Ruutuajan käyttäminen Macissa

Ruutuajalla voit valvoa käyttöä sekä asettaa käyttötaukoja ja rajoituksia kaikilla laitteillasi.

Ruutuajan avulla voit muun muassa selvittää, miten paljon aikaa sinä ja lapsesi käytätte appien ja verkkosivustojen parissa. Voit sen jälkeen tehdä valistuneempia päätöksiä laitteiden käytöstä ja asettaa halutessasi rajoituksia.

Jos haluat varmistaa, että Ruutuaika-asetukset synkronoituvat eri laitteiden välillä, päivitä kaikki Perhejako-ryhmäsi laitteet uusimpaan ohjelmistoversioon ennen Ruutuajan käyttöönottoa tai Ruutuaika-asetusten muuttamista.

Ruutuajan käyttöönotto Macissa

Kun laitat Ruutuajan päälle, voit tarkastella raportteja, joissa näkyy appien käyttö, laitteiden käyttötiheys ja saamiesi ilmoitusten määrä. Nämä raportit auttavat sinua ymmärtämään paremmin, miten vietät aikaa Macilla ja muilla laitteilla.

Lue, miten voit määrittää Ruutuajan itsellesi

Jos käytät perhejakoa, voit etähallita omalle tilillesi kirjautuneella Macilla, iPhonella tai iPadilla lapsesi Ruutuaika-asetuksia ja valvoa laitteen käyttöä.

Lue, miten Ruutuaika määritetään lapselle

Ruutuajan pääsykoodin käyttäminen

Määritä pääsykoodi, jolloin vain sinä voit muuttaa Ruutuaika-asetuksia ja sallia lisäaikaa, kun appirajoitukset täyttyvät. Jos olet vanhempi, voit tätä ominaisuutta käyttämällä asettaa lapsesi noudatettavaksi sisältö-, viestintä- ja yksityisyysrajoituksia.

Lue ohjeet siihen, miten voit asettaa, muuttaa tai poistaa Ruutuaika-pääsykoodin Macissa

Jos olet asettamassa pääsykoodia, kun olet kirjautunut ylläpitäjän tilille, näet varoituksen, jossa kerrotaan, että sinun pitää tehdä tämä tavalliselta tililtä ja ottaa File Vault käyttöön tietokoneessasi. Jos et ole määrittänyt tavallista tiliä lapsellesi, voit joko määrittää sen ja kirjautua lapsen tilille tai valita jonkin seuraavista vaihtoehdoista:

• Salli tämän käyttäjän hallinnoida tietokonetta. Jos valitset tämän vaihtoehdon, pääsykoodi vaikuttaa aktiivisena olevaan käyttäjään, vaikka hän olisi myös yksi tämän Macin ylläpitäjistä. Tämä ei ole suositeltavaa, koska ylläpitäjillä on macOS-oikeuksia, joiden avulla he voivat kiertää pääsykoodirajoituksia.

• Estä tätä käyttäjää ylläpitämästä tietokonetta. Jos valitset tämän vaihtoehdon, sinua pyydetään syöttämään tilisi salasana, jotta voit muokata määritystäsi. Tämän jälkeen voit luoda vanhemman käyttöön uuden ylläpitäjätilin vaiheittaisten ohjeiden avulla. Ylläpitäjän tili, jolle olet kirjautuneena, muunnetaan tavalliseksi tiliksi lapsen käyttöä varten.

Käytön seuranta

Ruutuaika-sivupalkissa olevien Käytetyt apit-, Ilmoitukset- ja Nostot-ominaisuuksien avulla voit nähdä, kuinka paljon aikaa käytät apeissa ja verkkosivustoilla.

Kussakin ominaisuudessa on useita näkymiä:

• Jos haluat nähdä vain yhden laitteen käyttötiedot, valitse haluamasi laite ikkunan alaosassa olevasta valikosta.

• Voit vaihtaa päivästä toiseen klikkaamalla viikkokaavion sisällä tai käyttämällä kaavion yläpuolella olevia nuolipainikkeita. Jos haluat nähdä viikoittaisen kokonaiskäytön, joka sisältää myös käytön ajallisen vertailun edelliseen viikkoon, valitse ikkunan yläosassa olevasta päivämäärävalikosta Tällä viikolla.

• Jos haluat nähdä lapsen tilin käyttötiedot, valitse lapsen nimi vasemmassa yläkulmassa olevasta valikosta.

Lue lisätietoja appien ja laitteiden käytön seuraamisesta Ruutuajassa

macos-big-sur-screen-time-app-usage-icon

Käytetyt apit

Voit nähdä, miten paljon aikaa olet käyttänyt kunkin apin parissa. Klikkaamalla valintaa Kategoriat saat näkyviin käyttötiedot eri kategorioissa, kuten yhteisöpalvelut, hyöty ja viihde. Voit nähdä apin kategorian klikkaamalla tietokuvakettaTietokuvake, joka tulee näkyviin, kun kohdistin on luettelossa olevan apin päällä. Klikkaamalla appirajoituskuvakettaAppirajoituskuvake voit myös luoda nopeasti uuden appirajoituksen kyseiselle apille tai kategorialle.

macos-big-sur-screen-time-notifications-icon

Notifications

Voit nähdä, kuinka monta ilmoitusta olet saanut kustakin apista. Muista, että ikkunan alaosassa olevan laitevalikon avulla voit erottaa Macissa saamasi ilmoitukset iPhonessa tai iPadissa saamistasi ilmoituksista.

macos-big-sur-screen-time-pickups-icon

Nostot

Voit nähdä, kuinka monta kertaa olet käyttänyt iPhonea tai iPadia ja minkä apin olet avannut ensiksi aloittaessasi laitteen käyttämisen.

Käytön rajoittaminen

Ruutuaika-sivupalkissa olevien Käyttötauko-, Appirajoitukset-, Viestintärajoitukset-, Sallittu aina- ja Sisältö ja yksityisyys ‑ominaisuuksien avulla voit aikatauluttaa käyttötauon ja asettaa rajoituksia apeille ja verkkosivustoille. Rajoitukset koskevat tätä Macia sekä kaikkia muita laitteitasi, joissa on käytössä Ruutuaika ja Jaa laitteidesi ruutuaika -asetus.

Jos haluat asettaa rajoituksia lapsen tilille, valitse lapsen nimi vasemmassa yläkulmassa olevasta valikosta ja ota sitten kukin toiminto käyttöön.* Voit tehdä tämän myös kustakin lapsen laitteesta käsin.

macos-big-sur-screen-time-downtime-icon

Käyttötauko

Määritä ajanjaksoja, jolloin voit käyttää vain appeja, jotka olet sallinut. Näkyviin tulee käyttötaukoilmoitus viisi minuuttia ennen käyttötauon alkamista. Kun käyttötauko on alkanut, apissa näkyy ilmoitus siitä, että olet saavuttanut kyseisen apin rajoituksen.

• Sulje appi klikkaamalla OK ja noudata asettamaasi rajoitusta. Voit myös klikata Älä huomioi rajoitusta ja valita sitten Vielä yksi minuutti, Muistuta 15 minuutin päästä tai Älä huomioi rajoitusta tänään.

• Jos olet asettanut Ruutuajan pääsykoodin, käyttötauko sisältää myös Estä käyttötauon alkaessa ‑asetuksen. Kun tämä asetus on valittuna ja klikkaat käyttötauon alkaessa Pyydä lisää aikaa, pääsykoodin syöttämällä voit hyväksyä apin käytön 15 minuutin, tunnin tai koko päivän ajaksi. Lasten tileillä voi klikata Vielä yksi minuutti -valintaa kerran tai lähettää lisäaikapyynnön vanhemman tilin hyväksyttäväksi klikkaamalla Pyydä lisää aikaa.

macos-big-sur-screen-time-app-limits-icon

Appirajoitukset

Määritä, kuinka kauan haluat pystyä käyttämään appeja. Voit asettaa rajoituksia tietyille apeille tai kokonaisille appikategorioille.

Näkyviin tulee appirajoitusilmoitus viisi minuuttia ennen rajoituksen saavuttamista (umpeutumista). Kun rajoitus on saavutettu, apissa tulee näkyviin ikkuna, joka ilmoittaa, että olet saavuttanut rajoituksesi.

• Sulje appi klikkaamalla OK ja noudata asettamaasi rajoitusta. Voit myös klikata Älä huomioi rajoitusta ja valita sitten Vielä yksi minuutti, Muistuta 15 minuutin päästä tai Älä huomioi rajoitusta tänään.

• Jos olet asettanut Ruutuajan pääsykoodin, Appirajoitukset sisältää lisäasetuksen: Estä sallitun ajan loppuessa.” Kun tämä asetus on valittuna ja klikkaat Pyydä lisää aikaa saavutettuasi rajoituksen, näppäilemällä pääsykoodin voit hyväksyä apin käytön 15 minuutin, tunnin tai koko päivän ajaksi. Lasten tileillä voi klikata Vielä yksi minuutti -valintaa kerran tai lähettää lisäaikapyynnön vanhemman tilin hyväksyttäväksi klikkaamalla Pyydä lisää aikaa.

macos-big-sur-screen-time-communication-icon

Viestintärajoitukset

Hallitse sitä, kenen kanssa lapsesi voivat kommunikoida päivän ja käyttökatkojen aikana. Nämä rajoitukset koskevat Puhelin-, FaceTime- ja Viestit-appeja sekä iCloud-yhteystietoja. Viestintä matkapuhelinoperaattorisi tunnistamiin tunnettuihin hätänumeroihin on aina sallittua. Yhteystiedot on otettava käyttöön iCloud-asetuksissa tämän toiminnon käyttöä varten.

macos-big-sur-screen-time-always-allowed-icon

Sallittu aina

Voit sallia tiettyjen appien käytön myös silloin, kun käyttötauko on käynnissä tai kaikille apeille ja kategorioille on asetettu appirajoitus. Puhelin, Viestit, FaceTime ja Kartat ovat oletusarvoisesti aina sallittuja, mutta tätä asetusta voi muuttaa täällä.

macos-big-sur-screen-time-content-privacy-icon

Sisältö ja yksityisyys

Voit rajoittaa sisältöä, ostoksia ja latauksia tai määrittää tietosuoja-asetuksia. Jos yrität käyttää jotakin rajoitetuista kohteista, näkyviin tulee viesti siitä, miksi se ei ole mahdollista. Jos esimerkiksi yrität vierailla estetyllä verkkosivustolla, viestissä ilmoitetaan, että sisältösuodatin on estänyt kyseisen verkkosivuston. Jos käytössäsi on Ruutuajan pääsykoodi, viestissä on mahdollisuus klikata valintaa Salli sivusto. Tämän jälkeen voit sallia verkkosivuston syöttämällä pääsykoodin.

Ruutuaikapyyntöjen hyväksyminen

Näet Ruutuaika-sivupalkissa Pyynnöt-kohdan, kun lapsen tililtä on lähetetty pyyntöjä, joihin et ole vielä vastannut. Sieltä käsin voit hallinnoida kaikkia lapseltasi tulevia pyyntöjä. Voit hyväksyä pyynnön 15 minuutin, tunnin tai päivän ajaksi. Voit myös olla hyväksymättä pyyntöä.

Hyväksyntäpyynnöt tulevat myös ilmoituksina, ja voit hyväksyä niitä suoraan ilmoituksesta käsin.

* Jos käytit iPhonea, kun otit Apple Watchin käyttöön perheenjäsenelle, tarvitset Ruutuajan käyttöönottoon tai säätämiseen kyseisessä kellossa laitteen, jossa on vähintään iOS 14 tai iPadOS 14.