Force Touch -ohjauslevyn käyttäminen

Tässä artikkelissa kerrotaan Force Touch -ohjauslevyn ominaisuuksista ja käyttämisestä.

Voimakas klikkaaminen Force Touch -ohjauslevyllä

Force Touch -ohjauslevyn kanssa voi käyttää voimakasta klikkaamista. Se tehdään painamalla ohjauslevyä ja painamalla sitä sitten voimakkaammin. Näin voit käyttää lisätoimintoja monissa Macin ohjelmissa ja järjestelmäominaisuuksissa.

Voit katsoa videon voimakkaasta klikkaamisesta valitsemalla Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset. Valitse sitten Ohjauslevy, avaa Kohdistus ja klikkaus -välilehti ja vie osoitin Katso lisää ja datatunnistimet -valintaneliön kohdalle.

macOS:n ohjauslevyn Asetukset -ikkuna

Mitä voimakkaalla klikkaamisella voi tehdä

Seuraavassa on muutamia esimerkkejä siitä, mitä voimakkaalla klikkaamisella voi tehdä:

• Katso lisää: Klikkaa voimakkaasti tekstiä verkkosivulla tai Mail-viestissä, niin saat siitä lisätietoja esimerkiksi sanakirjan ja Wikipedian kaltaisista lähteistä.

• Osoitteet: Klikkaa voimakkaasti osoitetta, niin näet Kartat-apin esikatselun kyseisestä sijainnista.

• Tapahtumat: Lisää päivämäärä tai tapahtuma Kalenteriin klikkaamalla sitä voimakkaasti.

• Lentojen numerot: Klikkaa voimakkaasti lennon numeroa, niin saat lisätietoja lennosta.

• Linkkien esikatselu: Klikkaa voimakkaasti linkkiä Safarissa tai Mailissa, niin näet esikatselun verkkosivusta.

• Seurantanumerot: Klikkaa voimakkaasti seurantanumeroa Safarissa tai Mailissa, niin näet lähetyksen tiedot ponnahdusikkunassa.

• Tiedostokuvakkeet: Klikkaa voimakkaasti tiedostokuvaketta, niin Pikakatselu näyttää esikatselun tiedoston sisällöstä.

• Tiedostonimet: Klikkaa voimakkaasti tiedostonimeä Finderissa tai työpöydällä, niin voit muokata sitä.

• Dock: Avaa apin Exposé klikkaamalla voimakkaasti apin kuvaketta Dockissa. Näin näet apin kaikki avoimet ikkunat.

• Mail: Kun luot uutta viestiä, jossa on kuva- tai PDF-liite, aktivoi merkintätoiminto klikkaamalla liitettä voimakkaasti. Näin voit tehdä liitteeseen merkintöjä.

• Viestit: Klikkaa keskustelua voimakkaasti sivupalkissa, niin näet lisätiedot ja liitteet. Klikkaa kaverin tunnusta voimakkaasti keskustelun otsikossa, niin näet hänen yhteystietokorttinsa ponnahdusikkunassa.

• Muistutukset: Klikkaa voimakkaasti muistutusta, niin näet lisätietoja.

• Kalenteri: Klikkaa olemassa olevaa tapahtumaa voimakkaasti, niin näet lisätietoja. Klikkaa voimakkaasti tapaamisen osallistujaa, niin näet yhteystietokortin ponnahdusikkunassa.

• Karttasijainnit: Lisää karttasijaintiin nasta klikkaamalla sijaintia voimakkaasti.

• iMovie: Jos iMovie-aikajanalla on animoitu kartta tai maapallo, voit avata Tyyli-valikon klikkaamalla karttaa tai maapalloa voimakkaasti.

• GarageBand: voit käyttää voimakasta klikkausta seuraavilla tavoilla:

• Klikkaa aluetta voimakkaasti, niin voit nimetä sen uudelleen.

• Klikkaa nuottia voimakkaasti Pianorullaeditorissa tai Partituurieditorissa, niin voit poistaa sen.

• Klikkaa voimakkaasti ohjelmistoinstrumenttiraidan tyhjää aluetta, niin voit luoda tyhjän MIDI-alueen.

• Klikkaa voimakkaasti Drummer-raidan aluetta, niin voit luoda Drummer-alueen.

• Klikkaa voimakkaasti ääniraidan aluetta, niin voit lisätä äänitiedoston.

• Klikkaa voimakkaasti Pianorullaeditorin tai Partituurieditorin tyhjää aluetta, niin voit lisätä nuotin.

• Klikkaa voimakkaasti alueen automaatioaluetta, niin voit lisätä automaatiopisteitä alueen reunoille.

• Klikkaa aluetta voimakkaasti ja vedä sitä samalla, niin voit lähentää aikajanaa.

• Klikkaa voimakkaasti viimeisen raidan otsakkeen alla olevaa aluetta, niin voit avata Uusi raita -valintaikkunan.

Muita Force Touch -ohjauslevyn ominaisuuksia

• QuickTime ja iMovie: Voit painaa eteenpäin- ja taaksepäin-painikkeita eri voimakkuuksilla. Tämä nopeuttaa eteenpäin tai taaksepäin siirtymistä.

• iMovie: Kun vedät videoleikkeen enimmäispituuteen, ohjauslevy antaa tuntopalautteen saavuttaessasi leikkeen lopun. Jos lisäät alku- tai lopputekstin, saat palautteen, kun teksti kohdistuu leikkeen alkuun tai loppuun. Saat pienen palautteen myös tasausohjaimista, jotka näkyvät katseluikkunassa videoleikkeitä rajattaessa.

• Spotlight: tunnet pykälän, kun siirrät Spotlight-hakupalkin takaisin normaaliin vaaka- tai pystyasentoonsa.

• Esikatselu: tunnet pykälän, kun tasaat muotoja, tekstiä ja muita merkintäelementtejä toisiinsa.

• Valokuvien selaaminen: voit nopeuttaa kuvien selaamista albumissa tai hetkessä painamalla voimakkaammin.

• Kuvien kääntäminen: kun valitset Kuvat-apissa Rajaa ja sitten käännät kuvaa, painamisessa tuntuu pykälä, kun kuva on käännetty nollan asteen kulmaan.

• GarageBand: Force Touch -ohjauslevy antaa tuntopalautetta, kun suoritat seuraavat toiminnot:

• siirrät kappaleen äänenvoimakkuuden liukusäätimen 0 dB -asentoon

• siirrät panorointinupin keskiasentoon

• järjestät raidat uudelleen uuteen pudotuskohtaan

• siirrät ikkunan reunat kohtaan, jossa ikkunat tulevat näkyviin tai katoavat

• siirrät raidan otsikon reunat kohtaan, jossa otsikkoelementit tulevat näkyviin tai katoavat

• siirrät apin pääikkunan kohtaan, jossa säädinpainikkeet tulevat näkyviin tai katoavat.

Ohjauslevyn asetusten muuttaminen

Voit säätää ohjauslevyn klikkaamiseen tarvittavaa voimaa noudattamalla seuraavia ohjeita.

1. Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset.

2. Klikkaa Ohjauslevy.

3. Klikkaa Kohdistus ja klikkaus -välilehteä.

4. Etsi Klikkaus-liukusäädin ja säädä liukusäädin haluttuun asetukseen. Huomaa, että klikkauksen ääni muuttuu klikkausvoima-asetuksen mukaan.

Jos haluat poistaa voimakkaan klikkauksen käytöstä, poista Voimakas klikkaus ja tuntopalaute -valintaneliön valinta. Tämä poistaa Ohjauslevy-asetuspaneelissa kuvatut toiminnot käytöstä.

Jotkin voimakkaan klikkauksen käyttöesimerkeistä toimivat vain Klikkaa voimakkaasti yhdellä sormella -asetuksen ollessa käytössä. Voit ottaa ominaisuuden käyttöön tai poistaa sen käytöstä Kohdistus ja klikkaus -välilehden Katso lisää ja datatunnistimet -kohdassa.

Joissakin Mac-kannettavissa voit hiljentää ohjauslevyn klikkausäänen valitsemalla Hiljainen klikkaus.

Force Touch -ohjauslevy tarvitsee virtaa, jotta sillä voi klikata

Force Touch -ohjauslevyllä ei voi klikata sen ollessa pois päältä, koska se tarvitsee virtaa tuntopalautetta (kuten klikkauksia) varten. Tämä koskee sekä Magic Trackpad -ohjauslevyä että Mac-kannettavien Force Touch -ohjauslevyä.