Tietoja Mac-kannettavien akun kunnon hallinnasta

Intel-prosessorilla varustetuissa Mac-kannettavissa käytetään akun kunnon hallintaa, toimintoa, joka on suunniteltu pidentämään tietokoneen akun elinkaarta.

Tämä artikkeli koskee vain Mac-tietokoneita, joissa on Intel-prosessori.

Tietoja Mac-kannettavan litiumioniakusta

Mac-kannettavien akuissa hyödynnetään litiumioniteknologiaa. Litiumioniakut latautuvat nopeasti ja kestävät pitkään, ja nykyisin ne tarjoavat parhaan tietokoneiden virransyöttöratkaisun.

Kaikki ladattavat akut ovat kuluvia osia, joiden teho heikkenee niiden vanhetessa, ja niiden ikääntymiseen vaikuttavat muutkin tekijät kuin vain aika. Akun käyttöikään vaikuttaa akun kemiallinen ikä, johon vaikuttavat esimerkiksi akun lämpötilahistoria ja lataustavat. Kun kannettavan tietokoneen akku ikääntyy kemiallisesti, sen latauskapasiteetti laskee.

Hyödyntämällä näitä vinkkejä akun suorituskyvyn maksimoimisessa saat kaikista Apple-laitteistasi parhaan hyödyn. Lisäksi akun kunnon hallinnan avulla Mac-kannettavasi voi viedä akun optimoinnin vieläkin pidemmälle.

Akun kunnon hallinnan hyödyt

macOS 10.15.5:n akun kunnon hallintatoiminto on suunniteltu pidentämään akun käyttöikää hidastamalla akun kemiallista ikääntymistä. Toiminto perustuu akun lämpötilahistorian ja lataustapojen seurantaan.

Keräämiensä mittausten perusteella akun kunnon hallinta voi tässä käyttötilassa alentaa akun enimmäisvarausta. Näin tapahtuu, jotta akku latautuu tarvittaessa käytön mukaan optimoidulle tasolle, mikä vähentää akun kulumista ja hidastaa sen kemiallista ikääntymistä. Lisäksi akun kunnon hallinta laskee mittausten avulla, milloin akku tarvitsee huoltoa.

Vaikka akun kunnon hallinta on eduksi akun pitkän aikavälin käyttöiän kannalta, se voi myös lyhentää Macin käyttöaikaa yhdellä latauksella, kun kapasiteettirajoitukset ovat käytössä. Jos sinulle on tärkeää, että Mac-kannettavasi akku kestää mahdollisimman pitkään ennen seuraavaa lataamista, voit poistaa tämän toiminnon käytöstä.

Kun akun kunnon hallinta on käytössä, toiminto voi rajoittaa akun enimmäisvarauskapasiteettia. Vaikka toiminto on suunniteltu parantamaan akun käyttöikää, akun enimmäiskapasiteetin rajoituksen vuoksi Akun tila -valikko saattaa ilmoittaa huollon tarpeesta. Kun akun kunnon hallinta on jatkuvasti käytössä, Mac laskee sen perusteella, milloin huoltoa suositellaan.

Akun kunnon hallintatoiminnon säätäminen

Akun kunnon hallinta on oletusarvoisesti käytössä, kun ostat uuden Mac-kannettavan, jossa on macOS 10.15.5 tai uudempi, tai kun olet päivittänyt macOS 10.15.5:een tai uudempaan Mac-kannettavassa, jossa on Thunderbolt 3 -portteja.

Jos haluat poistaa akun kunnon hallinnan käytöstä Intel-prosessorilla varustetussa Mac-kannettavassa, toimi seuraavasti:

1. Valitse Omenavalikosta Järjestelmäasetukset ja sitten Akku.

2. Klikkaa sivupalkissa Akku ja sitten Akun kunto.

3. Poista valinta kohdasta Hallitse akun kestävyyttä.

Akkujärjestelmän asetukset, Akun kunto -ikkuna
  4. Klikkaa Sammuta ja sitten OK.

Haluatko varmasti laittaa akun kunnon hallinnan pois päältä? -ponnahdusikkuna

Huomaa, että tämän toiminnon poistaminen käytöstä voi lyhentää akun käyttöikää.

Lisätietoja

Jos sinusta tuntuu, että akku ei kestä niin pitkään kuin sen pitäisi, voit lukea lisätietoja Mac-kannettavien huoltamisesta.