallentamisessa käytetyn videostandardin kanssa. DVD-soitin-ohjelmalla voi toistaa alueen 0 aluekoodivapaita DVD-levyjä, koska se on yhteensopiva kyseisten videostandardien kanssa.

DVD-soittimet toistavat yleensä vain yhden alueen levyjä, joka on yleensä se, jossa DVD-soitin ostettiin. Esimerkiksi Suomesta ostetut DVD-soittimet toistavat yleensä vain alueen 2 DVD-videolevyjä.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta.

Muokattu viimeksi: