Tietoja Macin valmiustilasta

Tässä artikkelissa kerrotaan Macin energiaa säästävästä valmiustilasta.

Jotkin Mac-tietokoneet voivat säästää energiaa valmiustilatoiminnon avulla. Kun Macisi siirtyy valmiustilaan, se tallentaa nykyisen istuntosi (avatut ohjelmat, tiedostot ja ikkunat) kovalevylle. Macisi sammuttaa myös jotkin laitteistojärjestelmät virran säästämiseksi.

Jos sinulla on Mac-kannettava, valmiustilassa se voi pysyä nukkumassa akkuvirralla pidempään. Kannettava tietokone, jonka akku on ladattu täyteen, voi pysyä valmiustilassa jopa 30 päivän ajan ilman, että se liitetään virtalähteeseen.

Mac-mallit, joissa valmiustilaa voi käyttää

• MacBook (2015 tai uudempi)

• MacBook Pro (2012 tai uudempi)

• MacBook Air (2010 tai uudempi)

• Mac minin (2012 tai uudempi) mallit, joissa on SSD- tai Fusion Drive -asema

• iMacin (2012 tai uudempi) mallit, joissa on SSD- tai Fusion Drive -asema

• Mac Pro (loppuvuosi 2013)

Valmiustilaan siirtyminen

Vuonna 2013 ja sen jälkeen valmistetut Mac-tietokoneet siirtyvät valmiustilaan, kun ne ovat olleet nukkumistilassa kolme tuntia. Aikaisemmat mallit siirtyvät valmiustilaan nukuttuaan hieman yli tunnin. Laita Mac nukkumaan valitsemalla Omenavalikosta () Nuku.

Kannettavan tietokoneen ja pöytäkoneen siirtyminen valmiustilaan edellyttävät eri asioita:

• Kannettavien Mac-tietokoneiden siirtyminen valmiustilaan edellyttää, että ne käyttävät akkuvirtaa eikä niissä ole käytössä ulkoisia liitäntöjä (esimerkiksi Ethernet, USB, Thunderbolt, SD-kortit, näytöt tai Bluetooth).

• Mac-pöytäkoneiden siirtyminen valmiustilaan edellyttää, että niihin ei ole tuotu näkyviin ulkoista mediaa (kuten SD-kortteja tai USB- tai Thunderbolt-tallennuslaitteita).

Valmiustilasta poistuminen

Valmiustilasta voi poistua

• painamalla jotakin näppäintä

• painamalla ohjauslevyn tai hiiren painiketta

• avaamalla kannettavan tietokoneen kannen

• liittämällä kannettavan tietokoneen virtalähteeseen

• liittämällä näytön.

Kun Mac poistuu valmiustilasta, järjestelmä palaa valmiustilaa edeltävään tilaan. Tietokone on normaalissa toimintatilassa muutamassa sekunnissa.

Jos Mac-kannettava jätetään valmiustilaan niin pitkäksi aikaa, että akku tyhjenee kokonaan, tietokone sammuu. Tietokone voidaan palauttaa valmiustilaa edeltävään tilaan, eikä tallentamattomien töiden pitäisi hävitä. Valmiustilasta voidaan poistua Mac-kannettavan sammumisen jälkeen liittämällä tietokone virtalähteeseen ja painamalla virtapainiketta.

Poistuminen valmiustilasta tai herääminen on hidasta

Mac-tietokoneen käynnistyminen saattaa näyttää kestävän tavallista pidempään tai se saattaa herätä lepo- tai valmiustilasta hitaasti. Varmista tällöin, että käynnistyslevy on asetettu oikein Käynnistyslevy-asetuksissa:

1. Kun Mac käynnistyy, valitse Omenavalikosta Järjestelmäasetukset.

2. Valitse Käynnistyslevy.

3. Varmista, että valittuna on sisäinen asema (jonka nimi on yleensä Macintosh HD).