Jaetun Fusion Driven korjaaminen

Jos Fusion Drive näkyy Finderissa yhden aseman sijaan kahtena asemana, se ei enää toimi Fusion Drivena. Voit korjata sen toimimalla seuraavien ohjeiden mukaan.

Fusion Drive on joissakin iMac- ja Mac mini ‑tietokoneissa käytettävä tallennustilavaihtoehto, jossa kovalevy ja flash-muisti on yhdistetty yhdeksi taltioksi suorituskyvyn ja tallennuskapasiteetin parantamiseksi. Jos Fusion Drive näkyy Finderissa yhden aseman sijaan kahtena asemana, se ei enää toimi Fusion Drivena. Näin voi käydä, jos vaihdat Fusion Driven jommankumman aseman tai jaat Fusion Driven tarkoituksella ohjelmiston avulla kahdeksi erilliseksi taltioksi.

Voit jatkaa kahden erillisen aseman käyttöä tai hyödyntää Fusion Driven yhden loogisen taltion etuja toimimalla seuraavien ohjeiden mukaan.

Ennen kuin aloitat

Jos et ole varma, onko Macissa Fusion Drive tai onko asema jaettu, irrota kaikki ulkoiset tallennuslaitteet Macista ja avaa sitten tallennustilan yleiskatsaus:

• Valitse macOS Venturassa tai sitä uudemmassa Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset. Klikkaa sivupalkista Yleiset ja klikkaa oikealta Tallennustila.

• Valitse aiemmissa macOS-versioissa Omenavalikko  > Tietoja tästä Macista. Klikkaa sitten Tallennustila.

Jos näet Fusion Drive -nimisen aseman, Fusion Drive toimii, eikä tämä artikkeli koske sinua.

Jos sinulla on Fusion Drive, joka on jaettu, sinun pitäisi nähdä kaksi asemaa. Niistä yhden pitäisi olla flash-muisti, jonka kapasiteetti on 24 Gt, 32 Gt tai 128 Gt. Toisen aseman pitäisi olla vähintään 1 Tt:n kokoinen.

Fusion Driven uudelleenluonti Päätteen avulla

Kun suoritat nämä toimet, kaikki Fusion Driven muodostavissa asemissa olevat tiedot poistetaan lopullisesti. Varmista ennen jatkamista, että sinulla on varmuuskopio.

Jos käytössä on macOS Mojave tai uudempi

1. Käynnistä Mac ja pidä heti komento-R-näppäintä painettuna, jotta käynnistys suoritetaan macOS-palautuksesta. Vapauta näppäimet, kun Applen logo tai pyörivä maapallo tulee näkyviin.

2. Kun näet macOS-lisäohjelmat-ikkunan, valitse valikkoriviltä Lisäohjelmat > Pääte.

3. Kirjoita Pääte-ikkunaan diskutil resetFusion ja paina rivinvaihtonäppäintä.

4. Kirjoita Yes (isolla Y-kirjaimella) pyydettäessä ja paina sitten rivinvaihtonäppäintä.

5. Kun Pääte ilmoittaa toiminnon onnistumisesta, sulje Pääte, niin palaat macOS-lisäohjelmat-ikkunaan.

6. Valitse Asenna macOS uudelleen ja asenna sitten Mac-käyttöjärjestelmä uudelleen noudattamalla näyttöön tulevia ohjeita. Mac käynnistyy tämän jälkeen uudelleen Fusion Drivesta.

Jos käytössä on macOS High Sierra tai vanhempi

1. Käynnistä Mac ja pidä heti komento-R-näppäintä painettuna, jotta käynnistys suoritetaan macOS-palautuksesta. Vapauta näppäimet, kun Applen logo tai pyörivä maapallo tulee näkyviin.

2. Kun näet macOS-lisäohjelmat-ikkunan, valitse valikkoriviltä Lisäohjelmat > Pääte.

3. Kirjoita Pääte-ikkunaan diskutil list ja paina rivinvaihtonäppäintä.

4. Päätteeseen ilmestyy taulukko, jossa on tietoja asemista. Etsi TUNNISTE-sarakkeesta Fusion Driven muodostavan kahden sisäisen, fyysisen aseman tunnisteet. Tunnisteet ovat yleensä disk0 ja disk1. Yhden niistä pitäisi olla enintään 128 Gt:n kokoinen. Toisen pitäisi olla vähintään 1 Tt:n kokoinen.

5. Kirjoita seuraava komento ja vaihda komennon identifier1- ja identifier2-kohtiin edellisessä vaiheessa löytämäsi tunnisteet. Paina lopuksi rivinvaihtonäppäintä.

diskutil cs create Macintosh\ HD identifier1 identifier2

Esimerkki: diskutil cs create Macintosh\ HD disk0 disk1

6. Jos näet levyn käytöstä poistamiseen liittyvän virheilmoituksen, kirjoita diskutil unmountDisk identifier ja käytä siinä aikaisemmin hakemaasi tunnistetta. Kirjoita sitten sama komento käyttämällä toista tunnistetta. Yritä sitten vaiheen 5 komentoa uudelleen.

7. Kirjoita diskutil cs list ja paina rivinvaihtonäppäintä.

8. Päätteeseen ilmestyy lisätietoja asemista (taltioista). Etsi Macintosh HD -taltion Logical Volume Group -sanojen perässä oleva numerosarja. Se on numero, kuten 8354AFC3-BF97-4589-A407-25453FD2815A.

Esimerkki: +-- Logical Volume Group 8354AFC3-BF97-4589-A407-25453FD2815A | ========================================================= | Name: Macintosh HD

9. Kirjoita seuraava komento ja vaihda komennon logicalvolumegroup-kohtaan edellisessä vaiheessa löytämäsi numero. Paina lopuksi rivinvaihtonäppäintä.

diskutil cs createVolume logicalvolumegroup jhfs+ Macintosh\ HD 100%

Esimerkki: diskutil cs createVolume 8354AFC3-BF97-4589-A407-25453FD2815A jhfs+ Macintosh\ HD 100%

10. Kun Pääte ilmoittaa toiminnon onnistumisesta, sulje Pääte, niin palaat macOS-lisäohjelmat-ikkunaan.

11. Valitse Asenna macOS uudelleen ja asenna sitten Mac-käyttöjärjestelmä uudelleen noudattamalla näyttöön tulevia ohjeita. Mac käynnistyy tämän jälkeen uudelleen Fusion Drivesta.