Testaa Wi-Fi-verkkoja Apple Network Responsiveness -testillä

Apple Network Responsiveness -testi mittaa verkon reagointi- tai moniajokykyä useiden laitteiden ja sovellusten käyttäessä verkkoa samanaikaisesti.

Tämän artikkelin laajennetut ohjeet on tarkoitettu ensisijaisesti kehittäjille.

Reagointikyvyn testausohjeet

Voit tehdä Apple Network Responsiveness -testin iOS-, iPadOS- tai macOS-laitteella.

iOS- tai iPadOS-laitteella

1. Varmista, että laitteessa on iOS tai iPadOS 15 tai uudempi.

2. Yhdistä laite Wi-Fi-verkkoon, jota haluat testata.

3. Siirry Wi-Fi Profiles and Logs -sivulle Applen kehittäjäsivustossa. Sinun täytyy ehkä kirjautua sisään Apple Developer -tilille.

4. Lataa Wi-Fi-profiili napauttamalla Profile (Profiili). Avaa Asetukset-appi ja napauta Profiili ladattu. Aloita WiFi Performance Diagnostics -profiilin asennus napauttamalla Asenna. Viimeistele profiilin asennus noudattamalla näytössä näkyviä ohjeita.

5. Kun profiili on asennettu, valitse Asetukset > Wi-Fi.

6. Napauta verkon vieressä olevaa Tiedot-kuvakettaKuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä ja sitten Vianmääritys.

7. Napauta Responsiveness (Reagoivuus) -kohdan vieressä Test (Testi).

Jos olet rekisteröitynyt Apple-kehittäjä ja olet ottanut laitteen käyttöön kehitystarkoituksessa Xcoden kautta, voit valita Asetukset > Kehittäjäasetukset ja etsiä Reagoivuus-valinnan Verkot-osiosta.

Mac

1. Varmista, että tietokoneessa on macOS Monterey tai uudempi.

2. Yhdistä tietokone Wi-Fi-verkkoon, jota haluat testata.

3. Kirjoita pääteikkunassa networkQuality.

4. Saat lisätietoja komennosta kirjoittamalla man networkQuality.

Voit myös testata verkon reagointikykyä omalla palvelimellasi omassa verkossasi.Tutustu Network Quality Serverin ohjeisiin GitHubissa.

Tulosten ymmärtäminen

Apple Network Responsiveness -testi ilmoittaa tulokset Round-trips Per Minute (RPM) -mittarilla. RPM on peräkkäisten edestakaisten kierrosten (tapahtumien) määrä, jotka verkko pystyy suorittamaan yhden minuutin aikana normaaleissa käyttöolosuhteissa.

Apple Network Responsiveness -testi havainnollistaa verkon RPM-testauksen tuloksia luokittelemalla verkon reagointikyvyn (vasteajan) yhteen seuraavista kolmesta kategoriasta:

• Low (Matala): jos mikä tahansa laite samassa verkossa esimerkiksi lataa elokuvaa tai varmuuskopioi valokuvia iCloudiin, joidenkin sovellusten tai palveluiden, kuten FaceTime-videopuheluiden tai pelien, yhteyksistä saattaa tulla epäluotettavia.

• Medium (Keskinkertainen): jos useat laitteet tai sovellukset käyttävät verkkoa samanaikaisesti, saatat havaita hetkellisiä taukoja tai kuvan pysähtymisiä FaceTime-ääni- tai videopuheluiden aikana.

• High (Korkea): sovellusten ja palvelujen yhteydet säilyvät todennäköisesti hyvinä verkkoa käyttävien laitteiden määrästä huolimatta.

Mitä voit tehdä, jos verkko reagoi hitaasti

Jos käytät langallista verkkoyhteyttä tai Wi-Fi-verkkoyhteyttä, jotkin reitittimet mahdollistavat älykkään jononhallinnan (SQM, Smart Queue Management), joka pitää verkon vastetason tasaisen korkeana. Huomaa kuitenkin, että nämä huippuluokan kotiyhdyskäytävät edellyttävät yleensä asiantuntijan tekemiä manuaalisia määrityksiä. Apple Network Responsiveness -testi voi olla kätevä työkalu kotiyhdyskäytävien arviointiin ja vertailuun, ja se saattaa olla erityisen kätevä toistettuna eri kokoonpanoasetuksia ja niiden vaikutuksia vertailtaessa.