Mac OS X: Ohjelmisto-ongelman vianmääritys

Tässä artikkelissa kerrotaan ohjelmisto-ongelmien tunnistamis- ja vianmääritystavoista.

Tämä artikkeli on arkistoitu eikä Apple enää päivitä sitä.

Onko kyseessä ohjelmisto- vai laitteisto-ongelma?

Tämän selvittäminen ei välttämättä ole mahdollista ennen vianmääritystä. Suorita ohjelmiston vianmääritys ennen laitteiston vianmääritystä, ellei ongelma estä sitä. Lisätietoja on artikkelissa Ongelmien eristäminen Mac OS X:ssä.

Missä ongelma ilmenee?

Jos ongelma ilmenee vain yhdessä ohjelmassa

Jokin ohjelma ei esimerkiksi avaudu tai se sulkeutuu odottamatta. Mac OS X 10.4 tai uudempi voi auttaa odottamatta sulkeutuvien ohjelmien kanssa ehdottamalla ohjelman avaamista oletusasetuksin. Jos tästä ei ole apua, siirry alla olevaan Jos ongelma jatkuu, vedä ohjelma roskakoriin ja asenna se uudelleen... -kohtaan.

1. Varmista, että käytössä on ohjelmiston uusin versio. Ota yhteys valmistajaan, jos tuotteen julkaisija on muu kuin Apple.
  2. Jos ongelma ilmenee vain tietyn dokumentin yhteydessä, yritä luoda uusi dokumentti tai korvata dokumentti varmuuskopiolla. Dokumentti saattaa olla vioittunut. Mikäli mahdollista, kokeile testata ohjelman toimintaa uuden tai toimivaksi tiedetyn tiedoston kanssa.
  3. Jos ongelma jatkuu, vedä ohjelma roskakoriin ja asenna se uudelleen. Jotkin tietokoneen mukana toimitetut Apple-ohjelmat voi asentaa uudelleen asennus-, palautus- tai iLife-levyltä (levyt on toimitettu tietokoneen mukana). Lisätietoja on seuraavissa linkeissä:

Jos ongelma ilmenee eri ohjelmissa tai Mac OS X:ssä

Esimerkiksi jos mitään ohjelmaa ei voi avata.

Vinkki: jos ongelma alkoi heti Mac OS X:n uudelleenasennuksen jälkeen (pois lukien tyhjennys ja asennus), lue artikkeli Sovellukset eivät toimi Mac OS X:n uudelleenasennuksen jälkeen.

1. Ensimmäinen ja helpoin testi on selvittää, vaikuttaako ongelma toiseen käyttäjätiliin samassa Macissa. Jokaisen käyttäjätilin kotikansioon on tallennettu mukautettuja asetuksia ja muita kohteita. Ensin on luotava toinen käyttäjätili, ellei sellaista jo ole (noudata alla olevia ohjeita a–h). Kirjaudu sitten ulos nykyiseltä käyttäjätililtä ja testaa ongelmaa uudella käyttäjätilillä.

Jos tämä ratkaisee ongelman, ongelma on ehkä alkuperäisen käyttäjätilin kotihakemistossa olevassa tiedostossa.

1. Valitse Omenavalikosta Järjestelmäasetukset.
    2. Valitse Sisältö-valikosta Käyttäjät (tai valitse Käyttäjät, jos käytössä on Mac OS X 10.2 tai aiempi).
    3. Valitse "+" (tai valitse Uusi käyttäjä, jos käytössä on OS X 10.2 tai aiempi).
    4. Anna uudelle käyttäjälle nimi ja käyttäjätunnus.
    5. Vain Mac OS X 10.3 tai aiempi: valitse Salasana-välilehti ja anna käyttäjälle salasana.
    6. Vain Mac OS X 10.3 tai aiempi: valitse Suojaus.
    7. Valitse Salli käyttäjän hallinnoida tietokonetta -valintaneliö. Tämä tekee käyttäjätilistä ylläpitäjän.
    8. Valitse OK tai lopeta Järjestelmäasetukset.
  2. Käynnistä tietokone vikasietotilassa (vain Mac OS X 10.2 tai uudempi). Jos ongelmaa ei enää ilmene, käynnistyskohteeseen, kirjautumiskohteeseen tai kext-tiedostoon saattaa liittyä ongelma. Ehdotuksia vianmääritykseen on tässä artikkelissa.
  3. Jos ongelma ei näytä liittyvän asetuksiin, kirjautumiskohteeseen tai kext-tiedostoon, ja se ilmenee edelleen vikasietotilassa, ongelma saattaa liittyä kotikansiossa olevaan välimuistitiedostoon:
    1. Valitse Finderin Siirry-valikosta Koti.
    2. Avaa Kirjasto-kansio.
    3. Vedä Caches-kansio työpöydälle.
    4. Yritä toistaa ongelma.
    5. Jos ongelma ratkesi, vedä Caches-kansio roskakoriin.
    6. Valitse Finderin Siirry-valikosta Siirry kansioon.
    7. Siirry tähän kansioon: /Library
    8. Vedä Caches-kansio työpöydälle.
    9. Yritä toistaa ongelma.
    10. Jos ongelma ratkesi, vedä Caches-kansio roskakoriin.
    11. Jos ongelma ei ratkennut, siirry vaiheeseen 4.
  4. Jos ongelma ei ratkennut, syynä saattaa olla kotikansiossa oleva muun valmistajan fonttitiedosto. Lue tästä artikkelista lisätietoja Kirjasinkirjan käyttämisestä fonttien käyttöönotossa tai käytöstä poistamisessa Mac OS X 10.3:ssa tai uudemmassa.

Fonttien poistaminen käytöstä Mac OS X 10.2:ssa tai aiemmassa

1. Valitse Finderin Siirry-valikosta Koti.
    2. Avaa Kirjasto-kansio.
    3. Vedä Fonts-kansio työpöydälle.
    4. Kirjaudu ulos ja kirjaudu sitten takaisin tai käynnistä tietokone uudelleen.
    5. Yritä toistaa ongelma.
    6. Jos ongelma ratkesi, asenna muun valmistajan fontit uudelleen. Kun olet tehnyt sen, poista alkuperäinen Fonts-kansio. Lopeta sitten tähän.
    7. Valitse Finderin Siirry-valikosta Siirry kansioon.
    8. Siirry tähän kansioon: /Library
    9. Vedä Fonts-kansio työpöydälle.
    10. Kirjaudu ulos ja kirjaudu sitten takaisin tai käynnistä tietokone uudelleen.
    11. Yritä toistaa ongelma.
    12. Jos ongelma ratkesi, asenna muun valmistajan fontit uudelleen. Kun olet tehnyt sen, poista alkuperäinen Fonts-kansio.

Lisätietoja

Jos ongelma jatkuu

Suorita muut tässä artikkelissa mainitut vianmääritystoimenpiteet.