AirPort: Liittyminen WEP- tai WPA-menetelmällä salattuun Wi-Fi-verkkoon

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit liittyä salattuun Wi-Fi-verkkoon.

Ennen kuin aloitat

Wi-Fi-tukiasemien kanssa käytetään yleisesti kahta eri Wi-Fi-salasanasuojausmallia (tunnetaan myös salauksena). Paras menetelmä on Wi-Fi Protected Access, joka näkyy AirPort-työkalussa nimellä WPA2 Personal tai WPA/WPA2 Personal.

Toinen menetelmä on nimeltään WEP (Wired Equivalent Privacy), ja se on vanhempi ja huomattavasti turvattomampi. Tämä menetelmä näkyy AirPort-työkalussa nimellä WEP (Transitional Security Network). Älä käytä WEP-salausta, ellei se ole ainoa laitteen tukema Wi-Fi-suojaustyyppi. Muista myös, että menetelmä ei ole enää turvallinen. Jos WEP-salauksen käyttäminen on välttämätöntä, yritä määrittää WEP-salattu Wi-FI-verkko erilliseksi ja eristetyksi verkkoalueeksi, jossa on ainoastaan WEP-salausta edellyttävät laitteet. Käytä verkkoreititintä eristetyn WEP-verkon yhdistämisessä WPA-pääverkkoon.

Kirjaudu sisään

Osoita valikkorivin AirPort-kuvaketta ja valitse verkko. Näyttöön tulee kirjautumisikkuna, jonka mukaan verkko vaatii WPA-salasanan (jos kyseessä on WPA-verkko) tai WEP-salasanan (jos kyseessä on WEP-verkko).

Anna salasana ja osoita OK. Jos et tiedä salasanaa, ota yhteys verkon ylläpitäjään.

Muut kuin Applen langattomat WEP-verkot

Jos haluat liittyä muun kuin Applen salattuun langattomaan verkkoon tietokoneesta, jossa on AirPort-kortti, salasanojen antamisessa on noudatettava jompaakumpaa käytössä olevaa salaustyyliä. (Verkon ylläpitäjä on päättänyt, kumpaa menetelmää käytetään.) Salaustyylit ovat:

ASCII-salasana

Jos salasana on pelkkä ASCII-teksti, käytä lainausmerkkejä (") salasanan molemmin puolin. Isot ja pienet kirjaimet ovat merkitseviä. 40-bittisissä salatuissa verkoissa salasanan pituuden on oltava vähintään viisi merkkiä ja 128-bittisissä salatuissa verkoissa vähintään 13 merkkiä.

• Esimerkki 40-bittisestä salasanasta: "ss123"
  • Esimerkki 128-bittisestä salasanasta: "salasana12345"

Heksadesimaalisalasana

Jos käytössäsi on salasana, joka käyttää vain merkkien heksadesimaalialuetta (eli merkkejä abcdef0123456789), lisää salasanan eteen dollarimerkki ($). 40-bittisissä salatuissa verkoissa salasanan pituuden on oltava vähintään 10 merkkiä ja 128-bittisissä salatuissa verkoissa vähintään 26 merkkiä.

Huomautus: Heksadesimaalisalasanojen dollarimerkkiä kutsutaan hex-koodinvaihtomerkiksi (Hex Escape). Se ilmoittaa ohjelmistolle, että merkin jälkeen tulevia merkkejä on käsiteltävä heksadesimaalinumeroina. Muita mahdollisia hex-koodinvaihtomerkkejä ovat "0x" ja "0X" (nolla-x). "X" voi olla iso tai pieni kirjain.

Esimerkki 40-bittisestä salasanasta: $1234abcdef

Esimerkki 40-bittisestä salasanasta: 0x1234abcdef

Esimerkki 128-bittisestä salasanasta: $12345678901234567890abcdef

Esimerkki 128-bittisestä salasanasta: 0x12345678901234567890abcdef

Huomautus: jos et ole varma, kumpaa tyyppiä salasana on, kokeile molempia edellä kuvattuja menetelmiä tai pyydä lisätietoja salasanasta verkon ylläpitäjältä.

Lisätietoja

Kun olet kirjautuneena sisään, valikkorivin AirPort-kuvake ilmaisee langattoman verkon signaalin likimääräisen voimakkuuden. Jos kaikki neljä signaalipalkkia ovat tummia, verkon nopeus on hyvä. Jos kuvaketta ei näy valikkorivillä, ota se käyttöön AirPort-asetuksista.

Terminologia: 40- ja 128-bittisen avaimen johtaminen

Salatut langattomat verkot käyttävät joko 40- tai 128-bittisiä avaimia. Avain välitetään joko 8-bittisenä (ASCII) tai 4-bittisenä (heksadesimaali) koodina.

Kun käytetään heksadesimaalikoodausta, binaarimuunnoksen jälkeen lopullisen salausavaimen jokaisen merkin pituus on neljä bittiä. 128-bittisen avaimen 26 merkistä tulee yhteensä 104 bittiä. Tämä 104-bittinen salasana yhdistetään 24-bittiseen satunnaislukuun eli alustusvektoriin, jonka avulla luodaan 128-bittinen salausavain. Alustusvektori toimitetaan kunkin tietopakettilähetyksen mukana, ja se on osa WEP-algoritmia ja 802.11b-standardia. 40-bittisessä salauksessa 10 heksadesimaalimerkkiä vastaa 40 bittiä, jotka sitten yhdistetään alustusvektoriin 64-bittisen salausavaimen luomiseksi. Tässä tapauksessa 40-bittinen nimi on harhaanjohtava nimitys, sillä se on todellisuudessa 64-bittinen salausavain.  Tämän vuoksi 40-bittistä salausta kutsutaan joskus 64-bittiseksi.

Kun käytössä on ASCII-koodaus, lopullisen salausavaimen kunkin merkin pituus on kahdeksan bittiä. Siten viisi merkkiä vastaa 40 bittiä ja 13 merkkiä vastaa 104 merkkiä. Sama alustusvektori lisätään 64- ja 128-bittisten avainten loppusummaan.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.