Mac-kannettavat: Äkillisen liikkeen tunnistin

Äkillisen liikkeen tunnistustekniikka on kovalevyn sisäänrakennettu suojaus, joka auttaa estämään levyongelmat, jos tietokone putoaa tai jos siihen kohdistuu voimakasta tärinää.

Tämä artikkeli on arkistoitu eikä Apple enää päivitä sitä.

Kaikissa Intel-pohjaisissa Mac-kannettavissa on äkillisen liikkeen tunnistustekniikka. Niihin kuuluvat muun muassa

• MacBook
  • MacBook Pro
  • MacBook Air
  • PowerPC-tietokoneet malleista PowerBook G4 (12-tuumainen, 1,5 GHz), PowerBook G4 (15-tuumainen, 1,67/1,5 GHz) ja PowerBook G4 (17-tuumainen, 1,67 GHz) alkaen ja iBook G4 -tietokoneet iBook G4:stä (vuoden 2005 puoliväli) alkaen.

Huomautus: tietokoneet, joissa on SSD-asema tai Flash-muisti, eivät käytä äkillisen liikkeen tunnistusta, sillä kyseisissä asemissa ei ole liikkuvia osia.

Äkillisen liikkeen tunnistin on suunniteltu poikkeuksellisen voimakkaan tärinän, nopeiden asennon muutosten ja kiihtyvän liikkeen tunnistamiseen. Jos tunnistin havaitsee jotakin näistä, se pysäyttää välittömästi kovalevyn päät, jotta kovalevyn vaurioitumisriski olisi pienempi iskun kohdistuessa siihen. Päiden lukittumisen yhteydessä voi kuulua hiljainen napsahdus tai kilahtava ääni, mikä on normaalia. Jos toistat videota tai ääntä tai käytät muita vastaavia toimintoja, toiminto saattaa keskeytyä äkillisen liikkeen tunnistimen aktivoituessa. Toiminnon pitäisi jatkua heti kun äkillisen liikkeen tunnistin on tilassa, jossa sitä ei enää tarvita.

Kun äkillisen liikkeen tunnistin havaitsee, että tietokoneen asento on jälleen vakaa, se avaa kovalevyn päiden lukituksen ja palaa normaaliin toimintatilaan. Äkillisen liikkeen tunnistin ei yleensä vaikuta kovalevyn toimintaan normaalissa käytössä. Paras lopputulos saavutetaan, kun vältät tietokoneen nostamista tai siirtämistä pois työtasolta sen ollessa hereillä ja aktiivisena. Jos tietokonetta on pakko siirtää, laita se ensin nukkumaan sulkemalla kansi tai käyttämällä Omenavalikkoa.

Entä jos haluan poistaa äkillisen liikkeen tunnistimen käytöstä?

Apple on säätänyt äkillisen liikkeen tunnistimen huolellisesti, jotta tuloksena olisi paras mahdollinen tasapaino kovalevyn suojaamisen ja tunnistimen tarpeettoman aktivoitumisen estämisen välillä. Useimpien Mac-kannettavien käyttäjien ei koskaan tarvitse laittaa tätä toimintoa pois päältä. Apple suosittelee, ettei asetuksia muuteta, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä.

Joissain olosuhteissa (kuten konserttihalleissa, äänitysstudioissa tai klubeilla) ulkoinen tärinä saattaa olla niin voimakasta, että moduuli pysäyttää kovalevyn päät odottamatta. Tämä puolestaan johtaa äänen tai videon toiston keskeytymiseen. Näissä tilanteissa haluat ehkä laittaa toiminnon tilapäisesti pois päältä.

Selvitä ensin äkillisen liikkeen tunnistimen tila

1. Valitse Finderin Siirry-valikosta Lisäohjelmat.
  2. Avaa Pääte-ohjelma Lisäohjelmat-kansiosta.
  3. Kun komentorivi tulee näkyviin, kirjoita sudo pmset -g ja paina rivinvaihtonäppäintä.
  4. Kirjoita ylläpitäjän salasana pyydettäessä ja paina rivinvaihtonäppäintä. Tämä komento pyytää tietokoneelta äkillisen liikkeen tunnistimen nykyisen asetuksen. Voit selvittää asetuksen etsimällä äkillisen liikkeen tunnistimen merkinnän Mac OS X 10.4:ssä tai sitä uudemmassa käyttöjärjestelmässä ja tarkastamalla sen arvon oikealta. Oletusasetus on 1 (päällä). Jos tunnistin on pois päältä, asetus on 0.

Äkillisen liikkeen tunnistimen laittaminen pois päältä Mac OS X 10.4:ssä tai uudemmassa:

1. Jos äkillisen liikkeen tunnistin on päällä, voit laittaa sen pois päältä kirjoittamalla Päätteeseen sudo pmset -a sms 0 ja painamalla rivinvaihtonäppäintä.
  2. Anna ylläpitäjän salasana pyydettäessä.
  3. Varmista, että asetuksena on 0, kirjoittamalla komento sudo pmset -g.

Äkillisen liikkeen tunnistimen asetuksiin tehdyt muutokset pysyvät voimassa myös sen jälkeen, kun tietokone on käynnistetty uudelleen. Jos laitat äkillisen liikkeen tunnistimen pois päältä, Apple suosittelee laittamaan sen takaisin päälle mahdollisimman pian, jotta toiminnosta on mahdollisimman paljon hyötyä.

Äkillisen liikkeen tunnistimen ottaminen käyttöön uudelleen Mac OS X 10.4:ssä tai uudemmassa:

1. Jos äkillisen liikkeen tunnistin laitetaan pois päältä ja sen tilana on 0, voit ottaa sen uudelleen käyttöön kirjoittamalla Päätteeseen komennon sudo pmset -a sms 1 ja painamalla rivinvaihtonäppäintä.
  2. Anna ylläpitäjän salasana pyydettäessä.
  3. Varmista, että asetuksena on 1, kirjoittamalla komento pmset -g.