Mitä tehdä, jos saat ilmoituksen mukanasi olevasta AirTagista, AirPodeista tai Etsi-verkon lisälaitteesta

AirTagilla voit helposti seurata sitä, missä avaimesi, lompakkosi, käsilaukkusi, selkäreppusi, matkatavarasi ja muut tavarasi ovat. Ota AirTag käyttöön iPhonella, iPadilla tai iPod touchilla ja kiinnitä AirTag tavaraan niin näet sen sijainnin Etsi-apissa.

AirTag ja laitteet, jotka kuuluvat Etsi-verkon lisälaiteohjelmaan, sekä jotkin AirPod-mallit (3. sukupolven AirPodit, AirPods Pro ja AirPods Max) käyttävät Etsi-verkkoa. Tämän ansiosta voit seurata omaisuutesi sijaintia ja paikantaa omaisuuttasi.* Kun otat yhteensopivan laitteen käyttöön, se näytetään Etsi-apin Laitteet- tai Esineet-välilehdellä.

AirTageissa, AirPodeissa ja Etsi-verkon lisälaitteissa on toimintoja ei-toivotulta seurannalta suojautumiseksi. Niillä ei tule seurata ihmisiä eikä omaisuutta, joka ei kuulu sinulle. Ihmisten seuraaminen näillä tuotteilla ilman lupaa on rikos monissa maissa ja monilla alueilla ympäri maailmaa. Jos AirTag, AirPodit tai Etsi-verkon lisälaite seuraa henkilöä laittomasti viranomaisten pyytämät tiedot voivat pyytää saatavilla olevia tietoja Applelta avuksi tutkimuksissaan.

AirTagit, AirPodit ja Etsi-verkon lisälaitteet on suunniteltu takaamaan tietosuojasi, kun seuraat tärkeitä laitteitasi tai esineitäsi niiden avulla. Niissä käytetään yksilöllisiä Bluetooth-tunnisteita, jotka vaihtuvat säännöllisesti. Etsi-verkko käyttää päästä päähän -salausta ja se on suunniteltu tietosuoja huomioiden.

Lue lisää Etsi-toiminnosta ja tietosuojasta

Ei-toivottu seuranta

Jos AirTag, AirPodit tai muu Etsi-verkon lisälaite joutuu eroon omistajastaan ja sen nähdään liikkuvan mukanasi ajan myötä, saat ilmoituksen. Ilmoitus voidaan antaa kahdella tavalla. Nämä toiminnot on suunniteltu sen ehkäisemiseksi, että muut yrittäisivät seurata sinua ilman lupaasi.

1. Jos sinulla on iPhone, iPad tai iPod touch, Etsi lähettää ilmoituksen Apple-laitteeseesi. Tämä toiminto on saatavilla iOS ja iPadOS 14.5:ssä ja uudemmissa. Varmista seuraavat asiat, jotta voit vastaanottaa ilmoituksia:

• Valitse Asetukset > Tietosuoja ja suojaus > Sijaintipalvelut ja ota Sijaintipalvelut-asetus käyttöön.

• Valitse Asetukset > Tietosuoja ja suojaus > Sijaintipalvelut > Järjestelmäpalvelut. Ota Etsi iPhoneni -asetus käyttöön.

• Valitse Asetukset > Tietosuoja ja suojaus > Sijaintipalvelut > Järjestelmäpalvelut. Jos haluat saada ilmoituksen saapuessasi tärkeään paikkaan (esimerkiksi kotiin), ota Tärkeät paikat -asetus käyttöön.

• Valitse Asetukset > Bluetooth ja ota Bluetooth-asetus käyttöön.

• Siirry Etsi-appiin, napauta Minä-välilehteä ja ota Tracking Notifications (Seurantailmoitukset) käyttöön.

• Poista lentotila käytöstä. Jos laitteesi on lentotilassa, et saa seurantailmoituksia.

2. AirTag, AirPods Pro -latauskotelo (2. sukupolvi) tai Etsi-verkon lisälaite, joka on ollut poissa omistajan luota tietyn ajan, antaa äänimerkin, kun sitä siirretään.

Jos havaitset tuntemattoman AirTagin, Etsi-verkon lisälaitteen tai AirPodit, seuraavissa ohjeissa kerrotaan, miten saat lisätietoja siitä, miten voit etsiä sen ja miten voit poistaa sen käytöstä. Jos käytät Android-laitetta, voit ladata Tracker Detect -apin ja etsiä AirTagin tai Etsi-verkon lisälaitteen, joka on kadonnut omistajaltaan ja matkustaa mahdollisesti mukanasi.

Jos saat ilmoituksen

Jos saat jonkin seuraavista ilmoituksista iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa, Etsi-verkon kanssa yhteensopiva esine saattaa kulkea mukanasi – ja sen omistaja voi ehkä nähdä sen sijainnin. Esine saattaa olla AirTag, AirPods-, AirPods Pro- tai AirPods Max -kuulokkeet tai Etsi-verkon lisälaite muilta valmistajilta kuin Applelta.

On mahdollista, että AirTag tai Etsi-verkon lisälaite saattaa olla kiinni lainaamassasi esineessä. Saatat saada tällaisen ilmoituksen myös silloin, jos lainaat jonkun muun AirPodeja. Jos lainaat AirTagia tai muuta Etsi-verkon kanssa yhteensopivaa esinettä Perhejako-ryhmäsi jäseneltä, voit poistaa tämän esineen ilmoitukset käytöstä päiväksi tai määrittelemättömäksi ajaksi.

Jos omistajastaan erillään olevan AirTagin nähdään liikkuvan mukanasi jonkin aikaa tai jos iPhonesi on hereillä ja AirTag, joka on poissa omistajansa luota tietyn ajan, antaa merkkiäänen liikkumisen merkiksi, näytöllä näkyy seuraava varoitus: Mukanasi liikkuva AirTag havaittu.

Seurantailmoitus iPhonessa

Etsi-appi näyttää kartalta, missä AirTag, AirPodit tai Etsi-verkon lisälaite on havaittu kanssasi. Punainen piste näyttää, missä tuntematon esine havaittiin iPhonesi, iPadisi tai iPod touchisi lähellä. Punaisia pisteitä yhdistävät katkoviivat auttavat sinua näkemään, missä esine on liikkunut mukanasi. Punaiset pisteet eivät ilmaise sitä, milloin esineen omistaja tarkastelee sijaintia.

Tuntematon esine näytetään iPhonen Etsi-apin kartalla

Jos AirPodit joutuvat eroon omistajastaan ja niiden nähdään liikkuvan mukanasi ajan myötä, näet jonkin seuraavista ilmoituksista: AirPodit havaittu, AirPods Pro havaittu tai AirPods Max havaittu.

Seurantailmoitus iPhonessa

Jos omistajastaan eroon joutuneen Etsi-verkon lisälaitteen havaitaan liikkuvan mukanasi ajan myötä, näet seuraavan ilmoituksen: [Tuote] havaittu (tuotteen tilalla on tässä havaitun Etsi-verkon lisälaitteen nimi).

Seurantailmoitus iPhonessa

Jos AirPodit tai Etsi-verkon lisälaite havaitaan, mutta Etsi-apilla on vaikeuksia muodostaa yhteys niihin tai palvelimeen, saat seuraavan ilmoituksen: Havaittu tuntematon lisälaite. Tämä ilmoitus näytetään vain, jos lähelläsi havaitaan AirPodit tai Etsi-verkon lisälaite, ei AirTagin havaitsemisen yhteydessä. Olet ehkä lainannut AirPodit käyttöösi tai kaveri tai perheenjäsen on unohtanut AirPodinsa luoksesi.

Seurantailmoitus iPhonessa

Tuntemattomien AirTagien, AirPodien ja Etsi-verkon lisälaitteiden etsiminen

Jos saat ilmoituksen mukanasi kulkevasta AirTagista, AirPodeista tai muusta Etsi-verkon lisälaitteesta Tarkista ensin Etsi-apissa, voitko soittaa tuntemattomassa lisälaitteessa merkkiäänen:

1. Napauta ilmoitusta.

2. Napauta Jatka ja napauta sitten Toista ääni.

3. Kuuntele, kuuletko merkkiäänen. Voit toistaa merkkiäänen tarvittaessa uudelleen esineen löytämiseksi.

Jos merkkiäänen toistaminen ei ole mahdollista, esine ei ehkä ole enää mukanasi. Tai jos esine oli mukanasi yli yön, sen tunniste on voinut vaihtua. Etsi-appi määrittää tunnisteen perusteella, onko kanssasi liikkuva esine sama. Jos esine on sen omistajan kantaman sisällä, et myöskään voi toistaa siinä merkkiääntä.

Jos tuntematon lisälaite on AirTag ja sinulla on tuettu iPhone-malli, jossa on Ultra Wideband, voit myös napauttaa Etsi lähistöltä ja käyttää Tarkkaa etsintää tuntemattoman AirTagin paikantamiseen.

1. Napauta ilmoitusta.

2. Napauta Jatka ja sitten Find Nearby (Etsi lähellä).

3. Noudata näytössä näkyviä ohjeita ja liiku ympäriinsä, kunnes iPhone muodostaa yhteyden tuntemattomaan AirTagiin.

4. iPhone näyttää, missä suunnassa ja kuinka kaukana tuntematon AirTag on. Näiden tietojen avulla pääset lähemmäksi tuntematonta AirTagia, kunnes löydät sen.

• Kun AirTag on iPhonen Bluetooth-kantaman alueella, voit toistaa AirTagilla äänimerkin napauttamalla Toista äänimerkki -painikettaKuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä.

• Jos iPhonessa näkyy viesti, jonka mukaan valoa on lisättävä, napauta Sytytä taskulamppu ‑painikettaKuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä.

5. Kun olet valmis, napauta Valmis-painikettaKuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä.

Jos äänen toistovaihtoehto ei ole käytettävissä tai et kuule ääntä tai jos et löydä kohdetta Tarkalla etsinnällä ja jos uskot kohteen olevan edelleen mukanasi, etsi sitä tavaroidesi joukosta. Tarkista, ettei se ole vaatteissasi tai tavaroissasi. Se voi olla jossain sellaisessa paikassa, jota et käytä usein, esimerkiksi takin sisätaskussa, laukun sivutaskussa tai autosi hansikaslokerossa. Jos et löydä laitetta ja uskot olevasi vaarassa, mene turvalliselle yleiselle paikalle ja ota yhteyttä viranomaisiin.

Jos kuulet AirTagin merkkiäänen

Omistajastaan tietyksi ajaksi eroon joutunut AirTag antaa merkkiäänen, kun se liikkuu. Tämän tarkoituksena on saada ihmiset huomaamaan se. Jos löydät merkkiäänen antaneen AirTagin, voit tarkistaa millä tahansa NFC:tä tukevalla laitteella (esimerkiksi iPhonella tai Android-puhelimella), onko AirTagin omistaja merkinnyt sen kadonneeksi, ja auttaa palauttamaan sen omistajalleen. Jos uskot, että AirTag tai Etsi-verkon lisälaite seuraa ihmisiä luvatta, voit hankkia ohjeet laitteen käytöstä poistamiseen.

Tietoja tästä AirTagista iPhonessa

Ohjeiden hankkiminen AirTagin, Etsi-verkon lisälaitteen tai AirPodien käytöstä poistamiseksi

Jos löydät tuntemattoman AirTagin, voit hankkia lisätietoja siitä tai poistaa sen käytöstä toimimalla seuraavasti:

1. Jos löydät AirTagin, pidä iPhonen tai NFC-yhteensopivan älypuhelimen yläosaa AirTagin valkoisen puolen lähellä, kunnes näkyviin tulee ilmoitus.

2. Napauta ilmoitusta. Tämä avaa verkkosivuston, josta saat tietoja AirTagista: näet sarjanumeron ja sen rekisteröineen käyttäjän puhelinnumeron neljä viimeistä numeroa. Tämän avulla voit ehkä tunnistaa omistajan, jos kyseessä on joku tuttusi. Haluat ehkä ottaa näyttökuvan ja varmistaa, että tiedot pysyvät tallessa.

3. Jos omistaja on merkinnyt AirTagin kadonneeksi, saatat nähdä ilmoituksen, joka sisältää ohjeet yhteyden ottamiseksi omistajaan.

Jos haluat saada lisätietoja omistajastaan erilleen joutuneista AirPodeista tai Etsi-verkon lisälaitteesta, vieritä Esineet-välilehden alareunaan ja napauta Tunnista löytynyt esine.

Jos haluat nähdä luettelon kaikista AirTageista tai Etsi-verkon lisälaitteista, joista olet saanut ilmoituksen, käynnistä iPhonen, iPadin tai iPod touchin Etsi-appi. Napauta Laitteet. Vieritä alareunaan ja napauta Mukanasi havaitut. Näet esineet, jotka ovat äskettäin aiheuttaneet ilmoituksen ei-toivotusta seurannasta. Jos merkkiäänen toistaminen ei ole mahdollista, esine ei ehkä ole enää mukanasi, esine voi olla omistajansa lähellä, tai jos esine oli mukanasi yli yön, sen tunniste on voinut vaihtua.

Tuntematon AirTag kartalla Etsi-apissa

Jos haluat poistaa AirTagin, AirPodit tai Etsi-verkon lisälaitteen käytöstä ja lopettaa sen sijainnin jakamisen, napauta Ohjeet esineen poistamiseen käytöstä ja noudata näytön ohjeita. Kun AirTag, AirPodit tai Etsi-verkon lisälaite on poistettu käytöstä, omistaja ei saa enää päivityksiä sen nykyisestä sijainnista. Et myöskään enää saa ei-toivotun seurannan ilmoituksia tälle esineelle.

Ohjeet AirTagin käytöstä poistamiseen

Jos uskot olevasi vaarassa, ota yhteyttä paikallisin viranomaisiin. He voivat pyytää Applelta tietoja esineestä. Sinun on ehkä annettava AirTagin, AirPodien tai Etsi-verkon lisälaitteen sarjanumero ja laitteen sarjanumero.

Oman laitteesi Etsi-verkon, Bluetoothin ja Sijaintipalveluiden käytöstä poistaminen omassa iPhonessasi ei estä AirTagin, AirPodien tai Etsi-verkon lisälaitteen omistajaa näkemästä kyseisen AirTagin tai lisälaitteen sijaintia. Sinun täytyy poistaa esine käytöstä yllä annettujen ohjeiden mukaisesti.

Lähellä olevan AirTagin tai Etsi-verkon lisälaitteiden tarkistaminen Android-laitteella

Jos käytössäsi on Android-laite, voit ladata Seuraintunnistus-apin Google Play Kaupasta. Seuraintunnistus etsii Bluetooth-kantaman sisältä esineiden seuraimia, jotka eivät ole omistajiensa hallussa ja jotka ovat yhteensopivia Applen Etsi-verkon kanssa. Näihin kuuluvat AirTag ja Etsi-verkkoa käyttävät yhteensopivat esineiden seuraimet. Jos uskot, että joku käyttää AirTagia tai jotakin toista esineiden seurainta sijaintisi seuraamiseen, voit yrittää löytää sen skannaamalla. Jos appi havaitsee AirTagin tai yhteensopivan esineiden seuraimen lähelläsi vähintään kymmenen minuutin ajan, voit yrittää paikantaa sen toistamalla siinä merkkiäänen.

Siirry Google Playhin ja lataa Tracker Detect -appi

Lisäresurssit

Jos uskot olevasi vaarassa, näistä lisäresursseista voi olla apua:

* Etsi-verkkoa ei tueta Etelä-Koreassa.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.