Apple Pencilin käyttäminen iPadilla

Apple Pencilillä voit kirjoittaa, tehdä merkintöjä ja piirtää.

Ennen kuin aloitat

Apple Pencilillä piirtäminen

Avaa jokin appi, esimerkiksi Muistiinpanot. iPadOS:ssä voit siirtää työkalupalettia näytöllä tai pienentää sen, jotta saat enemmän piirtämis- ja luonnostelutilaa. Työkalupaletin työkaluvalikoima vaihtelee käytössä olevan apin mukaan. Viivaintyökalulla voit luoda suoria viivoja, joita voit sitten kääntää sormillasi. Teitkö virheen? Voit pyyhkiä objekti- tai jopa pikselikohtaisesti.

iPad, jossa näkyy Apple Pencilillä piirrettyjä kuvia

Piirtäminen Muistiinpanot-apissa:

1. Avaa Muistiinpanot.

2. Luo uusi muistiinpano napauttamalla Luo uusi -painiketta .

3. Aloita piirtäminen Apple Pencilillä.

Voit aloittaa myös napauttamalla Merkintä-painiketta , jolloin työkalupaletti avautuu. Valittavana on useita piirrostyökaluja ja värejä, ja voit pyyhkiä virheet pyyhekumilla. Jos haluat nähdä iPadin pyyhintävaihtoehdot, kaksoisnapauta pyyhekumia. Voit varjostaa viivaa kallistamalla Apple Penciliä piirtäessäsi. Apple Pencilillä (1. sukupolvi) ja Apple Pencilillä (2. sukupolvi) voit tummentaa viivaa painamalla voimakkaammin. Voit vetää työkalupaletin näytössä toiseen reunaan. Napauta Lisää-painiketta , jos haluat pienentää työkalupaletin automaattisesti ja nähdä lisää vaihtoehtoja.

Lue lisätietoja piirtämisestä Muistiinpanot-apissa.

Jos piirrät Apple Pencilillä lähellä näytön reunaa, Ohjauskeskus, Ilmoituskeskus ja Moniajo eivät aktivoidu. Voit piirtää mihin tahansa kohtaan näytöllä keskeytyksettä.

Apple Pencilillä kirjoittaminen

Voit kirjoittaa Apple Pencilillä muistiinpanon Muistiinpanot-apissa ja muissa apeissa. iOS 14:ssä ja sitä uudemmissa voit kirjoittaa Apple Pencilillä mihin tahansa tekstikenttään.* Voit muuttaa käsinkirjoituksesi tekstiksi. Voit myös käyttää käsinkirjoitettua puhelinnumeroa, päivämäärää tai osoitetta samaan tapaan kuin konekirjoitettuakin.

Kirjoittaminen mihin tahansa tekstikenttään Kirjoitus-ominaisuudella

Käyttämällä iPadia ja Apple Penciliä voit kirjoittaa käsin mihin tahansa tekstikenttään, esimerkiksi Safarin hakukenttään tai tekstikenttään Mail-apissa.* Kaikki käsinkirjoitus ja tekstiksi muuntaminen tapahtuu iPadissa, joten kirjoituksesi pysyy suojattuna ja turvassa.

iPadin näytöllä näkyy Kirjoitus-ominaisuus

Voit opetella poistamaan, valitsemaan, lisäämään ja yhdistämään sanoja Kirjoitus-ominaisuudella menemällä kohtaan Asetukset > Apple Pencil ja napauttamalla Kokeile kirjoittaa.

Käsinkirjoitettujen muistiinpanojen muuntaminen tekstiksi

Voit muuntaa käsinkirjoitusta* kahdella tavalla:

• Voit kirjoittaa kauimpana viivaimesta olevalla kynällä, jossa on merkintä ”A”. Käsinkirjoitus muuntuu kirjoittaessasi automaattisesti tekstiksi.

• Jos sinulla on jo joitakin käsinkirjoitettuja muistiinpanoja, voit valita muistiinpanot ja muuntaa ne tekstiksi:

• Kaksoisnapauta tai pidä painettuna sanaa, jonka haluat valita. Voit valita lisää sanoja pyyhkäisemällä niiden päältä sormellasi. Kolmoisnapauttamalla voit valita kokonaisen sanarivin.

• Napauta valittuja sanoja.

• Napauta esiin tulevassa valikossa Kopioi tekstinä.

iPad, jossa on kuva ja tekstiä, jotka näyttävät, miten käsinkirjoitettujen muistiinpanojen muuntaminen tekstiksi toimii
    • Sijoita teksti toiseen kohtaan samassa dokumentissa tai toiseen appiin.

Käsinkirjoitettujen puhelinnumeroiden, päivämäärien, osoitteiden ja muiden tekstien käyttäminen

iPadin näytöllä näkyy, miten käsinkirjoitettu teksti voidaan muuntaa uudeksi kalenteritapahtumaksi
  1. Napauta numeroa, päivämäärää, osoitetta tai jotakin muuta kirjoittamaasi tunnistettua tietoa. Se muuttuu alleviivatuksi.*

2. Valitse haluamasi toiminto, kuten numeroon soittaminen tai tapahtuman luominen.

Täydellisten muotojen piirtäminen

Voit tehdä vinosta ympyrästä tai neliöstä täydellisen. Toimi seuraavasti:

1. Piirrä käsin yhdellä vedolla ympyrä, neliö, tähti tai jokin muu muoto.

2. Kun muoto on valmis, pysähdy ja pidä Apple Pencilin kärki kiinni näytössä. Piirtämäsi muodon tilalle tulee täydellinen muoto.

Apple Pencilin lähikäyttö

Apple Pencilin lähikäytön avulla voit tehdä merkintöjä, piirroksia ja kuvituksia entistä tarkemmin.

11 tuuman iPad Pro (4. sukupolvi) ja 12,9 tuuman iPad Pro (6. sukupolvi) tukevat Apple Pencilin lähikäyttöä ja tunnistavat 2. sukupolven Apple Pencilin tai USB-C-liitäntäisen Apple Pencilin asennon jopa 12 mm näytön yläpuolella.

Apple Pencilin lähikäyttö toimii kaikkialla iPadOS:ssä, kuten Koti-valikon navigoinnissa, Muistiinpanot-apin ja Safarin kaltaisissa apeissa sekä monissa App Storesta saatavilla olevissa apeissa. Kun liikutat Apple Penciliä linkin, painikkeen tai kuvakkeen yläpuolella, näet sen laajenevan, vaihtavan väriä tai muuten muuttuvan. Kun piirrät, katso kynän tai siveltimen esikatselu ennen merkinnän tekemistä.

Apple Pencilin lähikäyttö on oletusarvoisesti käytössä. Voit poistaa toiminnon käytöstä valitsemalla Asetukset > Apple Pencil ja poistamalla käytöstä Näytä tehosteet käytettäessä Penciliä.

Kohdassa Asetukset > Apple Pencil voit myös ottaa käyttöön vaihtoehdon Salli kaksoisnapautus vain pidettäessä Penciliä näytön päällä. Tätä asetusta käytettäessä kaksoisnapautus toimii vain silloin, kun Apple Pencil on lähikäyttöetäisyydellä näytöstä.

Apple Pencilin kaksoisnapauttaminen (2. sukupolvi)

Käyttäessäsi Apple Penciliä (2. sukupolvi) voit vaihtaa nopeasti viimeksi käyttämääsi työkaluun kaksoisnapauttamalla Apple Pencilin kärjen lähellä. Voit muuttaa kaksoisnapautuksen asetuksia siirtymällä kohtaan Asetukset > Apple Pencil ja valitsemalla sitten seuraavista:

• Vaihda nykyisen työkalun ja pyyhekumin välillä

• Vaihda nykyisen ja viimeksi käytetyn välillä

• Näytä väripaletti

• Pois päältä

Kaksoisnapautus toimii ainoastaan tuetuissa apeissa, kuten Muistiinpanot-apissa.

Lisätietoja

• Jos Apple Pencil ei piirrä odotetulla tavalla, varmista, että sen kärki ei ole löystynyt. Jos kärki on löystynyt, kiristä se kiertämällä sitä oikealle.

• Käytä Merkintä-työkalua esimerkiksi Mail-, Viestit- ja Kuvat-apeissa piirrosten, tekstin ja muotojen lisäämiseen iPadia ja Apple Penciliä käyttäessäsi.

• Lue, miten voit luoda pikamuistiinpanon lukitulla näytöllä tai jatkaa siitä, mihin jäit viimeisimmässä muistiinpanossa.