Tietoja VoiceOver-roottorista iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa

Voit muuttaa VoiceOverin toimintatapaa VoiceOver-roottorin avulla. Voit esimerkiksi muuttaa VoiceOverin äänenvoimakkuutta tai puhenopeutta ja siirtyä kohteesta toiseen näytöllä.

ios13-iphone-xs-safari-voiceover-rotor-hero

VoiceOver-roottorin käyttäminen

Jos et ole vielä ottanut VoiceOveria käyttöön, se onnistuu kohdassa Asetukset > Käyttöapu.

Voit käyttää roottoria kääntämällä kahdella sormella iOS- tai iPadOS-laitteen näytöllä samaan tapaan kuin kääntäisit valitsinta. VoiceOver sanoo ensimmäisen roottorivaihtoehdon. Jatka kääntämistä sormilla, niin kuulet lisää vaihtoehtoja. Valitse jokin niistä nostamalla sormet pois näytöltä.

Kun olet valinnut vaihtoehdon, pääset käyttämään sitä pyyhkäisemällä näyttöä sormella ylös- tai alaspäin. Jos esimerkiksi valitset Sanat-vaihtoehdon, kun dokumentti on auki, pyyhkäisy alas- tai ylöspäin siirtää VoiceOverin seuraavaan tai edelliseen sanaan.

Seuraavassa kerrotaan roottorivalinnoista ja niiden toiminnasta.

Navigointivaihtoehdot

Kaikissa näissä vaihtoehdoissa voit siirtyä seuraavaan kohteeseen pyyhkäisemällä näytöllä ylhäältä alas yhdellä sormella. Voit siirtää VoiceOverin edelliseen kohteeseen pyyhkäisemällä alhaalta ylös.

Käy teksti läpi sitä mukaa kun kirjoitat Merkit-, Sanat- ja Rivit-vaihtoehtojen avulla

• Merkit: lukee yhden merkin kerrallaan.

• Sanat: lukee yhden sanan kerrallaan.

• Rivit: lukee yhden rivin kerrallaan.

Siirry sivun tai näytön rakenteessa

• Säiliöt: siirtyy seuraavaan näytöllä olevaan säiliöön. Esimerkiksi Dock ja Koti-valikko ovat säiliöitä.

• Otsikot: siirtyy seuraavaan otsikkoon. Kokeile käyttää tätä roottoria kohdassa Asetukset > Mail, Yhteystiedot, Kalenterit.

• Maamerkit: siirtyy HTML-sisällön (esimerkiksi verkkosivun tai HTML-sähköpostiviestin) bannerien, navigointikohteiden ja painikkeiden välillä.

• Sama kohde: siirtyy seuraavaan samantyyppiseen kohteeseen. Kokeile tätä Safari-verkkohaun tulosten linkeissä.

• Selaus pystysuunnassa: siirtyy ylös- tai alaspäin yhden sormen pystysuuntaisilla pyyhkäisyillä. Kokeile tätä Koti-valikossa.

• Staattinen teksti: siirtyy seuraavalle staattiselle HTML-tekstiriville. Staattinen teksti on sivun leipätekstiä, ei siis esimerkiksi linkki tai painike.

Siirry linkistä linkkiin

• Linkit: siirtyy seuraavaan linkkiin.

• Vieraillut linkit: siirtyy seuraavaan linkkiin, jota olet aiemmin klikannut.

• Käymättömät linkit: siirtyy seuraavaan linkkiin, jota et ole vielä klikannut.

• Sisäiset linkit: siirtyy seuraavaan linkkiin verkkosivulla.

Muita sivulla siirtymisen tapoja:

• Taulukot: siirtää VoiceOver-kursorin verkkosivulla olevan taulukon alkuun.

• Luettelot: siirtää VoiceOver-kursorin verkkosivulla olevan luettelon alkuun.

• Painikkeet: siirtyy seuraavaan painikkeeseen HTML-sisällössä.

• Lomakesäätimet: siirtyy painikkeiden ja valikoiden välillä lomakkeessa.

• Tekstikentät: siirtyy seuraavaan tekstikenttään HTML-sisällössä.

• Hakukentät: siirtyy seuraavaan hakukenttään HTML-sisällössä.

• Kuvat: siirtyy kuviin.

Kirjoitustyylin muuttaminen

Kirjoitustyyli-vaihtoehdon avulla voit vaihdella normaalin kirjoitustyylin, kosketuskirjoituksen ja suoran kosketuskirjoituksen välillä. Voit siirtyä tilasta toiseen pyyhkäisemällä ylös- tai alaspäin yhdellä sormella.

Roottorin käyttämisen sijaan voit valita kirjoitustyylin kohdasta Asetukset > Käyttöapu > VoiceOver > Kirjoitustyyli.

Seuraavassa on ohjeet kirjoitustyylien käyttöön:

Normaali kirjoitustyyli

Valitse näppäin pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle ja kirjoita merkki kaksoisnapauttamalla. Vaihtoehtoisesti voit valita näppäimen liikuttamalla sormea näppäimistöllä, koskettamalla näppäintä yhdellä sormella ja samalla napauttamalla näyttöä toisella sormella.

VoiceOver puhuu näppäimen, kun valitset sen ja kun lisäät merkin.

Kosketuskirjoitus

Valitse näppäin koskettamalla sitä ja kirjoita merkki nostamalla sormi. Jos kosketat väärää näppäintä, liu’uta sormi haluamasi näppäimen kohdalle.

VoiceOver puhuu näppäimen merkin, kun kosketat sitä. VoiceOver kirjoittaa merkin, kun nostat sormen.

Suora kosketuskirjoitus

Voit kirjoittaa samalla tavalla kuin silloin, kun VoiceOverin on pois päältä. Tämä kirjoitustyyli laittaa VoiceOverin pois päältä vain kirjoittamisen osalta.

Vaihtoehtojen valitseminen

Jotkin yllä mainituista vaihtoehdoista näkyvät roottorissa oletusarvoisesti ja jotkin ovat valinnaisia.

Voit valita roottorivaihtoehdot kohdasta Asetukset > Käyttöapu > VoiceOver > Roottori. Valitse sitten vaihtoehdot, joiden haluat näkyvän roottorissa.

Jotkin vaihtoehdot eivät näy aina roottorissa. Esimerkiksi Kirjoitustyyli näkyy roottorissa vain silloin, kun käytössä on näppäimistö.