Perhejaon käyttöönotto

Tässä artikkelissa kerrotaan Perhejaon käyttöönotosta. Voit luoda uuden perheryhmän ja kutsua muita siihen tai liittyä jonkun muun luomaan ryhmään.

iPad ja iPhone, joissa näkyy Perhejako

Perhejaon avulla enintään kuusi perheenjäsentä voi helposti jakaa iTunes-, Apple Books- ja App Store -ostoksia, Apple Music -perhejäsenyyden sekä iCloud-tallennustilasopimuksen jakamatta omia tilejään. Kun perheen järjestäjä ottaa ostosten jakamisen käyttöön, voit maksaa perheen ostokset samalla luottokortilla ja hyväksyä lasten ostokset suoraan vanhemman laitteella. Perhejaon avulla voit jakaa myös esimerkiksi kuvia ja perheen kalenterin, jotta kaikki pysyvät ajan tasalla.

Aloittaminen

Voit kuulua kerrallaan vain yhteen perheeseen. Tarvitset Perhejaon käyttöönottoon:

• Apple ID:n, jolla olet kirjautunut iCloudiin ja iTunesiin
  • iPhonen, iPadin tai iPod touchin, jossa on iOS 8 tai uudempi, tai Macin, jossa on OS X Yosemite tai uudempi

Tarvittaessa voit luoda Apple ID:n lapselle ja sitten lisätä hänet perheryhmään

Perheryhmän luominen

Yksi aikuinen voi toimia perheensä järjestäjänä ja ottaa Perhejaon käyttöön ryhmälle iPhonesta, iPadista, iPod touchista tai Macista. Kun otat ostosten jakamisen käyttöön, sinua pyydetään vahvistamaan, että suostut maksamaan ryhmään kutsumiesi perheenjäsenten alulle panemat ostokset ja että tilisi yhteyteen on määritetty kelvollinen maksutapa. Kelvollisia maksutapoja Perhejaossa ovat muun muassa luotto- ja pankkikortit.*

iPhone, iPad tai iPod touch:

1. Valitse Asetukset > [nimesi]. Jos käytössä on iOS 10.2 tai aiempi, valitse Asetukset > iCloud.
  2. Napauta Ota Perhejako käyttöön ja valitse sitten Aloita. Määritä perhe ja kutsu perheenjäsenet noudattamalla näyttöön tulevia ohjeita.
    iPhone, jossa näkyy Ota Perhejako käyttöön
  3. Jos käytössäsi on iOS 11 tai uudempi, valitse ensimmäinen ominaisuus, jonka haluat jakaa perheesi kanssa. Kutsu sitten perheenjäsenet iMessagen avulla noudattamalla ohjeita.

Mac:

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset ja klikkaa iCloud.
  2. Klikkaa Ota Perhejako käyttöön.
    Mac, jossa näkyy Ota Perhejako käyttöön
  3. Noudata näyttöön tulevia ohjeita.

Kun olet ottanut Perhejaon käyttöön, voit kutsua siihen muita perheenjäseniä.

Perheenjäsenten kutsuminen perheryhmään

Voit lisätä kenet tahansa perheeseesi, kunhan heillä on Apple ID ja käytössä iOS 8 tai uudempi tai OS X Yosemite tai uudempi. Jos sinulla on lapsia, voit luoda heille Apple ID:n ja lisätä heidät ryhmääsi toimimalla näiden ohjeiden mukaan. Noudata alla olevia ohjeita, jos haluat lisätä jonkun, jolla on jo Apple ID.

iPhone, iPad tai iPod touch:

1. Valitse Asetukset > [nimesi] > Perhejako. Jos käytössä on iOS 10.2 tai aiempi, valitse Asetukset > iCloud > Perhe.
  2. Napauta Lisää perheenjäsen.
  3. Syötä perheenjäsenen nimi tai sähköpostiosoite ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.
  4. Jos käytössäsi on iOS 11 tai uudempi, valitse, haluatko lähettää kutsun Viestit-apin kautta vai kutsua henkilökohtaisesti. Noudata sitten näyttöön tulevia ohjeita.

Mac:

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset ja klikkaa iCloud.
  2. Klikkaa Hallitse perhettä.
  3. Klikkaa +-painiketta ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.

Jos perheenjäsenesi on läsnä, hän voi hyväksyä kutsun laitteellasi kirjoittamalla Apple ID:nsä salasanan. Voit myös lähettää kutsun, ja perheenjäsenesi voi hyväksyä sen omalla laitteellaan. Jos sinulla on iTunesissa useita Apple ID:itä, voit kutsua kunkin tilisi ryhmään, jotta voit jakaa muilla Apple ID:illä tekemäsi ostokset perheenjäsentesi kanssa.

Näin tarkistat, onko perheenjäsenesi hyväksynyt kutsun

Kun olet lähettänyt kutsun, voit tarkistaa sen tilan kyseisen henkilön nimen kohdalta.

iPhone, iPad tai iPod touch:
Valitse Asetukset > [nimesi] > Perhejako. Jos käytössä on iOS 10.2 tai aiempi, valitse Asetukset > iCloud > Perhe.

Mac:
Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset > iCloud > Hallitse perhettä.

Valitse sitten henkilön nimi, niin näet kutsun tilan. Voit lähettää kutsun uudelleen valitsemalla Lähetä kutsu uudelleen.

Perheryhmään liittyminen

Hyväksy tai hylkää kutsu liittyä perheeseen suoraan laitteestasi. Saat sinulle lähetetyn kutsun sähköpostina tai tekstiviestinä. Voit sitten vastata suoraan kutsusta. Jos sähköposti- tai tekstiviestikutsu menee sinulta ohi, ei syytä huoleen. Voit vastata laitteesi Asetuksista tai Järjestelmäasetuksista:

iPhone, iPad tai iPod touch:
Valitse Asetukset > [nimesi] > Kutsut. Jos käytössä on iOS 10.2 tai aiempi, valitse Asetukset > iCloud > Kutsut.

Mac:
Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset > iCloud > Hallitse perhettä.

Hyväksy kutsu näyttöön tulevien ohjeiden mukaisesti. Kun liityt perheeseen, sinua saatetaan pyytää vahvistamaan tilisi tiedot ja valitsemaan, liitytkö perheesi käyttöönottamiin ominaisuuksiin tai palveluihin.

Jos kutsun hyväksyminen ei onnistu, tarkista, onko joku muu liittynyt perheryhmään käyttämällä Apple ID:täsi, tai jakaako joku muu ostettua sisältöä Apple ID:stäsi. Muistathan, että voit kuulua vain yhteen perheryhmään kerrallaan ja vaihtaa perheryhmää kerran vuodessa.

Jakamisen aloittaminen

Kun perheenjäsen liittyy mukaan, Perhejaon ominaisuudet otetaan käyttöön kaikkien laitteissa. Voit suorittaa seuraavia toimintoja:

Jos et halua jakaa perheen kuva-albumia, kalenteria tai muistutuksia, voit poistaa ne käytöstä omalla laitteellasi tai osoitteessa iCloud.com.

Näin saat apua

Perhejako vaatii kirjautumista iCloudiin ja iTunesiin henkilökohtaisella Apple ID:llä. Jos perheryhmällä on ostojen jako käytössä, musiikkia, elokuvia, TV-ohjelmia ja kirjoja voi ladata tiliä kohti korkeintaan kymmenelle laitteelle, joista viisi voi olla tietokoneita. Perhejako-ryhmän käyttöönottoon ja siihen liittymiseen tarvitaan iOS 8 ja OS X Yosemite tai uudemmat. Kaikkea sisältöä ei voi jakaa. Perheenjäsenet voivat kätkeä sisältöä, eikä kätkettyä sisältöä voi ladata. Pyydä ostamaan -toiminto ei koske sisältöä, joka ladataan perheenjäseneltä tai hankitaan lunastuskoodilla.

* Hyväksytyt maksutavat vaihtelevat maa- tai aluekohtaisesti.
** Ikä vaihtelee maa- tai aluekohtaisesti.