Pikaohje Macin ylläpitoon

Paras tapa pitää Mac huippukunnossa on päivittää järjestelmäohjelmisto säännöllisin väliajoin, ottaa varmuuskopio järjestelmästä sekä suorittaa säännöllisiä huoltotoimia.

Vinkkejä Macin pitämiseksi huippukunnossa

1. Pidä tietokone ajan tasalla
    Valitse Apple-valikosta Ohjelmiston päivitys (Macissa täytyy olla Internet-yhteys). Ohjelmiston päivitys etsii Apple-ohjelmistojen uusia versioita. Jos se löytää päivityksiä, ne näkyvät Ohjelmiston päivitys -ikkunassa. Lataa ja asenna ohjelmisto osoittamalla Asenna-painiketta.

Voit asettaa Ohjelmiston päivityksen tarkistamaan päivitykset säännöllisesti päivittäin, viikoittain tai kuukausittain.

2. Järjestä ja nimeä tiedostot
    Pidä tiedostot paikassa, josta ne löytyvät helposti. Tämä voi estää tiedoston tahattoman poistamisen ja auttaa löytämään asioita paljon helpommin. Voit pitää tiedostot järjestyksessä luomalla uusia kansioita (paina Finderissa Vaihto-Komento-N) ja järjestämällä ne haluamallasi tavalla. Voit myös siirtää tiedostoja nykyisiin kansioihin. Jos kadotat tiedoston tai kansion, löydät sen nopeasti Spotlightin avulla.

Vinkki: Käy läpi ylimalkaisesti nimetyt tiedostot ja kansiot ja anna niille kuvaavammat nimet, jotta löydät etsimäsi nopeasti. Tämä luo järjestystä ja auttaa Spotlightia löytämään etsimäsi, erityisesti kun kyse on yhdestä tiedostosta digitaalisessa valokuvakokoelmassa, jossa on nimiä kuten DSC_0431.jpg.

Huomautus: Jos käytät iPhoto-ohjelmaa valokuvien hallintaan, älä nimeä tiedostoja uudelleen Finderissa.

Huomautus: Nämä neuvot eivät koske Ohjelmat-kansiossa olevia ohjelmia, kuten Mail, iTunes, Safari, ja niin edelleen. Ongelmien välttämiseksi ohjelmat tulisi jättää Ohjelmat-kansioon, eikä niitä pidä nimetä uudelleen. Voit vetää ohjelman Dockiin, jos haluat avata sen nopeasti ja helposti Dockista.

3. Varmuuskopioi tiedot säännöllisesti
    Ota säännöllisesti varmuuskopioita tietokoneesta sen varalta, että tiedostoja katoaa vahingossa tai että joudut palauttamaan koko järjestelmän varmuuskopiosta. Mac OS X 10.5:ssä ja uudemmissa voidaan käyttää Time Machinea, joka tarjoaa kätevän tavan varmuuskopioida ja palauttaa tiedostoja levyltä toiselle. Voit myös manuaalisesti varmuuskopioida tiedostot CD:lle, DVD:lle, ulkoiselle kovalevylle, iDiskille tai muulle tallennuslaitteelle.

4. Arkistoi harvoin käytetyt tiedostot, jos tarvitset enemmän levytilaa
    Levytilaa voidaan vapauttaa arkistoimalla suuria harvoin käytettyjä tiedostoja (katso ohjeet artikkelista Tiedostojen ja kansioiden pakkaaminen). Muista nimetä myös arkistotiedosto asianmukaisesti, jotta tiedät, mitä arkistossa on. Voit poistaa tarpeettomat tai vanhentuneet henkilökohtaiset tiedostot ja kaiken, mitä et enää halua tai tarvitse. Tämä tapahtuu siten, että vedät kyseiset tiedostot Roskakoriin ja tyhjennät sen.

5. Puhdista Mac-tietokone
    Lisätietoja Macin, näytön, näppäimistön, hiiren ynnä muiden puhdistamisesta on artikkelissa Mac-tuotteiden puhdistaminen.