Applen vakioappien poistaminen iPhonesta, iPadista tai Apple Watchista

iOS 14:ssä ja uudemmissa sekä iPadOS ja watchOS 9.4:ssä ja uudemmissa voit poistaa joitakin Applen vakioappeja iPhonesta, iPadista ja Apple Watchista.

Kun poistat vakioappeja laitteesta, poistat samalla niihin liittyvät käyttäjätiedot ja asetustiedostot. Tämä saattaa vaikuttaa esimerkiksi niihin liittyviin järjestelmätoimintoihin tai Apple Watchissa oleviin tietoihin.

Sisäänrakennetut apit, jotka voidaan poistaa iPhonesta tai iPadista

Jos käytössäsi on iOS 14 tai uudempi tai iPadOS, voit poistaa seuraavat apit laitteestasi:

• Aktiivisuus7

• Apple Books1

• Apple TV

• Laskin7

• Kalenteri

• Kello

• Kompassi7

• Yhteystiedot2

• FaceTime3

• Tiedostot

• Etsi5

• Freeform

• Terveys4

• Koti

• iTunes Store

• Mail

• Kartat1

• Mittanauha

• Musiikki1

• News (mikäli saatavana)

• Huomautukset

• Podcasts1

• Muistutukset

• Pikakomennot

• Pörssi

• Vinkit

• Käännä7

• TV (mikäli saatavana)

• sanelut

• Lompakko

• Watch-appi6 7

• Sää

Vakioapit, jotka voidaan poistaa Apple Watchista

Jos sinulla on watchOS 9.4 tai uudempi, voit poistaa seuraavat apit suoraan Apple Watchista:

• Aktiivisuus

• Herätykset

• Veren happitaso

• Laukaisin

• Yhteystiedot

• Kierron seuranta

• Syvyys

• EKG

• Sireeni

• Etsi laitteita

• Etsi esineitä

• Etsi ihmisiä

• Syke

• Lääkkeet

• Memoji

• Mindfulness

• Melu

• Toistettava

• uni

• Ajanotto

• Ajastimet

• Vinkit

• sanelut

• Lompakko

• Radiopuhelin (jos saatavilla)

• Treeni

• Maailmankello.

Vakioapin poistaminen laitteesta

iPhone tai iPad:

1. Pidä appia painettuna.

2. Napauta pikavalikossa Poista appi.

3. Napauta alivalikosta Poista appi tai Poista.

Jos sinulla on Apple Watch, apin poistaminen iPhonesta poistaa kyseisen apin myös Apple Watchista.

Apple Watch:

1. Näytä kaikki ohjelmat Koti-valikossa painamalla Digital Crownia.

2. Pidä appia painettuna.

3. Napauta poistettavan apin vieressä olevaa Poista-painikettaKuvalle ei ole vaihtoehtoista kuvausta ja vahvista valinta napauttamalla Poista.

4. Viimeistele poisto painamalla Digital Crownia.

Jos poistat Apple Watchista sisäisen apin, joka on myös iPhonessa, kuten Yhteystiedot, appia ei poisteta iPhonesta.

Poistetun vakioapin palautus

1. Siirry iPhonessa, iPadissa tai Apple Watchissa App Storeen.

2. Hae appi. Varmista, että käytät apin tarkkaa nimeä.

3. Napauta Lataa uudelleen -painikettaKuvalle ei ole vaihtoehtoista kuvausta.

4. Odota, kunnes appi on palautettu, ja avaa se sitten Koti-valikossa.

Jos sinulla on Apple Watch, apin palauttaminen iPhoneen palauttaa kyseisen apin myös Apple Watchiin.

Vakioappien laitteesta poistamisen vaikutukset

Vakioappien poistaminen laitteesta saattaa vaikuttaa muihin järjestelmän toimintoihin:

• Jos olet muodostanut Apple Watchin ja iPhonen välille laiteparin, apin poistaminen iPhonesta poistaa apin myös Apple Watchista.

• Jos poistat Podcasts-apin laitteesta, Podcasts ei ole käytettävissä CarPlayn kanssa.

• Jos poistat Pörssi- tai Sää-apin laitteesta, pörssi- ja säätiedot eivät ole käytettävissä muualla. Et esimerkiksi näe osakkeita ja säätietoja iPhonen Ilmoituskeskuksessa tai komplikaatioina tai vilkaisuina Apple Watchissa.

• Jos poistat Laskin-apin, laskin ei näy Ohjauskeskuksessa.

• Jos poistat Syke-apin Apple Watchista, niin korkeasta sykkeestä, matalasta sykkeestä, epäsäännöllisestä rytmistä ja sydämen kunnosta ei näytetä ilmoituksia Terveyden tarkistuslistassa.

Voit palauttaa yllä mainitut toiminnallisuudet lisäämällä kyseisen vakioapin takaisin laitteeseen.

1. Jos poistat Apple Books-, Kartat-, Musiikki- tai Podcasts-apin, kyseistä appia ei voi käyttää CarPlayn kanssa. Jos poistat Musiikki-apin, et pysty toistamaan sen kirjaston sisältöä Applen apeissa tai muiden valmistajien apeissa joissakin autostereoissa tai stereovastaanottimissa.

2. Jos poistat Yhteystiedot-apin, kaikki yhteystietosi säilyvät Puhelin-apissa.

3. Jos poistat FaceTime-apin, voit yhä soittaa ja vastaanottaa FaceTime-puheluita Yhteystiedot- ja Puhelin-apeissa.

4. Jos yrität poistaa Terveys-apin iPhonesta, johon on muodostettu laitepari Apple Watchin kanssa, näet hälytyksen, jossa sinua pyydetään poistamaan Apple Watchin laitepari ennen kuin voit poistaa apin. Jos poistat Terveys-apin, kaikki tietosi pysyvät iPhonessa, ja apit, joille olet jakanut terveystietoja, voivat edelleen käyttää niitä. Voit hallita terveystietojasi Asetukset-apin Terveys-kohdassa. Lääkemuistutukset, Uni, Kierron seuranta ja Terveys-tietojen jakaminen poistetaan käytöstä.

5. Jos poistat Etsi-apin, sijainnin jakamissuhteita ei lopeteta. Kun olet poistanut Etsi-apin, valitse Asetukset > Apple ID > Etsi > Ystävät. Napauta mitä tahansa ystävää ja napauta tietokortin alaosasta Lopeta oman sijainnin jako. Omistajat menettävät näkyvyyden aiemmin laitepariksi muodostettuihin Etsi-verkkoa käyttäviin AirTag-lisälaitteisiin ja muihin kuin Applen lisälaitteisiin.

6. Jos yrität poistaa Apple Watch -apin iPhonesta, johon on muodostettu laitepari Apple Watchin kanssa, näet hälytyksen, jossa sinua pyydetään poistamaan Apple Watchin laitepari ennen kuin voit poistaa apin.

7. Appi ei ole käytettävissä iPadOS:ssä.