Perhejako: Tietoja lapsille ja nuorille

iPhone, iPad, Apple Watch ja Mac ovat kaikkien aikojen tehokkaimpia oppimis-, tutkimis- ja yhteydenpitovälineitä. Jos kuulut perhejakoryhmään, ruutuaika ja muut vanhempien ja huoltajien asettamat käyttörajoitukset auttavat sinua käyttämään Apple-laitettasi turvallisesti ja nauttimaan sen kaikista ominaisuuksista.

Jos kuulut perhejakoryhmään

Jos olet perhejakoryhmässä, vanhempasi tai huoltajasi voi auttaa sinua laitteen käyttöönotossa ja auttaa sinua tekemään turvallisia valintoja, kun käytät laitetta, teet ostoksia verkossa ja valitset, ketkä voivat katsella yksityisiä tietojasi.

• Perheryhmässäsi olevat aikuiset voidaan määrittää vanhemmiksi tai huoltajiksi. Vanhemmiksi tai huoltajiksi määritetyt aikuiset voivat ruutuaikatoimintojen kautta tarkastella mitä appeja ja verkkosivustoja käytät ja auttaa sinua hallitsemaan laitteesi käyttöä. He pystyvät myös rajoittamaan pääsyäsi haitalliseen sisältöön, hyväksymään tekemäsi ostokset ja näkemään sijaintisi päivän aikana.

• Jos olet alle 13-vuotias*, perheen järjestäjän tai toisen vanhemman tai huoltajan on luotava sinulle Apple ID, joka lisätään automaattisesti perhejakoryhmään. Jos olet 13–17-vuotias*, voit liittyä itse perheesi aikuisen luomaan perhejakoryhmään.

• Jos perhejakoryhmässäsi tapahtuu muutoksia, saat siitä tiedon. Saat ilmoituksen, jos ryhmään esimerkiksi liittyy uusi vanhempi tai huoltaja tai jos vanhempasi tai huoltajasi sallii tai kieltää oman sijaintisi jakamiseen liittyvien asetusten muuttamisen.

• Ilmoitukset näkyvät Koti-valikossa ja lukitussa näytössä – samassa paikassa, missä näet ilmoitukset tekstiviesteistä ja muista tärkeistä tapahtumista. Lisäksi Asetukset-apissa näkyy punainen huutomerkki, jos Perhejako-toiminnolla on sinulle ilmoituksia.

Perhejakoryhmän tietojen tarkasteleminen

iOS 17.5:stä, iPadOS 17.5:stä ja macOS Sonoma 14.5:stä alkaen perhejakoryhmän tietojen ja tilillesi asetettujen rajoitusten tarkasteleminen on entistäkin helpompaa.

Avaa vain Asetukset-appi (tai Macin Järjestelmäasetukset), napauta Perhe ja napauta sitten omaa nimeäsi.

• Napauta Vanhempi/huoltaja, niin näet aikuiset, jotka voivat määrittää sinulle käyttörajoituksia ja joille ruutuaika- ja ostopyyntösi lähetetään.

• Napauta Ruutuaika, niin näet vanhemman tai huoltajan sinulle asettamat käyttörajoitukset. Jos haluat tehdä asetuksiin muutoksia, sinun on ehkä pyydettävä vanhempaa tai huoltajaa syöttämään Ruutuaika-toiminnon pääsykoodi.

• Jos napautat Pyydä ostamaan, näet, tarvitsetko lupaa esimerkiksi appien ostamiseen App Storesta tai TV-ohjelmien ja elokuvien ostamiseen Applen mediapalveluista.

• Napauttamalla Sijainnin jakaminen näet, ketkä perhejakoryhmässäsi voivat nähdä sijaintisi ja voitko muuttaa oman sijaintijakosi asetuksia.

Voit tarkastella perhejakoryhmän tietoja, kuten tilillesi asetettuja käyttörajoituksia, iPhonen asetuksissa.

Miten käyttörajoitukset auttavat sinua käyttämään laitettasi turvallisesti

Perhejaon ja Ruutuaika-toiminnon avulla vanhempi tai huoltaja auttaa sinua käyttämään Apple-laitettasi turvallisesti.

Jotta voit hyödyntää kaikkia Perhejako- ja Ruutuaika-toimintojen ominaisuuksia, varmista, että kaikki perhejakoryhmässäsi olevat laitteet (sekä omat laitteesi että vanhempiesi laitteet) on päivitetty uusimpaan ohjelmistoversioon. Tällöin ruutuaika- ja käyttörajoitusasetukset pystytään synkronoimaan laitteiden välillä. Jos tarvitset apua, kysy lisää omalta vanhemmaltasi tai huoltajaltasi.

Puhelujen ja tekstiviestien käyttäminen turvallisesti

• Viestintärajoitusten avulla vanhempasi tai huoltajasi voi rajoittaa, keiden kanssa voit puhua puheluja tai keskustella tekstiviesteillä, ja pystyy asettamaan kellonaikarajoituksia puheluille ja tekstiviesteille.

• Vaikka vanhempasi tai huoltajasi pystyy rajoittamaan kenen kanssa voit puhua tai käydä tekstiviestikeskusteluja, he eivät pysty kuuntelemaan keskustelujasi tai lukemaan tekstiviestejäsi.

• Viestinnän turvallisuus -toiminto suojaa sinua, jos sinulle lähetetään tai jos yrität itse lähettää alastomuutta sisältäviä valokuvia tai videoita. Viestinnän turvallisuus -toiminto antaa sinulle ylimääräisen hetken asian harkitsemista varten ja auttaa sinua löytämään resursseja, joiden kautta saat apua.

• Jos olet alle 13-vuotias*, Viestinnän turvallisuus -toiminto on käytössä automaattisesti.

Viestintärajoitukset-kohdassa näet, kenen kanssa voit viestiä mihinkin kellonaikaan.

Sisältöjen turvallisuuden varmistaminen

• Appien ja sivustojen toiminta -ominaisuuden avulla vanhempasi tai huoltajasi voi rajoittaa mitä appeja tai ominaisuuksia voit käyttää. Hän voi myös määrittää milloin ja kuinka kauan voit käyttää niitä ja nähdä mitä appeja ja sivustoja käytät. Vanhempasi tai huoltajasi voi myös määrittää käyttötaukoja. Niiden aikana et voi käyttää laitetta, vaan voit esimerkiksi keskittyä koulunkäyntiin tai rauhoittua nukkumaan.

• Jos sinusta tuntuu että tarvitset lisää aikaa, voit pyytää sitä. Kun aikaraja täyttyy, voit valita Vielä yksi minuutti yhden kerran, tai voit pyytää lisää aikaa vanhemmaltasi tai huoltajaltasi valitsemalla Pyydä lisää aikaa.

• Sisältö- ja yksityisyysrajoitusten avulla vanhempasi tai huoltajasi voi pitää huolen siitä, että käyttämäsi sisältö on ikääsi nähden sopivaa. Asetusten avulla vanhempasi tai huoltajasi voi myös estää tärkeiden käyttäjätiliisi liittyvien tietojen muuttamisen.

• Jos vanhempasi tai huoltajasi on ottanut Pyydä ostamaan -toiminnon käyttöön, tarvitset vanhempasi tai huoltajasi hyväksynnän, ennen kuin voit ostaa tai ladata appeja, elokuvia, televisio-ohjelmia tai kirjoja tai tehdä muita ostoksia App Storessa.

• Jos olet alle 13-vuotias*, Safari näyttää automaattisesti vain omalle ikäryhmällesi sopivaa sisältöä.

Sisältö ja yksityisyys -asetuksista näet, mitä sisältöjä voit käyttää laitteellasi.

Sijainnin jakaminen turvallisesti

• Sijaintisi on yksi tärkeimmistä sinuun liittyvistä tiedoista. Sen vuoksi sijainnin jakamisen kanssa on oltava erityisen harkitseva.

• Jos perheen järjestäjä ottaa sijainnin jakamisen käyttöön perhejakoryhmässäsi, voit valita, jaatko sijaintisi ryhmän muiden jäsenten kanssa.

• Kun käyttämäsi appi haluaa käyttää tai tarvitsee sijaintiasi ensimmäisen kerran, sen on pyydettävä sinulta lupa. Voit valita, haluatko jakaa sijaintitiedon ja missä tilanteissa haluat jakaa sen. Jos appi käyttää sijaintiasi Sijaintipalvelut-toimintojen kautta, iPhonen näytön yläreunassa ja ohjauskeskuksessa näkyy nuolikuvake.

• Huomaa, että vanhempasi tai huoltajasi voi estää tiettyjen yksityisyysasetusten muutokset, mukaan lukien oman sijainnin jakaminen.

Perheasetusten Sijainnin jako -kohdassa näet, ketkä perhejakoryhmässäsi näkevät sijaintisi päivän aikana.

Omien tietojen jakamisen hallinta

Apple suunnittelee tuotteensa ja palvelunsa siten, että ne suojaavat yksityisyyttäsi ja antavat sinun hallita henkilökohtaisia tietojasi itse. Vanhempasi tai huoltajasi voi auttaa sinua hallitsemaan yksityisyysasetuksiasi ja valitsemaan turvallisesti, mitä tietoja jaat.

• Kun näet tietosuojakuvaketietosuojakuvakkeen, Apple pyytää lupaa käyttää henkilökohtaisia tietojasi.

• Jos Apple käyttää henkilökohtaisia tietojasi, voit aina katsoa lisätietoja siitä, mitä tietoja sinusta kerätään ja miten tietoja käytetään. Jos tarvitset apua, pyydä vanhempaasi tai huoltajaasi lukemaan tiedot ja selittämään ne sinulle.

• Voit milloin tahansa hallita tietojasi, tarkistaa miten tiedot tallennetaan ja pyytää sinusta tallennettuja tietoja nähtäväksi omalla tietosuojasivullasi.

• Jos olet alle 13-vuotias*, vanhemman tai huoltajan on annettava lupa, jos teet tietoihisi liittyvän pyynnön.

Jos näet tietosuojakuvakkeen, Apple pyytää sinulta lupaa käyttää henkilökohtaisia tietojasi.

Kun olet valmis hallitsemaan omaa laitettasi

Riippuen siitä, kuinka vanha olet, saatat pystyä poistumaan perhejakoryhmästä itse tai saatat tarvita siihen perheen järjestäjän luvan.

• Jos olet alle 13-vuotias*, sinun täytyy kuulua perhejakoryhmään.

• Jos olet 13–17-vuotias*, voit poistua perhejakoryhmästä, jos vanhempasi tai huoltajasi ei ole määrittänyt tilillesi ruutuaikarajoituksia. Jos ruutuaikarajoitukset ovat käytössä, tarvitset perheen järjestäjän luvan, ennen kuin voit poistua perhejakoryhmästä.

• Kun täytät 18 vuotta, voit halutessasi poistua perhejakoryhmästä. Tällöin voit myös hallita omia ruutuaika-asetuksiasi.

*Ikäraja voi vaihdella maan tai alueen mukaan

Kun täytät 18 vuotta, voit hallita Ruutuaika-asetuksiasi itse.