iMac (loppuvuosi 2006): Ulkoiset portit ja liittimet

Tässä artikkelissa kuvataan iMac (loppuvuosi 2006) -mallien ulkoiset portit ja liittimet:

• iMac (vuoden 2006 puoliväli)

• iMac (17-tuumainen, loppuvuosi 2006, CD)

• iMac (17-tuumainen, loppuvuosi 2006)

• iMac (20-tuumainen, loppuvuosi 2006)

• iMac (24-tuumainen)

Portit ovat tietokoneen takana oikeassa alakulmassa olevassa I/O-paneelissa (Input/Output).

Portit ja liittimet

1. Mini-DVI-videolähtö

2. Ethernet (10/100/1000 Gigabit Base-T)

3. Äänitulo / optinen äänitulo

4. Kuulokelähtö / optinen digitaalinen äänilähtö

5. USB 2.0 (kolme porttia)

6. FireWire (kaksi porttia)

Kuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä

Mini-DVI-videolähtö

Mini-DVI-videolähdön kautta voit peilata tietokoneen näytön tai laajentaa Mac OS X:n työpöydän toiseen näyttöön (laajennettu työpöytätila) liittämällä tietokoneen yhteensopivaan DVI-näyttöön, VGA-näyttöön tai videoprojektoriin tarkoitukseen sopivalla Applen Mini-DVI-sovittimella:

• Jos liität tietokoneeseen DVI-näytön, käytä Applen Mini-DVI–DVI-sovitinta (M9321G/A).

• Jos liität tietokoneeseen VGA-näytön tai videoprojektorin, käytä Applen Mini-DVI–VGA-näyttösovitinta (M9320G/A).

• Jos liität tietokoneeseen television, videoprojektorin tai videonauhurin, jossa käytetään S-video- tai komposiittivideoliitintä, käytä Applen Mini-DVI–video-sovitinta (M9319G/A).

Videon peilauksen avulla voit toistaa iMacin näytössä näkyvän kuvan ulkoisessa näytössä, televisiossa tai projektorissa.

Laajennetun työpöytätilan avulla voit liittää tietokoneeseen ulkoisen näytön ja käyttää näyttöä tietokoneen työpöydän laajennuksena.

Lisätietoja videolähtöliitännästä on artikkelissa Tietoja Intel-pohjaisten iMacien Mini-DVI-portista.

Ethernet (10/100/1000 Gigabit Base-T)

iMacissa (loppuvuosi 2006) on sisäänrakennettu Ethernet-portti (10/100/1000 Mbit/s). iMac (loppuvuosi 2006) voidaan liittää Ethernet-kaapelilla DSL-modeemiin, keskittimeen, kytkimeen, reitittimeen tai toiseen Macintosh-tietokoneeseen. Ethernet-porttiin liitetty laite voi olla 10Base-T- tai 100Base-TX-laite. Portti tunnistaa laitteen tyypin automaattisesti. Ethernet-ristikytkentäkaapelia ei tarvitse käyttää muihin Ethernet-laitteisiin liitettäessä.

Äänitulo / optinen äänitulo

Äänitulo sisältää sekä digitaalisen optisen tulon että analogisen äänitulon.

Analoginen äänilinjatulo kytketään 3,5 mm:n mini phone -liittimellä. Äänituloliitäntä hyväksyy enintään 24-bittiset linjatason stereosignaalit, joiden näytteenottotaajuus on 44,1–192 kHz. Siihen voidaan kytkeä myös miniliitin–RCA-stereokaapelisovitin, jonka kautta tietokone voidaan liittää stereolaitteisiin.

Optinen äänitulo on SPDIF-muotoinen ja käyttää tavallista Toslink-kaapelia, jossa on Toslink–miniliitin-sovitin. Liitäntä pystyy ottamaan vastaan enintään 24-bittistä stereosignaalia, jonka näytteenottotaajuus on 44,1–96 kHz.

iMacissa (loppuvuosi 2006) on myös sisäänrakennettu mikrofoni, joka on lähellä näytön sisäreunan yläosassa olevaa iSight-kameraa.

Kuulokelähtö / optinen digitaalinen äänilähtö

Kuuloke- ja linjalähtöliitäntää voidaan käyttää sekä digitaalisena optisena äänilähtönä että analogisena äänilähtönä 24-bittisellä 16–96 kHz:n D/A-muuntimella. Analogista kuuloke- ja linjaulostuloa varten on käytettävä normaalia äänikaapelia, jossa on 3,5 mm:n optinen muovi- tai nailonliitin.

Kolme USB (Universal Serial Bus) 2.0 -porttia

iMacin (loppuvuosi 2006) takana on kolme USB 2.0 -yhteensopivaa porttia. Näihin portteihin voi liittää sekä USB 2.0- että USB 1.1 -laitteita. Lisäksi tietokoneen näppäimistössä on USB-keskitin, jossa on kaksi USB 1.1 -yhteensopivaa porttia.

Kaikissa USB-porteissa on USB Type A -liittimet, joissa on neljä kosketinta.

USB 2.0 -portit tukevat alhaisen nopeuden (1,5 Mb/s), täyden nopeuden (12 Mb/s) ja suuren nopeuden (480 Mb/s) tiedonsiirtoa.

Kaksi FireWire-porttia

Malleissa iMac (vuoden 2006 puoliväli) ja iMac (17-tuumainen, loppuvuosi 2006, CD) sekä 17- ja 20-tuumaisissa iMac-malleissa (loppuvuosi 2006) on kaksi FireWire (IEEE 1394) -porttia, joiden tiedonsiirtonopeus on 400 Mbit/s. 400 Mbit/s on teoreettinen enimmäiskuormitus; todelliset nopeudet vaihtelevat. Tätä porttia käyttävät iPodit sekä muiden valmistajien laitteet, kuten videokamerat ja ulkoiset asemat.

iMacissa (24-tuumainen) on yksi FireWire 400 -portti ja yksi FireWire 800 (IEEE 1394b) -portti, joka tukee 100, 200, 400 ja 800 Mbps:n siirtonopeuksia (teoreettinen enimmäiskuormitus, todelliset nopeudet vaihtelevat).

iMac (loppuvuosi 2006) -mallit tukevat kohdelevytilaa (Target Disk Mode).