Tietoja Applebotista

Applebot on Applen robottiohjelma, joka kerää tietoja verkkosivustoista hakutoimintoja varten. Esimerkiksi Siri ja Spotlight-ehdotukset käyttävät Applebotia.

Applebotin tunnistaminen

Applebotista tuleva liikenne voidaan tunnistaa sen käyttäjäagenttitiedon perusteella. Lisäksi käänteinen DNS-haku näyttää sen domainiksi *.applebot.apple.com ja yhteydet ovat peräisin verkko-osoitealueelta 17.0.0.0.

Verkkoliikenteen varmistaminen Applebotin liikenteeksi

macOS:n host-komennon avulla voidaan määrittää, kuuluuko annettu IP-osoite Applebotin osoitealueeseen. Käytettävät host-komennot ja niiden tulokset näkyvät seuraavissa esimerkeissä:

$ host 17.58.101.179 179.101.58.17.in-addr.arpa domain name pointer 17-58-101-179.applebot.apple.com.

Host-komennolla voidaan varmistaa myös se, että DNS-nimi viittaa samaan IP-osoitteeseen:

$ host 17-58-101-179.applebot.apple.com 17-58-101-179.applebot.apple.com has address 17.58.101.179.

Applebotin käyttäjäagenttitiedon vahvistaminen

Käyttäjäagentti-merkkijonossa on sana ”Applebot” ja muita tietoja. Merkkijonon muoto on seuraava:

Mozilla/5.0 (Device; OS_version) AppleWebKit/WebKit_version (KHTML, like Gecko) Version/Safari_version Safari/WebKit_version (Applebot/Applebot_version)

Esimerkkejä pöytätietokoneista:

Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_10_1) AppleWebKit/600.2.5 (KHTML, like Gecko) Version/8.0.2 Safari/600.2.5 (Applebot/0.1) Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_14_5) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/12.1.1 Safari/605.1.15 (Applebot/0.1)

Esimerkkejä mobiililaitteista:

Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 8_1 like Mac OS X) AppleWebKit/600.1.4 (KHTML, like Gecko) Version/8.0 Mobile/12B410 Safari/600.1.4 (Applebot/0.1; +http://www.apple.com/go/applebot) Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 13_4_1 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15Z (KHTML, like Gecko) Version/13.1 Mobile/15E148 Safari/604.1 (Applebot/0.1)

Robots.txt-sääntöjen muokkaaminen

Applebot noudattaa tavallisia robots.txt-käskyjä, jotka on tarkoitettu Applebotille. Tässä esimerkissä Applebot ei yritä indeksoida dokumentteja, jotka ovat kategoriassa /private/ tai /not-allowed/:

User-agent: Applebot # apple Allow: / # Allow everything (also true if omitted) Disallow: /private/ # disallow this directory User-agent: * # any robot Disallow: /not-allowed/ # disallow this directory

Jos hakuroboteille annetuissa ohjeissa ei mainita Applebotia mutta mainitaan Googlebot, Applen robottiohjelma noudattaa Googlebotin ohjeita.

Mallinnus ja robottisäännöt

Applebot saattaa mallintaa sivuston sisällön selaimessa. Jos Javascript, CSS ja muut resurssit estetään robots.txt:ssä, Applebot ei ehkä pysty mallintamaan sisältöä oikein. Tarvittavia resursseja voivat olla XHR-, JS- ja CSS-sisällöt, joita sivun oikea toiminta saattaa edellyttää.

Varmista, että kaikki sivun mallinnukseen tarvittavat resurssit ovat Applebotin käytettävissä, jotta Applebot pystyy indeksoimaan sivun oikein. Vaihtoehtoisesti voit myös varmistaa, että sivusto voidaan mallintaa, vaikka kaikki resurssit eivät olisi käytettävissä. Tätä kutsutaan usein graceful degradation -tekniikaksi.

Indeksointisääntöjen muokkaaminen Applebotia varten

Applebot tukee HTML-tiedostoissa annettavia robottimetatunnisteita. Jos haluat määrittää robottisäännöt metatunnisteissa, sijoita metatunnisteet

... ...

Applebot tukee myös seuraavia käskyjä:

• noindex: Applebot ei indeksoi tätä sivua eikä sivu näy Spotlight- tai Siri-ehdotuksissa.

• nosnippet: Applebot ei luo sivulle kuvausta tai verkkovastausta.

• nofollow: Applebot ei seuraa sivulla olevia linkkejä.

• none: Applebot ei indeksoi sivua, ota siitä otteita tai seuraa sivulla olevia linkkejä kuten edellä on kuvattu.

• all: Applebot tarjoaa tiedostoa ehdotuksia varten ja ottaa sen sisällöstä otteita, jotta sivua edustavan kuvan vieressä voidaan näyttää sivun lyhyt kuvaus. Applebot voi tarjota lisää ehdotuksia seuraamalla sivulla olevia linkkejä.

Jos haluat laittaa useita käskyjä yhteen metatunnisteeseen, käytä luetteloa, jossa metatunnisteet on erotettu pilkuin.

Esimerkkejä:

Tietoja hakusijoituksista

Apple-haku saattaa verkkohaun tuloksia arvioitaessa huomioida seuraavat asiat:

• käyttäjien koostettu hakutulosten käyttö

• hakutermien tarkkuus ja osuvuus verkkosivun aiheiden ja sisältöjen kannalta

• muiden verkkosivujen linkkien määrä ja laatu

• käyttäjän sijaintipohjaiset signaalit (likimääräiset tiedot)

• verkkosivun rakenteeseen ja toimintoihin liittyvät ominaisuudet.

Hakutuloksissa voidaan käyttää edellä mainittuja tekijöitä ilman ennalta määritettyä sijoituksen painoarvoa. Hakutoiminnon käyttäjiin sovelletaan artikkelissa Siri-ehdotukset, haku ja tietosuoja.

Ota yhteyttä

Jos sinulla on kysyttävää tai haluat ilmoittaa ongelmasta, lähetä meille viesti osoitteeseen applebot@apple.com.

Viittaukset muihin kuin Applen valmistamiin tuotteisiin ja itsenäisiin verkkosivustoihin, joita Apple ei hallinnoi tai joita se ei ole testannut, eivät tarkoita sitä, että Apple suosittelee tai tukee niitä. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Ota yhteyttä toimittajaan, jos tarvitset lisätietoja.