Perhejaon ottaminen käyttöön

Tässä artikkelissa kerrotaan Perhejaon käyttöönotosta. Voit luoda uuden perheryhmän ja kutsua muita siihen tai liittyä jonkun muun luomaan ryhmään.

Perhejaon käyttöönotto

Perhejaon avulla jopa kuusi perheenjäsentä voivat jakaa App Storen ostoksia ja Apple-tilauksia ja jopa iCloud-tallennustilatilauksen jakamatta Apple ID:tä. Tämä käsittää mahdollisuuden määrittää Apple ID lapsille, asettaa käyttöoikeuksia etänä Ruutuaika-toiminnolla sekä hyväksynnät ostoille ja latauksille vanhemman laitteelta. Perheesi voi myös jakaa kuva-albumin, perheen sisäisen kalenterin ja jopa auttaa paikantamaan perheenjäsenten kadonneita laitteita.

Aloittaminen

Voit kuulua kerrallaan vain yhteen perheeseen. Tarvitset Perhejaon käyttöönottoon:

• Tarvitset Apple ID:n, jolla olet kirjautunut iCloudiin.
  • Tarvitset iPhonen, iPadin tai iPod touchin, jossa on iOS 8 tai uudempi, tai Macin, jossa on OS X Yosemite tai uudempi.

Tarvittaessa voit luoda Apple ID:n lapselle ja sitten lisätä hänet perheryhmään

Perheryhmän luominen

Yksi aikuinen voi toimia perheensä järjestäjänä ja ottaa Perhejaon käyttöön ryhmälle iPhonesta, iPadista, iPod touchista tai Macista. Kun otat ostosten jakamisen käyttöön, sinua pyydetään vahvistamaan, että suostut maksamaan ryhmään kutsumiesi perheenjäsenten alulle panemat ostokset ja että tilisi yhteyteen on määritetty kelvollinen maksutapa. Kelvollisia maksutapoja Perhejaossa ovat muun muassa luotto- ja pankkikortit.*

iPhone, iPad tai iPod touch:

1. Valitse Asetukset > [nimesi]. Jos käytössä on iOS 10.2 tai aiempi, valitse Asetukset > iCloud.

Perheryhmän luominen
  2. Napauta Ota Perhejako käyttöön ja valitse sitten Aloita. Määritä perhe ja kutsu perheenjäsenet noudattamalla näyttöön tulevia ohjeita.
  3. Jos käytössäsi on iOS 11 tai uudempi, valitse ensimmäinen ominaisuus, jonka haluat jakaa perheesi kanssa. Kutsu sitten perheenjäsenet iMessagen avulla noudattamalla ohjeita.

Mac:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Perhejako. Jos käytössäsi on macOS Mojave tai tätä vanhempi, valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten iCloud.
  2. Vahvista Apple ID, jolla haluat käyttää Perhejakoa, ja varmista, että Jaa omat ostot -asetus on valittuna.
  3. Noudata näyttöön tulevia ohjeita.

Perheenjäsenten kutsuminen perheryhmään

Voit lisätä kenet tahansa perheeseesi, kunhan heillä on Apple ID ja käytössä iOS 8 tai uudempi tai OS X Yosemite tai uudempi. Jos sinulla on lapsia, voit luoda heille Apple ID:n ja lisätä heidät ryhmääsi toimimalla näiden ohjeiden mukaan. Noudata alla olevia ohjeita, jos haluat lisätä jonkun, jolla on jo Apple ID.

iPhone, iPad tai iPod touch:

1. Valitse Asetukset > [nimesi] > Perhejako. Jos käytössä on iOS 10.2 tai aiempi, valitse Asetukset > iCloud > Perhe.
  2. Napauta Lisää perheenjäsen.
  3. Syötä perheenjäsenen nimi tai sähköpostiosoite ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.
  4. Jos käytössäsi on iOS 11 tai uudempi, valitse, haluatko lähettää kutsun Viestit-apin kautta vai kutsua henkilökohtaisesti. Noudata sitten näyttöön tulevia ohjeita.

Mac:

Jos käytät macOS Catalinaa:

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset.
  2. Klikkaa Perhejako.
  3. Klikkaa Lisää perheenjäsen ja noudata sitten näyttöön tulevia ohjeita.

Jos käytät macOS Mojavea tai tätä vanhempaa versiota:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten iCloud.
  2. Klikkaa Hallitse perhettä.
  3. Klikkaa Lisää perheenjäsen -painiketta (+) ja noudata sitten näyttöön tulevia ohjeita.

Jos perheenjäsenesi on läsnä, hän voi hyväksyä kutsun laitteellasi kirjoittamalla Apple ID:nsä salasanan. Voit myös lähettää kutsun, ja perheenjäsenesi voi hyväksyä sen omalla laitteellaan. Jos sinulla on iTunes Storessa ja App Storessa useita Apple ID:itä, voit kutsua kunkin tilisi ryhmään, jotta voit jakaa muilla Apple ID:illä tekemäsi ostokset perheenjäsentesi kanssa.

Näin tarkistat, onko perheenjäsenesi hyväksynyt kutsun

Kun olet lähettänyt kutsun, voit tarkistaa sen tilan kyseisen henkilön nimen kohdalta.

iPhone, iPad tai iPod touch:
Valitse Asetukset > [nimesi] > Perhejako. Jos käytössä on iOS 10.2 tai aiempi, valitse Asetukset > iCloud > Perhe.

Mac:
Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Perhejako. Jos käytössäsi on macOS Mojave tai tätä vanhempi, valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset > iCloud ja klikkaa sitten Hallitse perhettä.

Valitse sitten henkilön nimi, niin näet kutsun tilan. Voit lähettää kutsun uudelleen valitsemalla Lähetä kutsu uudelleen.

Perheryhmään liittyminen

Hyväksy tai hylkää kutsu liittyä perheeseen suoraan laitteestasi. Saat sinulle lähetetyn kutsun sähköpostina tai tekstiviestinä. Voit sitten vastata suoraan kutsusta. Jos sähköposti- tai tekstiviestikutsu menee sinulta ohi, ei syytä huoleen. Voit vastata laitteesi Asetuksista tai Järjestelmäasetuksista:

iPhone, iPad tai iPod touch:
Valitse Asetukset > [nimesi] > Kutsut. Jos käytössä on iOS 10.2 tai aiempi, valitse Asetukset > iCloud > Kutsut.

Mac:
Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Perhejako. Jos käytössäsi on macOS Mojave tai tätä vanhempi, valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset > iCloud ja klikkaa sitten Hallitse perhettä.

Hyväksy kutsu näyttöön tulevien ohjeiden mukaisesti. Kun liityt perheeseen, sinua saatetaan pyytää vahvistamaan tilisi tiedot ja valitsemaan, liitytkö perheesi käyttöönottamiin ominaisuuksiin tai palveluihin.

Jos kutsun hyväksyminen ei onnistu, tarkista, onko joku muu liittynyt perheryhmään käyttämällä Apple ID:täsi, tai jakaako joku muu ostettua sisältöä Apple ID:stäsi. Muistathan, että voit kuulua vain yhteen perheryhmään kerrallaan ja vaihtaa perheryhmää kerran vuodessa.

Aloita jakaminen

Kun perheenjäsenet liittyvät mukaan, Perhejaon ominaisuudet otetaan käyttöön kaikkien laitteissa. Voit suorittaa seuraavia toimintoja:

Jos et halua jakaa perheen kuva-albumia, kalenteria tai muistutuksia, voit poistaa ne käytöstä omalla laitteellasi tai osoitteessa iCloud.com.

Näin saat apua

Perhejako edellyttää kirjautumista iCloudiin henkilökohtaisella Apple ID:llä. Jos perheellä on käytössään ostosten jakaminen, musiikkia, elokuvia, TV-ohjelmia ja kirjoja voi ladata enintään kymmeneen laitteeseen tiliä kohden, ja niistä enintään viisi voi olla tietokoneita. Perhejako-ryhmän käyttöönottoon ja siihen liittymiseen tarvitaan iOS 8 ja OS X Yosemite tai uudemmat. Kaikkea sisältöä ei voi jakaa Perhejaon kautta. Perheenjäsenet voivat kätkeä sisältöä, eikä kätkettyä sisältöä voi ladata. Pyydä ostamaan -toiminto ei koske sisältöä, joka ladataan perheenjäseneltä tai hankitaan lunastuskoodilla.

* Hyväksytyt maksutavat vaihtelevat maa- tai aluekohtaisesti.
**Ikä vaihtelee maa- tai aluekohtaisesti.