Tietoja ennen vuotta 2010 julkaistujen Applen nestekidenäyttöjen pikselivirheistä

Tässä asiakirjassa kerrotaan, mitä pikselivirheellä tarkoitetaan, selitetään virheiden syyt ja kerrotaan, miten toimia, jos nestekidenäytössä on mielestäsi enemmän kuin hyväksyttävä määrä pikselivirheitä.

Huomautus: vuonna 2010 ja myöhemmin julkaistujen tuotteiden osalta lisätietoja on artikkelissa Tietoja vuonna 2010 ja myöhemmin julkaistujen Applen nestekidenäyttöjen pikselivirheistä.

Monissa Applen tuotteissa käytetään aktiivimatriisinestekide- eli LCD-näyttöjä. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi iMac (litteä näyttö), MacBook Pro, MacBook, iBook, PowerBook, Apple Cinema -näytöt ja värinäytöllä varustetut iPod-mallit. Sen lisäksi, että aktiivimatriisinestekidenäytöt ovat ohuita ja kevyitä, tekniikka tarjoaa asiakkaille monia visuaalisia etuja perinteisiin katodisädeputkiin (CRT) perustuviin näyttöihin verrattuna. Eduista mainittakoon parannettu kirkkaus, terävyys ja kontrastisuhde.

Aktiivimatriisinestekidenäyttötekniikassa käytetään osoitteellisten sijaintien (pikseleiden) rivejä ja sarakkeita, joiden avulla teksti ja kuvat muodostetaan näyttöön. Jokaisella pikselisijainnilla on kolme erillistä alipikseliä (punainen, vihreä ja sininen), jotka mahdollistavat värillisen kuvan muodostamisen. Jokaisella alipikselillä on oma transistori, joka vastaa alipikselin kytkemisestä päälle ja pois päältä.

Nestekidenäytössä on tavallisesti miljoonia tällaisia alipikseleitä. Esimerkiksi Apple Cinema HD -näytön nestekidenäyttöpaneeli muodostuu 2,3 miljoonasta pikselistä sekä 6,9 miljoonasta punaisesta, vihreästä ja sinisestä alipikselistä. Joskus transistori ei toimi täysin oikein, jolloin ongelmallinen alipikseli voi syttyä (kirkas) tai sammua (tumma). Koska nestekidenäytössä on miljoonia pikseleitä, niiden joukossa voi hyvinkin olla jonkin verran viallisia transistoreita. Siksi tiettyä määrää pikselivirheitä pidetään normaalina. Kaikkien muiden kuin täydellisten nestekidenäyttöjen hylkääminen nostaisi merkittävästi nestekidenäyttöjä käyttävien tuotteiden hintaa. Nämä seikat pätevät kaikkiin nestekidetekniikkaa käyttäviin valmistajiin, eivät ainoastaan Appleen.

Jos epäilet, että näytössäsi on paljon pikselivirheitä, vie Apple-tuotteesi Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen tarkempia tutkimuksia varten. Arvioinnista voidaan periä maksu.