Näin vältät haamukuvan syntymisen Applen näytössä

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit välttää image persistence -ilmiön, kuvan pysyvyyden tai haamukuvat joissakin Apple-näytöissä.

Tietoja IPS-näyttötekniikasta

Applen Cinema Display- ja Thunderbolt Display -näytöissä sekä iMacin ja Retina-näytöllä varustettujen Mac-kannettavien sisäisissä näytöissä käytetään in-plane switching (IPS) -tekniikkaa.

IPS-tekniikka parantaa katselukokemusta, sillä se mahdollistaa 178 asteen katselukulman kaikkiin suuntiin. IPS-näyttö onkin hyvä valinta, kun katsojia on useampia, ja niissä on erinomaiset katseluominaisuudet työskenneltäessä kuvien, painotuotteiden ja videotuotannon parissa.

Kun kuva, kuten kirjautumisikkuna, jää IPS-näyttöön pitkäksi aikaa, näytössä saattaa tilapäisesti näkyä himmeä jäännös kuvasta, vaikka kuva olisi vaihtunut. Tätä kutsutaan image persistence -ilmiöksi, kuvan pysyvyydeksi tai haamukuvaksi. Tämä on normaalia toimintaa IPS-näytössä, ja himmeä kuva katoaa ajan myötä.

Voit estää haamukuvan syntymisen sammuttamalla näytön unitoiminnon avulla, kun sitä ei käytetä. Voit myös varmistaa näytönsäästäjän avulla, että liikkumaton kuva ei jää näyttöön pitkäksi aikaa. Molemmat ominaisuudet ovat oletusarvoisesti päällä OS X:ssä, ja asetuksia voi säätää tarpeen mukaan.

Kuvan pysyvyyden välttäminen

Voit estää kuvan pysyvyyden ottamalla Macissa näytön unitoiminnon käyttöön tai säätämällä sitä:

1. Valitse Omenavalikosta () Järjestelmäasetukset ja valitse sitten Energiansäästäjä.

2. Valitse Akku-välilehti, jos käytössä on kannettava tietokone.

3. Aseta Näytön sammuminen -liukusäätimen aikaväli lyhyeksi, esimerkiksi 15 minuuttia.

4. Klikkaa Virtalähde-välilehteä ja tee sama muutos, jos käytössä on kannettava tietokone.

Kuvan pysyvyyden korjaaminen

Jos näytössä on haamukuva, voit poistaa sen näytönsäästäjän avulla:

1. Valitse Omenavalikosta Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Työpöytä ja näytönsäästö.

2. Klikkaa Näytönsäästäjä-välilehteä.

3. Valitse näytönsäästäjä, jota haluat käyttää.

4. Aseta Järjestelmäasetusten Energiansäästäjä-paneelista Aloita, kun kulunut -asetuksen viereisestä valikosta ajaksi lyhyempi aika kuin Näyttö nukahtaa- ja Tietokone nukahtaa -kohdissa.

5. Voit poistaa haamukuvan antamalla näytönsäästäjän olla käynnissä arviolta niin pitkään kuin kuva oli näytössä.