VoiceOver-tunnistuksen käyttäminen iPhonessa tai iPadissa

VoiceOver-tunnistuksen avulla laitteesi pystyy tunnistamaan kuvat ja tekstin apeissa ja verkkokokemuksissa, joissa ei ole VoiceOver-tukea (esimerkiksi vaihtoehtoista tekstiä tai ARIA-label-määritteitä).

Mitä tarvitset

Tarvitset VoiceOver-tunnistukseen jonkin seuraavista laitteista, joissa on iOS tai iPadOS 14 tai uudempi:

• iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR tai uudempi

• iPad mini (5. sukupolvi tai uudempi)

• iPad Air (3. tai 4. sukupolvi)

• iPad (8. sukupolvi tai uudempi)

• Kaikki 11 tuuman iPad Pro -mallit

• 12,9 tuuman iPad Pro (3. sukupolvi) tai uudempi

VoiceOver-tunnistuksen ottaminen käyttöön

1. Valitse Asetukset > Käyttöapu > VoiceOver. Varmista, että VoiceOver on otettu käyttöön.

2. Napauta VoiceOver-tunnistus.

3. Valitse sitten jokin käytettävissä olevista vaihtoehdoista ja ota se käyttöön.

Kuvien kuvaukset

Kun Kuvien kuvaukset -toiminto on käytössä, VoiceOver kuvailee apeissa ja verkossa olevat kuvat. Kun otat kuvan Kamera-apilla, VoiceOver kuvailee myös sen, mitä näet etsimessä. VoiceOver ilmoittaa ennen kuvan kuvailemista, onko kuvassa arkaluonteista sisältöä. Kuvien kuvaukset -toiminto on saatavilla seuraavilla kielillä: arabia, kiina (mandariinikiina – Manner-Kiina), englanti (Yhdistynyt kuningaskunta), englanti (Yhdysvallat), ranska (Ranska), saksa (Saksa), italia (Italia), korea, portugali (Brasilia), venäjä ja espanja (Espanja).

Näytöntunnistus

Kun Näytöntunnistus-toiminto on käytössä, VoiceOver tunnistaa apin käyttöliittymän säätimet ja helpottaa niiden käyttöä.

Tekstintunnistus

Kun Tekstintunnistus-toiminto on käytössä, VoiceOver lukee kuvissa ja valokuvissa tunnistamansa tekstin. Tekstintunnistus on saatavana kiinaksi (yksinkertaistettu), kiinaksi (perinteinen), englanniksi (Yhdysvallat), ranskaksi (Ranska), saksaksi (Saksa), italiaksi (Italia), portugaliksi (Brasilia) ja espanjaksi (Espanja).

Palautteen tyylin valitseminen

Jos haluat valita, miten VoiceOver ilmoittaa merkitsemättömistä kuvakkeista tai kuvista, valitse Palautteen tyyli:

• Puhu: VoiceOver sanoo ensin ”mahdollisesti” ja kuvailee sitten tunnistamansa asiat. Jos VoiceOver löytää esimerkiksi musiikkiapista merkitsemättömän kolmiokuvakkeen, se saattaa sanoa ”Mahdollisesti toistopainike”.

• Toista ääni: VoiceOver antaa ensin lyhyen äänimerkin ja kuvailee sen jälkeen tunnistamansa asiat. Jos esimerkiksi valitset lemmikkiä esittävän kuvan Kuvat-kirjastostasi, VoiceOver saattaa antaa äänimerkin ja sanoa sitten jotakin tähän tapaan: ”Musta koira makaa sinivalkoisella peitolla puulattialla.”

• Älä tee mitään: VoiceOver kuvailee tunnistamansa asiat ilmoittamatta sinulle tästä ensin.