Käyttörajoitusten käyttäminen lapsen iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa

Ruutuajan Sisältö ja yksityisyys -asetuksen avulla voit rajoittaa tiettyjen appien ja toimintojen käyttöä lapsesi laitteessa tai estää käytön. Lisäksi voit rajoittaa iPhonen, iPadin tai iPod touchin asetuksia parantaaksesi yksityisyyttä ja estääksesi lapsille sopimattoman sisällön, ostokset ja lataukset.

Sisältö ja yksityisyys -asetuksen ottaminen käyttöön

1. Valitse Asetukset ja napauta Ruutuaika.
  2. Napauta Jatka ja valitse sitten Tämä on oma [laitteeni] tai Tämä on lapseni [laite].
    • Jos olet laitteen käyttäjän vanhempi tai huoltaja ja haluat estää muita perheenjäseniä muuttamasta asetuksiasi, luo pääsykoodi napauttamalla Käytä ruutuajalle pääsykoodia. Vahvista sitten antamalla pääsykoodi uudelleen.
    • Jos olet ottamassa käyttöön Ruutuaikaa lapsesi laitteessa, noudata näyttöön tulevia kehotuksia, kunnes olet Vanhemman pääsykoodi -kohdassa. Anna sitten pääsykoodi. Vahvista antamalla pääsykoodi uudelleen.
  3. Napauta Sisältö ja yksityisyys. Anna pääsykoodisi, jos sitä kysytään, ja ota sitten Sisältö ja tietosuoja -asetus käyttöön.

Älä käytä samaa pääsykoodia, jolla avaat laitteen. Jos haluat vaihtaa pääsykoodin tai poistaa sen käytöstä lapsesi laitteessa, napauta Asetukset > Ruutuaika > [lapsesi nimi]. Napauta sitten Vaihda ruutuajan pääsykoodi tai Laita ruutuajan pääsykoodi pois päältä. Vahvista muutos lopuksi Face ID:llä, Touch ID:llä tai laitteesi pääsykoodilla.

Jos et muista iOS:n edellisessä versiossa luomaasi rajoitusten pääsykoodia tai Ruutuajan pääsykoodia, sinun täytyy tyhjentää laitteesi ja ottaa se käyttöön uutena laitteena, jotta voit poistaa pääsykoodin. Laitteen palauttaminen ei poista vanhaa pääsykoodia.

Lue lisää Perhejaon käyttämisestä Ruutuajan kanssa

iTunes- ja App Store -ostojen estäminen

Voit myös esimerkiksi estää lasta asentamasta tai poistamasta appeja ja tekemästä appien sisäisiä ostoja. Estä iTunes- ja App Store -ostot tai -lataukset:

1. Valitse Asetukset ja napauta Ruutuaika.
  2. Napauta Sisältö ja yksityisyys. Anna pääsykoodisi pyydettäessä.
  3. Napauta iTunes- ja App Store -ostot.
  4. Valitse asetus ja määritä sille Älä salli.

Voit myös muuttaa salasana-asetuksiasi iTunes-, App Store- tai Book Store -lisäostoksia varten. Suorita vaiheet 1–3 ja valitse sitten Vaadi aina tai Älä vaadi.

Vakioappien ja -toimintojen salliminen

Voit rajoittaa vakioappien tai -toimintojen käyttöä. Jos poistat apin tai toiminnon käytöstä, sitä ei poisteta laitteesta, vaan se piilotetaan väliaikaisesti Koti-valikosta. Jos esimerkiksi poistat Mailin käytöstä, Mail-appia ei näy Koti-valikossa, ennen kuin otat sen takaisin käyttöön.

Sallittujen appien muuttaminen:

1. Valitse Asetukset > Ruutuaika.
  2. Napauta Sisältö ja yksityisyys.
  3. Anna Ruutuajan pääsykoodisi.
  4. Napauta Sallitut apit.
  5. Valitse apit, joiden käytön haluat sallia.

Lapsille sopimattoman ja tiettyjä luokituksia saaneiden sisältöjen estäminen

Voit myös estää sopimatonta sisältöä sisältävän musiikin sekä tiettyjä luokituksia saaneiden elokuvien tai TV-ohjelmien toistamisen. Apit sisältävät myös luokituksia, joita voidaan määrittää sisältörajoitusten avulla.

Lapsille sopimattoman ja tiettyjä luokituksia saaneiden sisältöjen rajoittaminen:

1. Valitse Asetukset ja napauta Ruutuaika.
  2. Napauta Sisältö ja yksityisyys ja sitten Sisältörajoitukset.
  3. Valitse Sallittu Store-sisältö -kohdassa haluamasi asetukset kullekin ominaisuudelle tai asetukselle.

Seuraavassa on sisältötyypit, joiden käyttöä voidaan rajoittaa:

• Rajoitukset: kun ikärajaosiossa valitaan maa tai alue, kyseistä aluetta koskevat rajoitukset otetaan automaattisesti käyttöön.
  • Musiikki, podcastit ja News: sopimatonta sisältöä sisältävien musiikkisisältöjen, musiikkivideoiden, podcastien ja uutisten toistaminen voidaan estää.
  • Musiikkiprofiilit ja julkaisut: estä kuuntelemasi sisällön jakaminen ystävien kanssa ja heidän kuunteluidensa näkyminen.
  • Elokuvat: tiettyjä luokituksia saaneet elokuvat voidaan estää.
  • TV-ohjelmat: tiettyjä luokituksia saaneet TV-ohjelmat voidaan estää.
  • Kirjat: tiettyjä luokituksia saaneet sisällöt voidaan estää.
  • Apit: tiettyjä luokituksia saaneet apit voidaan estää.

Verkkosisällön estäminen

iOS:n voi asettaa suodattamaan verkkosivujen sisältöä automaattisesti siten, että aikuissisällön käyttöä rajoitetaan laitteen Safari-selaimessa ja apeissa. Voit myös lisätä tiettyjä verkkosivustoja hyväksyttyjen tai estettyjen sivustojen listalle tai voit sallia vain hyväksyttyjen verkkosivustojen käytön. Toimi seuraavasti:

1. Valitse Asetukset > Ruutuaika.
  2. Napauta Sisältö ja yksityisyys ja anna Ruutuajan pääsykoodisi.
  3. Napauta Sisältörajoitukset ja sitten Verkkosisältö.
  4. Valitse Rajoittamaton pääsy, Rajoita aikuisviihdesivuja tai Vain sallitut sivustot.

Sallimastasi käyttöoikeudesta riippuen sinun pitää ehkä lisätä tietoja, kuten sivusto, jonka haluat estää.

Sirin verkkohakujen rajoittaminen

Sirin toimintojen rajoittaminen:

1. Valitse Asetukset ja napauta Ruutuaika.
  2. Napauta Sisältö ja yksityisyys ja sitten Sisältörajoitukset.
  3. Vieritä alas Sirin kohtaan ja valitse asetuksesi.

Voit rajoittaa seuraavia Sirin toimintoja:

• Verkkohakujen sisältö: estä Siriä suorittamasta verkkohakuja, kun esität kysymyksen.
  • Loukkaava kieli: estä Siriä näyttämästä lapsille sopimatonta kieltä.

Game Centerin rajoittaminen

Game Centerin toimintojen rajoittaminen:

1. Valitse Asetukset ja napauta Ruutuaika.
  2. Napauta Sisältö ja yksityisyys ja sitten Sisältörajoitukset.
  3. Vieritä alas Game Centerin kohtaan ja valitse asetuksesi.

Voit rajoittaa seuraavia Game Centerin toimintoja:

• Moninpelit: estä moninpelien pelaaminen.
  • Kaverien lisäys: estä kavereiden lisääminen Game Centeriin.
  • Näyttötallennus: estä näytön ja äänien tallennus.

Tietosuoja-asetusten muutosten salliminen

Laitteen tietosuoja-asetusten avulla voit hallita sitä, mitkä apit voivat käyttää laitteelle tallennettuja tietoja tai laitteiston ominaisuuksia. Voit esimerkiksi sallia sosiaalisen median apin pyytää kameran käyttöoikeutta, jolloin voit ottaa kuvia ja lähettää niitä apissa.

Tietosuoja-asetusten muutosten salliminen:

1. Valitse Asetukset ja napauta Ruutuaika.
  2. Napauta Sisältö ja yksityisyys. Anna pääsykoodisi pyydettäessä.
  3. Napauta Tietosuoja ja valitse sitten asetukset, joita haluat rajoittaa.

Voit rajoittaa seuraavia:

• Sijaintipalvelut: voit lukita asetukset, joilla appien ja verkkosivustojen sallitaan käyttää sijaintia.
  • Yhteystiedot: voit estää appeja käyttämästä yhteystietojasi.
  • Kalenteri: voit estää appeja käyttämästä kalenteriasi.
  • Muistutukset: voit estää appeja käyttämästä muistutuksiasi.
  • Kuvat: voit estää appeja pyytämästä kuviesi käyttöoikeutta.
  • Jaa oma sijainti: voit lukita sijainnin jakamisen asetukset Viestit- ja Etsi ystäväni -apeissa.
  • Bluetooth-jako: voit estää laitteita ja appeja jakamasta tietoja Bluetoothin avulla.
  • Mikrofoni: voit estää appeja pyytämästä mikrofonin käyttöoikeutta.
  • Puheentunnistus: voit estää appeja käyttämästä puheentunnistusta tai sanelua.
  • Mainonta: voit estää mainontaan liittyvien asetusten muuttamisen.
  • Media ja Apple Music: voit estää appeja käyttämästä laitteen kuvia, videoita tai musiikkikirjastoa.

Muiden asetusten ja toimintojen muutosten salliminen

Voit sallia muiden asetusten ja toimintojen muutokset samoin kuin voit sallia tietosuoja-asetusten muutokset.

1. Valitse Asetukset ja napauta Ruutuaika.
  2. Napauta Sisältö ja yksityisyys. Anna pääsykoodisi pyydettäessä.
  3. Valitse Salli muutokset -kohdassa toiminnot tai asetukset, joihin haluat sallia muutokset, ja valitse Salli tai Älä salli.

Voit sallia esimerkiksi seuraavien toimintojen ja asetusten muutokset:

• Pääsykoodin muutokset: estä pääsykoodisi muutokset.
  • Tilin muutokset: estä Tilit ja salasanat -kohdan asetusten muutokset.
  • Mobiilidatan muutokset: estä mobiilidata-asetusten muutokset.
  • Äänenvoimakkuusraja: estä äänenvoimakkuusasetusten muutokset turvallisen kuuntelun takaamiseksi.
  • Älä häiritse ajettaessa: estä Älä häiritse ajettaessa -toiminnon muutokset.
  • TV-palveluntarjoaja: estä TV-palveluntarjoaja-asetusten muutokset.
  • Appien toiminta taustalla: estä appien taustalla toimimista koskevat muutokset.

Lisätietoja

Yrityksissä ja kouluissa käytetään usein profiileja, joissa otetaan käyttöön rajoituksia. Selvitä, onko laitteessasi profiili, siirtymällä kohtaan Asetukset> Yleiset > Profiilit. Saat lisätietoja ylläpitäjältä tai profiilin asentajalta.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.