Mac-kannettavat: Tietoja äkillisen liikkeen tunnistimesta

Äkillisen liikkeen tunnistimen (SMS) teknologia on kovalevyn sisäinen suojaus, joka on suunniteltu estämään levyongelmat, jos tietokone putoaa tai jos se altistuu voimakkaalle tärinälle.

Kaikissa Intel-pohjaisissa Mac-kannettavissa on äkillisen liikkeen tunnistusteknologia. Niihin kuuluvat muun muassa

• MacBook

• MacBook Pro

• MacBook Air

• PowerPC-tietokoneet, joissa on PowerBook G4 (12-tuumainen, 1,5 GHz), PowerBook G4 (15-tuumainen, 1,67/1,5 GHz), PowerBook G4 (17-tuumainen, 1,67 GHz) ja iBook G4 -tietokoneet, joissa on iBook G4 (vuoden 2005 puoliväli).

Huomautus: Tietokoneet, joissa on SSD-asema tai flash-muisti, eivät käytä äkillisen liikkeen tunnistinta, koska asemissa ei ole liikkuvia osia.

Äkillisen liikkeen tunnistin on suunniteltu havaitsemaan epätavallisen voimakkaat värinät, äkilliset asennon muutokset ja nopeutuneet liikkeet. Jos tunnistin havaitsee jonkin näistä, se lukitsee kovalevyn päät välittömästi, mikä vähentää kovalevyn vaurioitumisriskiä. Päiden lukitsemisen yhteydessä saattaa kuulua pieni naksahdus, mikä on normaalia ja odotettavissa. Jos toistat videokuvaa, ääntä tai suoritat muita vastaavia tehtäviä, saatat huomata keskeytyksen tehtävässä, kun äkillisen liikkeen tunnistin aktivoituu. Tehtävän pitäisi jatkua heti, kun äkillisen liikkeen tunnistin on tilassa, jossa sen ei tarvitse enää olla aktiivinen.

Kun äkillisen liikkeen tunnistin havaitsee, että tietokoneen asento on jälleen vakaa, se avaa kovalevyn päiden lukituksen ja palaa normaaliin toimintaan. Yleensä äkillisen liikkeen tunnistimen suojaus ei muuta kovalevyn suorituskykyä normaalissa käytössä. Kannattaa kuitenkin välttää tietokoneen nostamista tai siirtämistä työalustalta, kun se on hereillä ja päällä. Jos tietokone täytyy siirtää, aseta se lepotilaan sulkemalla kansi tai käyttämällä Apple-valikkoa.

Entä jos minun on poistettava äkillisen liikkeen tunnistin käytöstä?

Apple on säätänyt äkillisen liikkeen tunnistustoimintoa huolellisesti siten, että se tarjoaa parhaan mahdollisen tasapainon kovalevyn suojaamisen ja äkillisen liikkeen tunnistimen tahattoman aktivoitumisen estämisen välillä. Useimpien Mac-kannettavien omistajien ei koskaan tarvitse laittaa tätä ominaisuutta pois päältä. Apple ehdottaa, ettet muokkaa asetuksia, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä.

Joissakin ympäristöissä, kuten live-konserttisaleissa, äänitysstudioissa tai tanssiklubeissa, ulkoinen värinä saattaa olla niin voimakasta, että moduuli voi odottamatta lukita kovalevyn päät, mikä aiheuttaa äänen tai videon toiston keskeytymisen. Näissä tilanteissa haluat ehkä poistaa toiminnon tilapäisesti käytöstä.

Selvitä ensin äkillisen liikkeen tunnistimen tila

1. Valitse Finderin Siirry-valikosta Lisäohjelmat.

2. Avaa Pääte Lisäohjelmat-kansiosta.

3. Kun komentorivi tulee näkyviin, kirjoitasudo pmset -g ja paina rivinvaihtonäppäintä.

4. Kirjoita pyydettäessä ylläpitäjän salasana ja paina rivinvaihtonäppäintä. Tämä komento kysyy tietokoneelta nykyisen äkillisen liikkeen tunnistimen asetusta. Voit määrittää asetuksen paikantamalla äkillisen liikkeen tunnistimen merkinnän Mac OS X 10.4:ssä ja uudemmissa ja katsomalla oikealta puolelta sen arvon. Oletusasetus on 1 (käytössä). Jos tunnistin on pois päältä, asetus on 0.

Äkillisen liikkeen tunnistimen käytöstä poistaminen Mac OS X 10.4:ssä ja uudemmissa:

1. Jos äkillisen liikkeen tunnistin on käytössä, voit poistaa sen käytöstä kirjoittamalla sudo pmset -a sms 0 Pääte-kohtaan ja painamalla rivinvaihtonäppäintä.

2. Kirjoita ylläpitäjän salasana pyydettäessä.

3. Kirjoita sudo pmset -g -komento varmistaaksesi, että asetus on 0.

Kaikki äkillisen liikkeen tunnistimen asetuksiin tekemäsi muutokset pysyvät voimassa myös tietokoneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Jos päätät poistaa äkillisen liikkeen tunnistimen käytöstä, Apple suosittelee, että otat sen uudelleen käyttöön mahdollisimman pian, jotta saat ominaisuudesta parhaan hyödyn.

Voit ottaa äkillisen liikkeen tunnistimen uudelleen käyttöön Mac OS X 10.4:ssä ja uudemmissa seuraavasti:

1. Jos äkillisen liikkeen tunnistin on pois päältä ja sen tilana on 0, voit ottaa äkillisen liikkeen tunnistimen uudelleen käyttöön kirjoittamalla Päätteeseen sudo pmset -a sms 1 ja painamalla rivinvaihtonäppäintä.

2. Kirjoita ylläpitäjän salasana pyydettäessä.

3. Kirjoita pmset -g -komento varmistaaksesi, että asetus on 1.