Perhejako

Jaa lempiasiasi suosikkihenkilöidesi kanssa.

Perhejaon avulla enintään kuusi perheenjäsentä voi helposti jakaa iTunes-, Apple Books- ja App Store -ostoja, Apple Music -perhetilauksenApple News+ -tilauksen, Apple Arcade -tilauksen sekä iCloud-tallennustilasopimuksen omia tilejään jakamatta. Se sisältää mahdollisuuden määrittää Apple ID lapsille, asettaa lupia etänä Ruutuajalla sekä hyväksynnät ostoille ja latauksille vanhemman laitteelta. Perheesi voi myös jakaa kuva-albumin, kalenterin, muistutuksia ja jopa auttaa paikantamaan perheenjäsenten kadonneita laitteita.

Asiat järjestykseen.

Yksi aikuinen taloudessanne – perheen järjestäjä – valitsee jonkin ominaisuuden perheen jaettavaksi ja kutsuu perheenjäsenet ryhmään. Perhejako otetaan käyttöön automaattisesti kaikkien perheenjäsenten laitteilla, kun he liittyvät mukaan. Jos perheesi haluaa jakaa muitakin palveluita, perheen järjestäjä voi milloin tahansa päivittää Perhejaon asetukset.

Käyttöönotto on helppoa.

Perhejakoa voi käyttää iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa (vähintään iOS 8), Macissa (vähintään OS X Yosemite ja iTunes 12) ja Windows-tietokoneessa (iCloudin Windows-versio).

• Napauta iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa Asetukset > [nimesi]. Napauta sitten Ota Perhejako käyttöön > Aloita ja toimi näytöllä näkyvien ohjeiden mukaan. Jos sinulla on iOS 10.2 tai aiempi, napauta Asetukset > iCloud > Ota Perhejako käyttöön ja toimi näytöllä näkyvien ohjeiden mukaan.
  • Valitse Macissa Omenavalikko > Järjestelmäasetukset > iCloud, klikkaa Ota Perhejako käyttöön ja toimi sitten näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.

Voit ottaa Perhejaon käyttöön myös samalla, kun teet Apple Music -perhetilauksen tai kun hankit perheellesi yhteistä iCloud-tallennustilaa.

Kaikki perheen ostokset kaikissa perheen laitteissa.

Kun otat ostojen jaon käyttöön, perheenjäsenten aiemmin ostamat kappaleet, albumit, elokuvat, TV-ohjelmat, kirjat ja apit ovat heti perheryhmän muiden jäsenten saatavilla. Sama pätee myös uusiin ostoihin. Sisältö näkyy automaattisesti kunkin perheenjäsenen osalta iTunesin, Apple Booksin tai App Storen Ostetut-välilehdeltä. Valitse perheenjäsen, jonka kokoelmaan haluat tutustua, ja lataa tai toista haluamasi sisältö. Muut perheenjäsenet pääsevät käyttämään kokoelmaasi samalla tavalla. Jos haluat pitää jotkin ostot yksityisinä, voit piilottaa ne tai määrittää Perhejaon asetuksista, että ostojasi ei jaeta muille.

Ohjelmien ja appien sisäisiä ostoja ei voi jakaa perheenjäsenten kanssa. Lue lisätietoja eri sisältötyypeistä, joita voit jakaa.

Ostojen tekeminen on helppoa. Samoin rajojen asettaminen.

Kun ostojen jako on käytössä, perheenjäsenten tekemät uudet iTunesin, Apple Booksin ja App Storen ostot laskutetaan perheen järjestäjän tililtä. Järjestäjä voi silti tehdä lopulliset päätökset. Ota perheen lapsille käyttöön Pyydä ostamaan -toiminto. Kun lapsi aikoo tehdä oston, järjestäjälle lähetetään ilmoitus. Hän voi tarkistaa ja hyväksyä tai hylätä latauksen suoraan omasta laitteestaan. Tämä koskee sekä ostoja että ilmaisia latauksia.

He pyytävät lupaasi ostaa

Ennen kuin lapset voivat tehdä ostoja, heidän on kysyttävä sinun lupaasi.

Sinä hyväksyt mistä tahansa sijainnista

Laitteellesi tulee näkyviin ilmoitus. Voit lukea pyynnön ja sen jälkeen hyväksyä tai hylätä sen.

Apple Music -tilaus kaikille perheenjäsenille.

Apple Music -perhetilauksen myötä perheesi voi nauttia laitteillaan rajattomasta Apple Musicin käytöstä. Kaikki saavat käyttöönsä Apple Music -kirjaston yli 40 miljoonaa kappaletta. Lisäksi jokainen perheenjäsen saa oman tilin, henkilökohtaisen musiikkikirjaston ja asiantuntijoiden suosituksia. Kaikki musiikki maailmasta koko perheelle.

iCloud-tallennustilan jakaminen perheen kesken.

Nyt voit jakaa iCloud-tallennustilan koko perheen kesken. Valitse 200 Gt:n tai 2 Tt:n tilaus, jotta kaikilla olisi tarpeeksi tallennustilaa valokuville, videoille, tiedostoille ja kaikelle muulle. Näet helposti, paljonko tilaa kukin jäsen käyttää, ja voit ostaa enemmän tallennustilaa koska tahansa. Lue lisätietoja iCloudin tallennustilatilauksista ja hinnoittelusta.

Muut perheenjäsenet eivät näe jaetussa tallennustilassa olevaa sisältöäsi, ellet halua jakaa sitä heidän kanssaan. Jos aikuinen perheenjäsen tarvitsee enemmän tallennustilaa tai haluaa käyttää omaa iCloud-tallennustilaansa, hän voi tilata oman tallennustilan mutta pysyä silti perheryhmän jäsenenä.

Sijainnin jakaminen ja laitteiden etsiminen

Perheryhmäsi ihmiset voivat jakaa sijaintinsa ja auttaa muita perheenjäseniä etsimään kadonneita laitteitaan.

Näe missä mennään.

Perhejaon avulla voit jakaa sijaintisi perheesi kanssa automaattisesti. Jos olet myöhässä ravintolasta tai haluat tietää, ehtikö lapsesi harrastuksiinsa, voit pysyä tilanteen tasallakäyttämällä Missä on...? -appia tai Viestit-appia.

Jos kaipaat yksityisyyttä, voit lopettaa sijaintisi jakamisen väliaikaisesti poistamalla Jaa oma sijainti -ominaisuuden käytöstä Missä on...? -apissa.

Pysy kartalla kaikkien laitteista.

Perheen kadonneiden laitteiden löytäminen on helpompaa, kun kaikki voivat auttaa etsimisessä. Perhejaon ja Etsi [laitteeni] -ominaisuuden avulla kuka tahansa perheenjäsen voi auttaa etsimään toisen perheenjäsenen kadonnutta laitetta. Laitteet näkyvät yhdessä luettelossa Missä on...? -apissa ja iCloud.comissa. Kadonneen iPhonen, iPadin, Apple Watchin tai Macin löytäminen on nyt entistäkin helpompaa.

Pidä perheesi ajan tasalla.

Kun otat Perhejaon käyttöön, kaikkien perheryhmän jäsenten laitteiden Kuvat-appiin luodaan automaattisesti jaettu albumi. Kaikki voivat lisätä albumiin kuvia, videoita ja kommentteja milloin tahansa sekä saada ilmoituksen, kun albumiin lisätään jotain uutta.

Perhejako luo myös yhteisen perhekalenterin, jossa kaikki voivat tarkastella, lisätä tai muuttaa tapahtumia ja tapaamisia sekä saada ilmoituksia muutoksista. Perheenjäsenet voivat myös lähettää toisilleen aikaan tai paikkaan liittyviä muistutuksia Muistutukset-apilla. Näin kaikki pysyvät ajan tasalla, olipa kyseessä elokuvailta, pizzapäivä tai uintiretki.

Jos et halua jakaa perheen kuva-albumia, kalenteria tai muistutuksia, voit poistaa ne käytöstä joko suoraan laitteessasi tai osoitteessa iCloud.com.

Tarkista, miten perheesi käyttää laitteitaan.

Perhejaon avulla voit jakaa esimerkiksi musiikkia, elokuvia ja appeja perheesi kanssa – ja nyt se toimii myös Ruutuajan kanssa. Voit katsoa raportteja ja säätää asetuksia perheesi lapsille milloin tahansa suoraan omasta laitteestasi.

Jos olet jo perheryhmässä, valitse Asetukset > Ruutuaika ja napauta lapsesi nimeä. Jos sinun on luotava lapsellesi Apple ID, valitse Asetukset > [oma nimi] > Perhejako > Ruutuaika.

Jos et ole aiemmin käyttänyt Perhejakoa, napauta Ota ruutuaika käyttöön perheelle ja lisää lapsi ja määritä perheesi ohjeiden mukaisesti. Voit lisätä perheenjäseniä milloin tahansa Perhejaon asetuksissa.

Jotta voit käyttää Ruutuaikaa Perhejaon yhteydessä, sinun on oltava perheen järjestäjä tai perheryhmäsi vanhempi/huoltaja iOS 12:ssa tai uudemmassa. Lapsesi on oltava alle 18-vuotias ja samassa perheryhmässä, hänellä on oltava oma Apple ID ja iOS 12 tai uudempi.

Myös alle 13-vuotiaat voivat saada oman tilin.

Alle 13-vuotiaat voivat saada oman Apple ID:n. Vanhempana tai huoltajana perheen järjestäjä voi luoda lapselle Apple ID:n ja lisätä hänet perheryhmään. Pyydä ostamaan -toiminto on oletusarvoisesti päällä. Lisäksi järjestäjä voi rajata lasten laitteilla käytettävissä olevaa sisältöä iOS-laitteen Sisältö ja yksityisyys -kohdasta tai macOS:n tai iTunesin käyttörajoituksista.

Lue lisätietoja.

Perhejaon käyttö edellyttää kirjautumista iCloudiin henkilökohtaisella Apple ID:llä. Jos perheellä on käytössään ostosten jakaminen, musiikkia, elokuvia, TV-ohjelmia ja kirjoja voi ladata enintään kymmeneen laitteeseen tiliä kohden, ja niistä enintään viisi voi olla tietokoneita.

Perhejako-ryhmän käyttöönotto tai siihen liittyminen edellyttää vähintään iOS 8:aa ja OS X Yosemitea, joita suositellaan täyden toiminnallisuuden saavuttamiseksi. Kaikkea sisältöä ei voi jakaa Perhejaon kautta. Perheenjäsenet voivat kätkeä sisältöä, eikä kätkettyä sisältöä voi ladata. Pyydä ostamaan -toiminto ei koske sisältöä, joka ladataan perheenjäseneltä tai hankitaan lunastuskoodilla.