Käyttörajoitusten käyttäminen lapsen iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa

Jos haluat estää tai rajoittaa tiettyjen appien ja ominaisuuksien käyttöä lapsen iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa, käytä vakiona löytyvää Rajoitukset-ominaisuutta, joka tunnetaan myös nimellä käyttörajoitukset.

Aloittaminen

Jos lapsellasi on uusi laite, lue, miten käyttörajoitukset voi ottaa helposti käyttöön laitteessa. Voit myös hallita lapsen tietosuoja-asetuksia, jotta hän ei voi muuttaa niitä.

Käyttörajoitusten ottaminen käyttöön ja poistaminen käytöstä

1. Valitse Asetukset > Yleiset > Rajoitukset.
  2. Valitse Ota rajoitukset käyttöön.
  3. Luo rajoitusten pääsykoodi. Sitä tarvitaan asetusten muuttamiseen tai rajoitusten poistamiseen käytöstä.

Jos unohdat rajoitusten pääsykoodin, sinun täytyy tyhjentää lapsen laitteen tiedot ja ottaa se käyttöön uutena laitteena, jotta voit poistaa pääsykoodin. Lapsen laitteen palauttaminen varmuuskopiosta ei poista rajoitusten pääsykoodia.

Applen vakioappien ja -ominaisuuksien käytön salliminen

Jos appi tai ominaisuus on poistettu käytöstä Rajoitukset-kohdassa, lapsi ei voi käyttää sitä. Appia tai ominaisuutta ei ole poistettu, vaan se on väliaikaisesti kätketty Koti-valikosta. Jos et esimerkiksi halua lapsen ottavan kuvia tai videota, voit poistaa kameran käytöstä. Kun Kamera on poistettu käytöstä, muut apit eivät voi käyttää sitä.

Voit myös estää lasta asentamasta tai poistamasta muun valmistajan appeja tai tekemästä appien sisäisiä ostoja. Alla näet Applen muut vakio-ominaisuudet, joiden käyttöä voit rajoittaa:

• Safari
  • Kamera
  • Siri ja sanelu
  • FaceTime
  • AirDrop
  • CarPlay

FaceTime ei ole saatavilla kaikissa maissa tai kaikilla alueilla.

Voit myös esimerkiksi estää lasta asentamasta tai poistamasta appeja ja tekemästä appien sisäisiä ostoja. Tämän asetuksen avulla voit estää lasta käyttämästä laitteen vakioappeja. Alla näet Applen vakio-ominaisuudet, joiden käyttöä voit rajoittaa:

• iTunes Store
  • Musiikkiprofiilit ja julkaisut
  • iBooks Store
  • Podcastit
  • News
  • Appien asentaminen
  • Appien poistaminen
  • Appien sisäiset ostot

Sopimattoman sisällön ja tiettyjä luokituksia saaneiden sisältöjen käytön estäminen

Voit myös ottaa käyttöön rajoituksia, jotka estävät sopimatonta sisältöä sisältävän musiikin sekä tiettyjä luokituksia saaneiden elokuvien tai TV-ohjelmien toistamisen. Apit sisältävät myös luokituksia, joita voidaan määrittää käyttörajoitusten avulla. Seuraavassa on sisältötyypit, joiden käyttöä voidaan rajoittaa:

• Rajoitukset: kun ikärajaosiossa valitaan maa tai alue, kyseistä aluetta koskevat rajoitukset otetaan automaattisesti käyttöön.
  • Musiikki, podcastit ja News: sopimatonta sisältöä sisältävän musiikkisisällön, musiikkivideoiden, podcastien ja uutisten toistaminen voidaan estää.
  • Elokuvat: tiettyjä luokituksia saaneet elokuvat voidaan estää.
  • TV-ohjelmat: tiettyjä luokituksia saaneet TV-ohjelmat voidaan estää.
  • Kirjat: tiettyjä luokituksia saaneet sisällöt voidaan estää.
  • Apit: tiettyjä luokituksia saaneet apit voidaan estää.
  • Siri: Siriä voidaan estää etsimästä sisältöä Googlesta ja Wikipediasta.

Verkkosivustojen käytön estäminen

iOS:n voi asettaa suodattamaan verkkosivujen sisältöä automaattisesti siten, että aikuissisällön käyttöä rajoitetaan lapsen laitteen Safari-selaimessa ja apeissa. Voit myös lisätä tiettyjä verkkosivustoja hyväksyttyjen tai estettyjen sivustojen listalle tai voit sallia vain hyväksyttyjen verkkosivustojen käytön. Valitse Asetukset > Yleiset > Rajoitukset > Verkkosivustot ja valitse jokin seuraavista vaihtoehdoista:

• Kaikki verkkosivut
  • Rajoita aikuissisältöä
  • Vain tietyt verkkosivut

Tietosuoja-asetusten muutosten salliminen

Lapsen laitteen tietosuoja-asetusten avulla voit hallita sitä, mitkä apit voivat käyttää laitteelle tallennettuja tietoja tai laitteiston ominaisuuksia. Voit esimerkiksi sallia sosiaalisen median apin pyytää kameran käyttölupaa, jolloin lapsi voi ottaa kuvia ja lähettää niitä apissa. Voit myös estää lasta lopettamasta sijaintinsa jakamisen Etsi ystäväni -apissa. Voit rajoittaa seuraavia:

• Sijaintipalvelut: apit ja verkkosivustot voidaan lukita käyttämään sijaintia.
  • Yhteystiedot: appeja voidaan estää käyttämästä laitteen yhteystietoja.
  • Kalenteri: appeja voidaan estää käyttämästä laitteen kalenteria.
  • Muistutukset: appeja voidaan estää käyttämästä muistutuksia.
  • Kuvat: appeja voidaan estää pyytämästä laitteen kuvien käyttölupaa.
  • Jaa oma sijainti: sijainnin jakamisen asetukset voidaan lukita Viestit- ja Etsi ystäväni -apeissa.
  • Bluetooth-jako: laitteita ja appeja voidaan estää jakamasta tietoja Bluetoothin avulla.
  • Mikrofoni: appeja voidaan estää pyytämästä mikrofonin käyttölupaa.
  • Puheentunnistus: appeja voidaan estää käyttämästä puheentunnistusta tai sanelua.
  • Mainonta: mainontaan liittyvien asetusten muuttaminen voidaan estää.
  • Media ja Apple Music: appeja voidaan estää käyttämästä laitteen kuvia, videoita tai musiikkikirjastoa.

Muiden asetusten tai ominaisuuksien muutosten salliminen

Voit estää lasta muuttamasta laitteen muita asetuksia ja ominaisuuksia samalla tavalla kuin voit estää muutokset tietosuoja-asetuksiin. Voit rajoittaa seuraavia:

• Tilit: Tilit ja salasanat -kohdan asetusten muutokset voidaan estää.
  • Mobiilidata: mobiilidata-asetusten muutokset voidaan estää.
  • Appien päivitys taustalla: appien päivitystä taustalla koskevat muutokset voidaan estää.
  • Äänenvoimakkuusraja: äänenvoimakkuusasetusten muutokset voidaan estää turvallisen kuuntelun takaamiseksi.
  • TV-palveluntarjoaja: TV-palveluntarjoaja-asetusten muutokset voidaan estää.
  • Älä häiritse ajettaessa : Älä häiritse ajettaessa -ominaisuuden muutokset voidaan estää.

Game Center:

• Moninpelit: pelejä voidaan estää käyttämästä moninpeliominaisuuksia.
  • Kaverien lisäys: kaverien lisääminen Game Centeriin voidaan estää.
  • Näyttötallennus: näytönkaappaus voidaan estää.

Rajoitusten poistaminen käytöstä, jos appi puuttuu

Jos lapsen laitteesta puuttuu appi tai ominaisuus tai tiettyä palvelua ei voi käyttää, kokeile poistaa rajoitukset käytöstä. Jos kohtaat jonkin näistä ongelmista, kokeile poistaa rajoitukset käytöstä:

• Appi puuttuu Koti-valikosta (esimerkiksi Safari, Kamera tai FaceTime).
  • Ominaisuus tai palvelu ei ole käytettävissä (esimerkiksi Siri tai Sijaintipalvelut).
  • Asetus puuttuu tai on himmennetty (esimerkiksi Mail, iCloud, Twitter tai FaceTime).

Lisätietoja

Yrityksissä ja kouluissa käytetään usein profiileja, joissa otetaan käyttöön rajoituksia. Selvitä, onko laitteessasi profiili, siirtymällä kohtaan Asetukset> Yleiset > Profiilit. Saat lisätietoja ylläpitäjältä tai profiilin asentajalta.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.

Julkaisupäivämäärä:Thu May 10 19:05:40 GMT 2018