Lääkkeiden lisääminen ja kirjaaminen iPhoneen, iPadiin ja Apple Watchiin

iOS 16:ssa, iPadOS 17:ssä ja watchOS 9:ssä voit lisätä lääkkeesi Terveys-appiin, jotta voit seurata ja hallita käyttämiäsi lääkkeitä, vitamiineja ja lisäravinteita.

Lääkkeen lisääminen

Jos olet Yhdysvalloissa, voit kirjoittaa lääkkeen nimen ja valita muodon ja vahvuuden tiedot. Voit myös lisätä lääkkeen nopeasti kohdistamalla iPhone XR:n tai uudemman kameran lääkkeen etiketin kohdalle. Jos lääkettäsi ei ole mainittu tietokannassa tai jos olet Yhdysvaltojen ulkopuolella, voit lisätä lääkkeen kirjoittamalla sen nimen.

Lääkkeen lisääminen käsin

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa tai iPadissa.

2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla sivupalkkiNo alt supplied for Image.

3. Napauta Lääkkeet ja napauta sitten Lisää lääke. Jos käytät potilaskertomusta iPhonessa tai iPadissa, näet ehdotuksia potilaskertomuksestasi.

4. Kirjoita lääkkeen nimi hakukenttään.

• Jos olet Yhdysvalloissa ja lääke on luettelossa, napauta lääkkeen nimeä.

• Jos olet Yhdysvaltojen ulkopuolella tai jos lääkettä ei ole luettelossa, napauta Lisää ja napauta sitten Seuraava.

5. Valitse lääkkeen tyyppi. Jos lääkettä ei ole luettelossa, syötä lääkkeen vahvuus tai valitse Ei vahvuustietoja.

6. Napauta Seuraava.

7. Napauta Tiheys, niin voit valita aikavälin, ja napauta sitten Valmis.

8. Napauta Lisää aika, jotta voit määrittää tarkemmin, milloin otat lääkkeen. Napauta sitten Seuraava.

9. Valitse lääkkeen muoto ja napauta Seuraava. Voit myös napauttaa Ohita.

10. Voit muuttaa lääkkeen väriä ja taustaa.

Lääkkeen muodon ja taustavärien valitseminen iPhonessa.
  11. Tarkasta lääkkeen tiedot, anna valinnaiset tiedot ja napauta sitten Seuraava.

12. Valitse elintapoihin liittyvät tekijät, jotka saattavat aiheuttaa yhteisvaikutuksia lääkkeen kanssa, ja napauta sitten Valmis. *

Kun olet lisännyt lääkkeet, voit vierittää Lääke-näytön Lisää-osioon ja napauttaa Vie PDF, jos haluat tallentaa tai jakaa kopion tällä hetkellä käyttämistäsi lääkkeistä.

Jos jaat terveystietoja perheen tai ystävien kanssa, voit myös jakaa tiedon siitä, mitä lääkkeitä käytät. Lue lisätietoja terveystietojen jakamisesta ja katsomisesta Terveys-apissa.

Lääkkeen lisääminen kameralla

1. Avaa Terveys-appi iPhone XR:ssä tai uudemmassa.

2. Napauta Selaa ja sitten Lääkkeet.

3. Napauta Lisää lääke.

4. Napauta kamerakuvaketta. Napauta sitten Aloita. Anna Terveys-apille pääsy kameraan pyydettäessä.

Aloitusnäyttö, jossa voit lisätä lääkkeen iPhonen kameralla.
  5. Aseta lääkkeen etiketti kehykseen.

6. Napauta Seuraava.

7. Napauta Tiheys, niin voit valita aikavälin, ja napauta sitten Valmis.

8. Napauta Lisää aika, jotta voit määrittää tarkemmin, milloin otat lääkkeen. Napauta sitten Seuraava.

9. Valitse lääkkeen muoto ja napauta Seuraava. Voit myös napauttaa Ohita.

10. Voit muuttaa lääkkeen väriä ja taustaa.

11. Tarkasta lääkkeen tiedot, anna valinnaiset tiedot ja napauta sitten Seuraava.

Kun olet lisännyt lääkkeet, voit vierittää Lääke-näytön Lisää-osioon ja napauttaa Vie PDF, jos haluat tallentaa tai jakaa kopion tällä hetkellä käyttämistäsi lääkkeistä.

Jos jaat terveystietoja perheen tai ystävien kanssa, voit myös jakaa tiedon siitä, mitä lääkkeitä käytät. Lue lisätietoja terveystietojen jakamisesta ja katsomisesta Terveys-apissa.

Lääkkeen kirjaaminen

Voit kirjata lääkkeen iPhonen tai iPadin Terveys-apissa tai Apple Watchin Lääkkeet-apissa.

iPhone tai iPad

1. Avaa Terveys-appi.

2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla sivupalkkiNo alt supplied for Image.

3. Napauta Lääkkeet.

4. Napauta lääkkeen vieressä olevaa plusmerkkiäNo alt supplied for Image. Tarvittaessa otettavien lääkkeiden kohdalla voit napauttaa lääkettä ja napauttaa sitten Kirjaa.

5. Napauta Ohitettu tai Otettu ja napauta sitten Valmis.

Lääkkeenkirjausnäyttö iPhonessa.

Apple Watch

1. Avaa Lääkkeet-appiApple Watchin Lääkkeet-apin appikuvake.

2. Napauta lääkettä.

3. Napauta Kirjaa otetuksi, jos haluat kirjata lääkkeen. Voit myös napauttaa Ohitettu ja sitten Valmis, jos et ottanut lääkettä.

Jos otat lääkkeen vain tarvittaessa, voit vierittää Lääkkeet-luettelossa lääkkeen kohdalle, napauttaa sitä ja napauttaa sitten Kirjaa.

Lääkkeiden kirjaaminen muistutuksesta

iPhone, iPad ja Apple Watch voivat myös ilmoittaa sinulle, kun sinun on aika ottaa lääkkeet aikataulun mukaisesti. Napauta iPhonen Terveys-apissa Selaa ja napauta sitten Lääkkeet. Vieritä alas, napauta Valinnat ja ota käyttöön Annosmuistutukset. Voit myös ottaa käyttöön muistutukset, jotka ilmoittavat, jos et ole merkinnyt lääkettä otetuksi 30 minuutin kuluessa alkuperäisestä ilmoituksesta.

Kun saat muistutuksen:

• Napauta ilmoitusta iPhonessa tai iPadissa ja napauta sitten Ohitettu tai Otettu.

• Apple Watchissa: napauta ilmoitusta ja napauta sitten Ohitettu, Otettu tai Muistuta 10 minuutin päästä.

Jos vaihdat aikavyöhykettä, saat myös ilmoituksen aikavyöhykkeesi muuttumisesta. Napauta ilmoitusta ja vahvista lääkeaikataulun tiedot.

Lääkkeen poistaminen

Jos et enää käytä lääkettä, voit arkistoida sen, mikä poistaa sen lääkeluettelostasi. Jos lisäsit lääkkeen vahingossa, voit poistaa sen.

• Arkistoi lääke, jos haluat säilyttää lääkkeen tiedot ja kirjaushistorian.

• Poista lääke, jos haluat poistaa kaikki lääkkeen tiedot ja historian.

Lääkkeen arkistoiminen

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa tai iPadissa.

2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla sivupalkkiNo alt supplied for Image.

3. Napauta Lääkkeet ja vieritä sitten kohtaan Omat lääkkeet.

4. Pyyhkäise lääkkeen kohdalla vasemmalle ja napauta sitten Arkistoi.

iPhone: Lääkkeiden Valinnat-osio, jossa Arkistoi lääke- ja Poista lääke -valinnat on suurennettu.

Lääke näkyy Arkistoidut lääkkeet -luettelossasi.

Lääkkeen poistaminen

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa tai iPadissa.

2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla sivupalkkiNo alt supplied for Image.

3. Napauta Lääkkeet.

4. Vieritä kohtaan Omat lääkkeet ja napauta sitten lääkettä, jonka haluat poistaa.

5. Vieritä Valinnat-kohtaan ja napauta sitten Poista lääke.

6. Napauta Poista lääke.

Yhteisvaikutusten tarkastaminen

Jos olet Yhdysvalloissa, näet, aiheuttaako jokin käyttämäsi lääke kohtalaisen, vakavan vai kriittisen yhteisvaikutuksen.

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa tai iPadissa.

2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla sivupalkkiNo alt supplied for Image.

3. Napauta Lääkkeet.

4. Vieritä kohtaan Omat lääkkeet ja napauta Lääkkeiden yhteisvaikutukset.

5. Valitse yhteisvaikutus, jos haluat lukea yhteenvedon sen tiedoista.

Voit myös napauttaa Yhteisvaikutustekijät-kohdan vierestä Muokkaa-painiketta, jos haluat muuttaa sitä, mitä lääketekijöitä Terveys-appi tarkastaa.

Lääkehistorian katsominen

Kun olet kirjannut lääkkeen, voit tarkastaa, kuinka usein olet ottanut tai ohittanut sen. Näet myös kohokohdat viimeisen 28 päivän ajalta.

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa tai iPadissa.

2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla sivupalkkiNo alt supplied for Image.

3. Napauta Lääkkeet.

4. Vieritä kohtaan Omat lääkkeet ja napauta lääkettä.

Luetteloon kuulumattomat lääkkeet eivät sisälly mahdollisiin yhteisvaikutuksiin. Lääkkeiden yhteisvaikutukset ovat käytettävissä vain Yhdysvalloissa.

Lääkkeet-ominaisuus ei korvaa ammattilaisen lääketieteellistä arviointia. Lisätietoja on lääkkeen etiketissä. Ota kuitenkin yhteyttä terveydenhuoltopalvelujen tarjoajaan ennen terveyteesi liittyvien päätösten tekemistä.