iMac (alkuvuosi 2009): Ulkoiset ominaisuudet, portit ja liitännät

Tutustu iMac (alkuvuosi 2009) -tietokoneiden ulkoisiin ominaisuuksiin, portteihin ja liitäntöihin. Kaikki tässä artikkelissa käsitellyt portit ja liitännät sijaitsevat tietokoneen takana oikeassa alareunassa olevassa liitäntäpaneelissa.

No alt supplied for Image No alt supplied for Image

Ominaisuudet

Sisäinen mikrofoni

Sisäinen mikrofoni toimii erillään kaikista muista äänituloporteista, ja se on aina käytettävissä. Sisäinen mikrofoni tukee tallennusta, jonka bittisyvyys on 16, 20 tai 24 bittiä näytettä kohti ja näytteenottotaajuus on 44,1 kHz, 48 kHz tai 96 kHz. Mikrofonin avulla tallennettu ääni esitetään stereotietovirtana siten, että sekä vasemmasta että oikeasta kanavasta tuleva tietovirta on sama. Mikrofonivahvistuksen säätöalue on -16 dB – +30 dB.

Sisäinen iSight-kamera

Videoneuvottele iChat AV -ohjelman avulla laajakaistayhteyden kautta, ota valokuvia Photo Booth -ohjelman avulla tai kuvaa videoita iMovie HD -ohjelman avulla. iSight-kamerassa on merkkivalo, joka palaa kameran käytön aikana.

Kelkaton optinen asema

SuperDrive-asema voi lukea CD-ROM-, valokuva-CD- sekä ääni- ja DVD-levyjä. Se voi kirjoittaa CD-R-, CD-RW-, DVD±R-, DVD±RW- ja DVD±R Double-Layer (DL) -levyille.

Apple Remote -kaukosäätimen sisäinen infrapunavastaanotin

Infrapunapohjainen Apple Remote -kaukosäädin (myydään erikseen) toimii yhdessä sisäisen infrapunavastaanottimen ja Front Row -käyttöliittymän kanssa. Kaukosäätimellä voit käyttää DVD-soitinta, iPhotoa, iTunesia ja QuickTime Playeria.

Liitäntäportit

Apple Mini-DisplayPort-videoulostuloportti

Mini-DisplayPort-videoulostuloportin avulla voit kahdentaa näytön tai laajentaa Mac OS X -työpöydän (laajennettu työpöytä -tila), kun käytössä on yhteensopiva DVI- tai VGA-näyttö tai projektori ja asianmukainen Mini-DisplayPort-sovitin:

• Käytä single-link DVI -näytöissä Mini-DisplayPort–DVI-sovitinta (MB570Z/A).

• Käytä Dual-Link DVI -näytöissä Mini-DisplayPort–Dual-Link DVI -sovitinta (MB571Z/A).

• Käytä VGA-näytöissä ja -projektoreissa Mini-DisplayPort–VGA-sovitinta (MB572Z/A).

Näytön kahdennus

Näytön kahdennuksen avulla iMacin litteässä näytössä olevan kuvan saa näkymään myös ulkoisessa näytössä, televisiossa tai projektorissa.

Laajennettu työpöytä -tila

Liitä ulkoinen näyttö tietokoneeseen ja käytä sitä työpöytänä sisäänrakennetun näytön lisäksi.

Ethernet-portti (10/100/1000Base-T)

iMac (alkuvuosi 2009) -tietokoneessa on sisäinen Ethernet-portti 10Base-T/UTP-, 100Base-TX- ja 1000Base-T Gigabit -tekniikoita varten. Voit liittää iMacin Ethernet-kaapelilla kaapeli- tai DSL-modeemiin, keskittimeen, kytkimeen, reitittimeen tai toiseen Macintosh-tietokoneeseen.

Liitetty laite voi olla joko 10Base-T-, 100Base-T- tai 1000Base-T-laite; portti tunnistaa automaattisesti, minkä tyyppinen laite on liitetty. Ethernet-ristikytkentäkaapelia ei tarvitse käyttää muihin Ethernet-laitteisiin liitettäessä.

Neljä USB 2.0 -porttia

iMac (alkuvuosi 2009) -tietokoneen takana on neljä USB 2.0 -yhteensopivaa porttia. Näihin portteihin voi liittää sekä USB 2.0- että USB 1.1 -laitteita. USB 2.0 -portit tukevat alhaisen nopeuden (1,5 Mb/s), täyden nopeuden (12 Mb/s) ja suuren nopeuden (480 Mb/s) tiedonsiirtoa.

Alumiinisessa Apple-näppäimistössä on USB-keskitin, jossa on kaksi nopeaa USB 2.0 -porttia.

Kaikki USB-portit käyttävät USB A -tyyppisiä liitäntöjä, joissa on kussakin neljä nastaa.

Äänen linjasisääntulo / optinen digitaalinen äänen sisäänmenoportti

Linjasisääntulo

Analoginen linjasisääntulo toimii erillään kaikista muista äänituloporteista, ja se on aina käytettävissä. Linjasisääntulo tukee tallennusta, jonka bittisyvyys on 16, 20 tai 24 bittiä näytettä kohti ja näytteenottotaajuus on 44,1 kHz, 48 kHz tai 96 kHz. Linjasisääntulon kautta tallennettu ääni esitetään stereotietovirtana. Tulosignaalin vahvistuksen säätöalue on -16 dB – +30 dB.

1 kHz:n ja 1 VRMS:n (-3 dBFS) siniaallon (44,1 kHz:n sisäänmenon näytteenottotaajuus, 24-bittinen näytesyvyys, 0,0 dB tulosignaalin vahvistus ja ei painotusta) sisäänmenon aikana äänen linjasisääntulolla on seuraavat nimelliset tekniset tiedot:

• Liitäntätyyppi: 3,5 mm (1/8-tuumainen) stereo.

• Suurin sallittu tulojännite: 3 VRMS (+11,8 dBu).

• Pienin sallittu tulojännite täysimääräiselle lähtöarvolle: 63 mVRMS (-21,5 dBu), kun tulosignaalin vahvistus = +30 dB.

• Tuloimpedanssi: > 20 kilo-ohmia.

• Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz, +0,5 dB / -3 dB.

• Signaalikohinasuhde (SNR): > 90 dB.

• Harmoninen kokonaissärö + kohina (THD+N): < -85 dB (0,006 %).

• Kanavaerottelu: > 85 dB.

Optinen digitaalinen sisäänmeno

Digitaalisessa äänen sisäänmenossa on seuraavat sähköiset ominaisuudet (nimelliset tekniset tiedot), jotka perustuvat 1 kHz:n siniaallon sisäänmenoon, kun syöttötaso on 0 dBFS, näytesyvyys on 24-bittinen ja näytteenottotaajuus on 44,1 kHz (ellei jäljempänä ilmoiteta toisin):

• FSI – sisäänmenon näytteenottotaajuudet: 44,1 kHz, 48 kHz tai 96 kHz.

• Bittiä näytettä kohti: 16, 20 tai 24.

• Signaalikohinasuhde (SNR): > 130 dB.

• Harmoninen kokonaissärö + kohina (THD+N): < -130 dB (0,0003 %).

Äänen ulostulo / digitaalinen äänen ulostuloportti

Linja-/kuulokeulostulo

Äänen ulostulolle valitaan automaattisesti kuulokeulostulo, jos ulkoista S/PDIF-liitännällä varustettua optista digitaalista toistolaitetta ei havaita. Kuulokeulostulo tukee stereotietovirtaa, jonka bittisyvyys on 16, 20 tai 24 bittiä näytettä kohti ja näytteenottotaajuus on 44,1 kHz, 48 kHz tai 96 kHz. Kuulokkeen ulostulovoimakkuuden säätöalue on 0,0 dB – -64 dB.

1 kHz:n siniaallon toiston aikana, kun jännitetaso on -3 dBFS, näytesyvyys on 24-bittinen, ulostulon näytteenottotaajuus on 44,1 kHz ja kuorma on 100 k (ellei toisin määritetty), äänen ulostulolla on seuraavat nimelliset tekniset tiedot:

• Liitäntätyyppi: 3,5 mm (1/8-tuumainen) stereoyhdistelmä.

• Maksimilähtöjännite: 1,6 VRMS (+6,3 dBu).

• Lähtöimpedanssi: <24 ohmia

• Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz, +0,5 dB / -3 dB.

• Signaalikohinasuhde (SNR): > 90 dB.

• Harmoninen kokonaissärö + kohina (THD+N): < –80 dB (0,007 %).

• Kanavaerottelu: > 85 dB.

S/PDIF-muotoinen optinen digitaalinen ulostulo

S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface Format) -muotoinen optinen digitaalinen ulostulo valitaan automaattisesti, kun S/PDIF-muotoinen optinen digitaalinen toistolaite on havaittu ulkoisessa yhdistelmä-ääniportissa. S/PDIF-muotoinen optinen digitaalinen ulostulo tukee pulssikoodimodulaatio (PCM)- ja kaarikonsistenssialgoritmi #3 (AC-3) -äänimuotoja ja seuraavia stereotietovirtaominaisuuksia:

• PCM: 16, 20 tai 24 bittiä näytettä kohti, kun näytteenottotaajuus on 44,1 kHz, 48 kHz tai 96 kHz

• AC-3: 16 bittiä näytettä kohti, kun näytteenottotaajuus on 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176,4 kHz tai 192 kHz.

S/PDIF-muotoinen optinen ulostulokanavan tila on IEC:n (International Electrotechnical Commission) 60958-3-standardin kuluttajatilan digitaalisen äänen mukainen.

1 kHz:n siniaallon toiston (S/PDIF-ulostulomuoto, kun ulostulotaso on 0 dBFS, näytteenottotaajuus on 44,1 kHz ja näytesyvyys on 24-bittinen, ellei toisin määritetty), digitaalisen äänen ulostulolla on seuraavat nimelliset tekniset tiedot:

• Liitäntätyyppi: 3,5 mm (1/8-tuumainen) stereoyhdistelmä.

• Digitaalisen äänen signaalikohinasuhde (SNR): >130 dB

• Digitaalisen äänen harmoninen kokonaissärö + kohina (THD+N): < –130 dB (0,00003 %).

FireWire-portti

iMac-tietokoneessa on yksi OHCI (Open Host Controller Interface) FireWire -ohjaimen ja FireWire 800 PHY:n (fyysinen kerros) tukema FireWire 800 -portti. FireWire 800 -portti tukee IEEE 1394b:tä, jonka maksimitiedonsiirtonopeus on 800 Mb/s (100 MBps). iMac (alkuvuosi 2009) toimii 7 watin portin kanssa.

iMac (alkuvuosi 2009) -tietokone tukee kohdelevytilaa.