Firmware-salasanasuojauksen määrittäminen Mac OS X:ssä

Voit asettaa matalan tason salasanasuojauksen Mac OS X 10.1:ssä ja uudemmissa käyttämällä Open Firmware Password -työkalua.

Tämä artikkeli on arkistoitu eikä Apple enää päivitä sitä.

Applen Open Firmware Update 4.1.7 ja uudemmat mahdollistavat tietokoneen suojaamisen salasanalla matalalla tasolla (Open Firmware -salasanasuojaus). Tämä asetus on oletusarvoisesti pois käytöstä. Apple tarjoaa Open Firmware Password -työkalun vain Mac OS X 10.1 -käyttöjärjestelmään ja uudempiin. Apple ei tue tämän toiminnon käyttöä Mac OS -käyttöjärjestelmän vanhempien versioiden tai minkään kolmannen osapuolen ohjelmistotyökalujen kanssa eikä tarjoa teknistä tukea tällaiseen käyttöön.

Myös Intel-pohjaiset Macintosh-tietokoneet voi suojata firmware-salasanalla. Intel-pohjaisten tietokoneiden firmware perustuu Extensible Firmware Interface (EFI) -teknologiaan. Tietokoneissa, joissa on PowerPC-prosessori, käytössä on Open Firmware.

Varoitus: Jos firmware-ohjelmistoa yritetään käyttää tavalla, jota Apple ei nimenomaisesti hyväksy, tietokoneen emolevy voi vahingoittua. Tällaisten vaurioiden korjaustoimenpiteet eivät kuulu Applen yhden vuoden rajoitetun takuun, AppleCare Protection Planin tai muun AppleCare-sopimuksen piiriin.

Open Firmware -salasanasuojauksen kanssa yhteensopivat tietokoneet

Open Firmware -salasanasuojauksen ja Open Firmware Password -työkalun käyttö vaatii Apple-tietokoneen, jossa on tietokoneen mukaan joko Open Firmware 4.1.7 tai 4.1.8 tai uudempi. Voit tarkastaa tietokoneeseen asennetun Open Firmware -version Järjestelmän kuvauksen Tuotetiedot-kohdasta. Boot ROM -versio on samalla tietokoneen Open Firmware -versio. Jos koneessa on vanhempi versio, se täytyy päivittää. Saatavilla on luettelo eri mallien uusimmista firmware-päivityksistä.

Kaikki Intel-pohjaiset Macintosh-tietokoneet tukevat firmware-salasanasuojausta.

Open Firmware Password -työkalua voi käyttää seuraavissa Apple-tietokoneissa:

• iMac (kelkaton asema) ja uudemmat G3 iMac -mallit
  • iMac (litteä näyttö) ja uudemmat G4 iMac -mallit
  • iMac G5 ja uudemmat G5 iMac -mallit
  • iBook – kaikki mallit, sekä G3- että G4-pohjaiset
  • eMac – kaikki mallit
  • PowerBook (FireWire)
  • Powerbook G4 ja uudemmat G4 PowerBook -mallit
  • Power Mac G4 (AGP-grafiikka) ja uudemmat G4 Power Mac -mallit
  • Power Mac G4 Cube - kaikki mallit
  • Power Mac G5 ja uudemmat G5 Power Mac -mallit
  • Kaikki Intel-pohjaiset Mac-tietokoneet
  • MacBook Air: lue artikkeli MacBook Air: Kadonneen EFI-firmware-salasanan palauttaminen
Estää tietokoneen käynnistämisen optiselta levyltä C-näppäintä painamalla.
Estää tietokoneen käynnistämisen asennus-DVD-levyn diagnostiikka-osiosta D-näppäintä painamalla.
Estää tietokoneen käynnistämisen NetBoot-palvelimesta N-näppäintä painamalla.
Estää tietokoneen käynnistämisen kohdelevytilassa T-näppäintä painamalla (tietokoneissa, joissa on tämä ominaisuus).
Estää tietokoneen käynnistämisen yksityiskohtaisessa tilassa Komento-V-näppäinyhdistelmää painamalla.
Estää tietokoneen käynnistämisen yhden käyttäjän tilassa Komento-S-näppäinyhdistelmää painamalla.
Estää parametri-RAM (PRAM) -muistin nollaamisen tietokonetta käynnistettäessä Komento-Optio-P-R-näppäinyhdistelmää painamalla.
Vaatii salasanan, ennen kuin hyväksyy komentoja Open Firmwareen käynnistämisen jälkeen (mikä tapahtuu käynnistyksessä Komento-Optio-O-F-näppäinyhdistelmää painamalla).
Estää tietokoneen käynnistämisen Turvallinen käynnistys -tilassa Vaihto-näppäintä painamalla.  √
Vaatii salasanan Startup Managerin käyttämiseen (sen voi käynnistää käynnistyksessä Optio-näppäintä painamalla).  √

Huomautus: Firmware-salasana ei estä henkilöä, joka pääsee fyysisesti käsiksi tietokoneeseen sammuttamasta tai käynnistämästä sitä uudelleen.

Tietokoneen valmisteleminen salasanasuojauksen hyödyntämistä varten

Open Firmware -salasanasuojaus voi suojata tehokkaasti ainoastaan tietokonetta, joka on suojattu myös fyysisesti tietyin toimenpitein. Jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn firmware-salasanasta, tee kaikki seuraavat toimenpiteet:

1. Käytä turvallista salasanaa, jonka kahdeksan ensimmäistä merkkiä sisältävät sekä numeroita että kirjaimia.
  2. Anna ylläpitäjän oikeudet vain luotettaville henkilöille. Oikeudet määritetään tietokoneesta mukaan joko Järjestelmäasetusten Käyttäjät-paneelissa tai Käyttäjät-paneelissa tai Server Admin -sovelluksessa.
  3. Rajoita fyysistä pääsyä tietokoneelle. Sijoita tietokone lukittuun huoneeseen, ja lukitse kannen salpa tai käytä turvalukkoa.
  4. Jos tietokoneen voi käynnistää Mac OS 9 -käyttöjärjestelmään, anna vain luotettavien käyttäjien tehdä niin.
  5. Varmista, että Mac OS X -järjestelmäkansio on valittu käynnistyslaitteelle, jonka aiot suojata.
  6. Jos käynnistyslaite on valittu oikein, sen voi valita käynnistyslevyn asetuksista ja asetuspaneelin voi sulkea ilman, että näyttöön tulee valintataulu, jossa pyydetään tallentamaan muutokset. Jos näyttöön tulee tällainen valintataulu, muutosten tallentaminen asettaa käynnistyslaitteen.

Tärkeää: Jos nollaat PRAMin tai Open Firmwaren, käynnistyslaite täytyy valita uudelleen ennen kuin nollaat Open Firmware -salasanan.

Varoitus: Kuka tahansa seuraavista voi nollata Open Firmware -salasanan tai muuttaa sitä (muissa laitteissa paitsi MacBook Airissa):

1. Kuka tahansa Käyttäjät-asetuksissa (tai Server Admin -sovelluksessa) määritetty ylläpitäjä.
  2. Kuka tahansa henkilö, joka pääsee käsiksi tietokoneen sisällä oleviin komponentteihin.
  3. Kuka tahansa käyttäjä, kun tietokone on käynnistetty Mac OS 9 -käyttöjärjestelmään.

Open Firmware -salasanan käyttöönotto

Tee seuraavat toimenpiteet mille tahansa tietokoneelle, jossa firmware-salasanasuojaus on mahdollinen (mukaan lukien Intel-pohjaiset Macintosh-tietokoneet):

1. Mac OS X 10.1–10.3.9: Hae ja asenna Open Firmware Password -työkalu, jonka voit ladata tästä.

Mac OS X 10.4.x: Käytä päivitettyä versiota, jonka voit kopioida asennuslevyltä (se on kansiossa (/Ohjelmat/Lisäohjelmat/).

Mac OS X 10.5.x: Käynnistä tietokone Leopardin asennus-DVD-levyltä ja valitse Lisäohjelmat-valikosta Firmware-salasanatyökalu. Siirry sitten vaiheeseen 5.
  2. Avaa Open Firmware Password -työkalu.
  3. Autentikoidu osoittamalla symbolia. Anna ylläpitäjän käyttäjänimi ja salasana.
  4. Osoita Vaihda.
  5. Valitse valintaneliö Vaadi salasana Open Firmware -asetusten muuttamiseen, kuten kuvassa.
  6. Kirjoita salasana Salasana- ja Vahvista-kenttiin.
  7. Valitse OK. Näyttöön tulee vahvistusviesti.
  8. Osoita lukkosymbolia, jotta estät muutokset.
  9. Valitse ohjelman valikosta Lopeta.