QuickTime Playerin käyttäminen

QuickTime Player 10:n avulla voit toistaa, tallentaa, muokata ja jakaa ääni- ja videotiedostoja Macissa.

Toisto

Toistosäätimien avulla voit toistaa, keskeyttää, kelata eteen- tai taaksepäin, säätää äänenvoimakkuutta ja käyttää muita toimintoja. Säätimet tulevat näkyviin, kun viet osoittimen QuickTime Player -ikkunan päälle. Kun siirrät osoittimen pois, ne poistuvat näkyvistä.

Voit siirtyä aikajanalla nopeasti eteen- tai taaksepäin pyyhkäisemällä kahdella sormella ohjauslevyllä, vierittämällä hiirellä tai vetämällä kahvaa aikajanalla. Voit myös lisätä toistonopeutta portaittain klikkaamalla toistuvasti eteen- tai taaksepäinkelauspainiketta.

Voit katsella videota koko näytön tilassa klikkaamalla koko näytön tilan painiketta tai valitsemalla Näytä > Siirry koko näytön tilaan. OS X El Capitanissa on uutuutena mahdollisuus käyttää jaetun näytön näkymää ja lähettää videoita Apple TV:hen QuickTime Playerista.

Tallentaminen

QuickTime Player voi tallentaa elokuvan kamerastasi tai tallentaa iPhonen, iPadin tai iPod touchin näytön tapahtumat. Se voi myös tallentaa ääntä mikrofonista tai tallentaa Macin näytön tapahtumat

Elokuvan tallentaminen

Elokuvien tallentamiseen voi käyttää sisäistä kameraa ja monia ulkoisia kameroita. Jos tietokoneessasi on OS X Yosemite tai sitä uudempi OS X -versio, voit myös tallentaa Lightning-portilla ja iOS 8:lla tai sitä uudemmalla iOS-versiolla varustetun laitteen (iPhone, iPad ja iPod touch) näytön tapahtumia.

1. Valitse Arkisto > Uusi elokuvatallenne.
  2. Voit muuttaa tallennusasetuksia klikkaamalla tallennuspainikkeen vieressä olevaa nuolta. Valitse sitten kamera tai iOS-laite, mikrofoni ja tallennuksen laatu.
    Elokuvatallennusikkuna, jossa on asetusvalikko
  3. Voit tarkkailla ääntä tallennuksen aikana käyttämällä äänenvoimakkuusliukusäädintä.
  4. Aloita tallennus klikkaamalla tallennuspainiketta  . Lopeta tallennus klikkaamalla sitä uudelleen.

Pelkän äänen tallentaminen

Äänen tallentamiseen voi käyttää sisäistä tai ulkoista mikrofonia tai muuta Core Audio -yhteensopivaa äänilaitetta.

1. Valitse Arkisto > Uusi äänitallenne.
  2. Voit muuttaa tallennusasetuksia klikkaamalla tallennuspainikkeen vieressä olevaa nuolta. Valitse sitten mikrofoni ja tallennuslaatu.
  3. Voit tarkkailla ääntä tallennuksen aikana käyttämällä äänenvoimakkuusliukusäädintä.
  4. Aloita tallennus klikkaamalla tallennuspainiketta  . Lopeta tallennus klikkaamalla sitä uudelleen.

Näytön tapahtumien tallentaminen

Näytön tapahtumien tallentaminen luo elokuvan Macisi näytöstä tai sen osasta. Lisätietoja on artikkelissa Macin näytön tapahtumien tallentaminen.

Muokkaaminen

QuickTime Playerissa on useita vaihtoehtoja elokuvan muokkaamiseen, esimerkiksi trimmaus, jakaminenleikkaaminen/kopiointi/sijoittaminen/poistaminen ja kääntäminen/pyörittäminen.

Trimmaus

Trimmaustoiminnon avulla voit poistaa osia elokuvasta.

1. Valitse Muokkaa > Trimmaa. Näkyviin tulee keltainen trimmauspalkki, jonka päissä on kahvat.
  2. Valitse säilytettävä osa vetämällä kahvoista. Voit suorittaa myös seuraavia toimenpiteitä:
    • Voit toistaa valitun osan klikkaamalla toistopainiketta.
    • Voit siirtyä valitussa osassa nopeasti pyyhkäisemällä kahdella sormella ohjauslevyllä, vierittämällä hiirellä tai vetämällä trimmauspalkkia.
    • Löydät elokuvan hiljaiset osiot valitsemalla Näytä > Näytä ääniraita.
  3. Klikkaa Trimmaa. Trimmauspalkin ulkopuolelle jäävä kuva- ja äänimateriaali poistetaan. Voit peruuttaa trimmauksen klikkaamalla Muokkaa > Peru trimmaus.

Jakaminen

Jakotoiminnon avulla voit jakaa elokuvan useisiin osioihin, joita voit käsitellä tarkemmin.

1. Siirry aikajanalla kohtaan, josta haluat jakaa leikkeen, ja valitse sitten Muokkaa > Jaa klippi.
  2. Tästä käsin voit suorittaa useita toimintoja:
    • Voit vetää leikkeen toisen leikkeen edelle tai jälkeen.
    • Voit siirtyä leikkeessä pyyhkäisemällä kahdella sormella ohjauslevyllä tai vierittämällä hiirellä. Voit jakaa valitun leikkeen valitsemalla missä tahansa kohdassa aikajanalla Muokkaa > Jaa klippi.
    • Voit trimmata valitun leikkeen valitsemalla Näytä > Trimmaa.
    • Löydät leikkeen hiljaiset osiot valitsemalla Näytä > Näytä ääniraita.
    • Valitse leike ja Muokkaa-valikosta muita muokkauskomentoja, kuten Leikkaa, Kopioi, Sijoita ja Poista.
    • Voit toistaa kaikki leikkeet klikkaamalla toistopainiketta.
  3. Klikkaa Valmis. Näet leikkeet uudelleen valitsemalla Näytä > Näytä leikkeet. Voit kumota jakamisen valitsemalla Muokkaa > Kumoa leikkeen jako.

Leikkaaminen, kopiointi, sijoittaminen ja poistaminen

Voit käyttää Muokkaa-valikon Leikkaa-, Kopioi-, Sijoita- ja Poista-komentoja muokatessasi jaettuja leikkeitä. Jos sijoitat leikkeen toiseen elokuvaan, sinun ei tarvitse muokata leikkeitä kyseisessä elokuvassa. Riittää, että siirryt mihin tahansa kohtaan toisen elokuvan aikajanalla ja sijoitat leikkeen.

Voit liittää elokuvia nopeasti toistensa loppuun valitsemalla Muokkaa > Lisää klippi loppuun. Valitse sitten toinen elokuva tiedoston valintaikkunasta.

Kääntäminen ja pyörittäminen

Voit käyttää Muokkaa-valikon Käännä- ja Pyöritä-komentoja katsellessasi elokuvaa tai muokatessasi jaettuja leikkeitä. Nämä komennot kääntävät tai pyörittävät koko elokuvan tai leikkeen.

Jakovalikko

Jakaminen

Kun olet tallentanut elokuvan, voit jakaa sen Mailin, Viestien, AirDropin, YouTuben tai muiden menetelmien avulla:

• Avaa tiedosto QuickTime Playerissa ja valitse Arkisto > Jaa.
  • Tai avaa tiedosto QuickTime Playerissa ja klikkaa sitten Jaa   toistosäätimissä.
  • Voit myös ctrl-klikata tiedostoa Finderissa ja valita sitten oikotievalikosta Jaa.

Lisätietoja

Saat lisätietoja avaamalla QuickTime Playerin ja valitsemalla Ohje > QuickTime Player -ohje.