Mac mini (vuoden 2011 puoliväli): Ulkoiset portit ja liitännät

Tässä artikkelissa kerrotaan Mac minin (vuoden 2011 puoliväli) ulkoisista porteista ja liitännöistä.

Mac minin (vuoden 2011 puoliväli) portit

Huomautus: tässä artikkelissa käsitellyt portit ja liitännät sijaitsevat tietokoneen takana olevassa liitäntäpaneelissa.

Virtajohdon liitäntä

Tämän portin avulla Mac minin (vuoden 2011 puoliväli) sisäinen virtalähde yhdistetään verkkovirtaan. Liitäntä on erimuotoinen kuin Mac minin aiemmissa malleissa.

Gigabit Ethernet -portti (10 / 100 / Gigabit 1000Base-T)

Mac mini (vuoden 2011 puoliväli) -tietokoneessa on sisäänrakennettu 10/100/1000 Gigabit Ethernet -portti. Tietokone voidaan liittää Ethernet-kaapelilla kaapeli- tai DSL-modeemiin, keskittimeen, kytkimeen, reitittimeen tai toiseen Mac-tietokoneeseen. Ethernet-portti tukee myös jumbokehyksiä. Liitetty laite voi olla 10Base-T-, 100Base-TX- tai 1000Base-T-laite. Portti tunnistaa automaattisesti, minkä tyyppinen laite on liitetty. Ethernet-ristikytkentäkaapelia ei tarvitse käyttää muihin Ethernet-laitteisiin liitettäessä.

Yksi FireWire 800 -portti

Mac mini (vuoden 2011 puoliväli) -tietokoneessa on yksi 800 Mbit/s FireWire (IEEE 1394b) -portti; 8 wattia. 800 Mbit/s on teoreettinen maksiminopeus, ja todelliset nopeudet voivat vaihdella. Tätä porttia käytetään vanhempien iPodien sekä muiden laitteiden (kuten videokameroiden, ulkoisten kovalevyjen ja optisten asemien) kanssa.

HDMI-portti

HDMI-portin avulla tietokone voidaan liittää yhteensopivaan HDMI-näyttöön tai mukana toimitetun HDMI–DVI-sovittimen avulla DVI-näyttöön. Tämän portin kautta voidaan käyttää laajennettu työpöytä- tai näytön kahdennus -tilaa jopa 1 920 x 1 200 pikseliin asti.

Thunderbolt-portti

Mac minissä (vuoden 2011 puoliväli) on Thunderbolt-portti, joka tukee seuraavia:

• Mini-DisplayPort-ulostulo käyttäen Mini-DisplayPort–Mini-DisplayPort-kaapelia (lisävaruste)

• DVI-ulostulo käyttäen Mini-DisplayPort–DVI-sovitinta (lisävaruste)

• VGA-ulostulo käyttäen Mini-DisplayPort–VGA-sovitinta (lisävaruste)

• Dual-Link DVI -ulostulo käyttäen Mini-DisplayPort–Dual-Link DVI -sovitinta, tukee 30 tuuman Apple Cinema HD Display -näyttöä (lisävaruste)

• HDMI-ääni- ja -videoulostulo käyttäen muun valmistajan Mini-DisplayPort–HDMI-sovitinta.

Liitä Thunderbolt-laite Applen Thunderbolt-kaapelilla (2 m).

Neljä USB 2.0 -porttia

Mac mini (vuoden 2011 puoliväli) -tietokoneessa on neljä USB 2.0 -porttia. Niihin voi liittää sekä USB 2.0- että USB 1.1 -laitteita.

USB-portit käyttävät USB A -tyyppisiä liittimiä, joissa on kussakin neljä nastaa.

USB 2.0 -portit tukevat alhaisen nopeuden (1,5 Mb/s), täyden nopeuden (12 Mb/s) ja suuren nopeuden (480 Mb/s) tiedonsiirtoa.

SD-korttipaikka

Sisäänrakennetun SD-korttipaikan avulla Mac mini (vuoden 2011 puoliväli) voi lukea tietoja SD-tietovälineestä ja kirjoittaa tietoja siihen. Paikassa voi käyttää seuraavanlaisia kortteja: Standard SD (Secure Digital) 4 Mt – 4 Gt, SDHC (Secure Digital High Capacity) 4 Gt – 32 Gt ja SDXC (Secure Digital Extended Capacity) 32 Gt ja suuremmat.

Äänen sisäänmeno / optinen äänen sisäänmenoportti

Äänen sisäänmenoportissa toimivat sekä optinen digitaalinen sisäänmeno että analoginen sisäänmeno.

Analoginen linjasisääntulo on käytettävissä 3,5 mm:n minikuulokeliitännän kautta. Äänen sisääntuloportti hyväksyy linjatasoisia stereosignaaleja (24 bitin stereo ja 44,1–192 kHz:n näytteenottotaajuus). Siihen voi myös yhdistää stereon miniplug–RCA-kaapelisovittimen, jonka avulla stereolaitteiston voi liittää tietokoneeseen.

Optinen äänen sisääntulo on SPDIF-muotoa ja käyttää TOSLINK-vakiokaapelia TOSLINK-mini-plug-sovittimen kanssa. Se hyväksyy enintään 24 bitin stereon ja 44,1–96 kHz:n näytteenottotaajuuden.

Kuulokeulostulo / optisen äänen ulostuloportti

Kuulokkeen / linjan ulostuloportti tukee optista digitaalisen äänen ulostuloa, analogisen äänen ulostuloa (24 bitin, 44,1–192 kHz:n D/A-muunnin), digitaalisen äänen ulostuloa (24 bitin stereo ja 44,1–192 kHz:n näytteenottotaajuus) ja sitä tukevaa koodatun digitaaliäänen ulostuloa (AC3 ja DTS). Analogisille kuulokkeille ja linjaulostulolle käytetään tavallista äänikaapelia, jossa on 3,5 mm:n metallipistoke. Digitaalista ääntä varten voidaan käyttää Apple iPhone -kuulokemikrofonia tai TOSLINK-vakiokaapelia TOSLINK-mini-plug -sovittimen avulla.