Mac OS X: Tietoja tiedostojärjestelmän kirjaamisesta

Kirjaaminen on ominaisuus, joka suojaa tiedostojärjestelmää sähkökatkoksilta ja laitteiston osien vioittumiselta. Tämä vähentää hakemistokorjausten tarvetta. Tässä dokumentissa kerrotaan, mitä etuja ominaisuuden käyttämisestä on ja miten se toimii.

Mac OS laajennettu (HFS Plus) -tiedostojärjestelmän kirjaaminen parantaa tietokoneen käytettävyysaikaa ja vikasietokykyä, mikä on erityisen tärkeää palvelimille. Kirjaaminen suojaa tiedostojärjestelmän eheyttä Xservessä ja muissa Mac OS X Serveriä käyttävissä tietokoneissa odottamattoman sulkeutumisen tai sähkökatkon tapauksessa. Se auttaa myös maksimoimaan palvelimien ja liitettyjen tallennuslaitteiden käyttöajan nopeuttamalla niiden taltioiden korjauksia, joita ongelma koskee, kun järjestelmä käynnistyy uudelleen.

Kun kirjaaminen on käytössä levyllä, se pitää levyllä oleviin tiedostoihin tehdyistä muutoksista jatkuvaa kirjaa. Jos tietokone pysähtyy sähkökatkoksen tai muun ongelman vuoksi, levy voidaan palauttaa lokin avulla toimivaan tilaan palvelimen käynnistyessä uudelleen.

Saata menettää käyttäjätietoja, joita puskuroitiin virheen sattuessa, mutta tiedostojärjestelmä palautetaan yhtenäiseen tilaan. Lisäksi tietokoneen käynnistäminen uudelleen on paljon nopeampaa. Muista aina varmuuskopioida tietosi tarpeeksi usein.

Miksi kirjaamista tarvitaan?

Sähkökatkos tai järjestelmävirhe keskeyttää luku- ja kirjoitusprosessit. Tämä voi aiheuttaa sen, että tiedostojärjestelmähakemiston tiedot eivät täsmää tallennettujen tiedostojen todellisten sijaintien ja rakenteiden kanssa. Kirjaamattomassa tiedostojärjestelmässä asemat ovat vian jälkeen tuntemattomassa tilassa, eli niiden toiminnasta juuri ennen sammumista ei ole tietoja. Ennen kuin palvelin voi käynnistyä uudelleen ja jatkaa palveluita, sen on tehtävä yhtenäisyystarkistus, joka edellyttää koko tiedostojärjestelmän läpikäyntiä lohkoittain. Usean teratavun taltiolla tämä prosessi voi kestää tunteja, mikä aiheuttaa liian pitkän käyttökatkon palvelimelle.

Kirjaaminen nopeuttaa palautusaikaa odottamattoman sammumisen jälkeen, mikä parantaa palvelin- ja tallennusjärjestelmien käytettävyyttä merkittävästi. Kun kirjaaminen on käytössä tallennustaltiolla, palvelin seuraa tiedostojärjestelmän toimintaa automaattisesti ja pitää sen tapahtumista kirjaa jatkuvasti erillisessä tiedostossa, jota kutsutaan lokiksi. Lokin avulla käyttöjärjestelmä voi palauttaa tiedostojärjestelmän tunnettuun yhtenäiseen tilaan vian jälkeen. Näin käynnistyksen aikana ei tarvita koko tiedostojärjestelmän yhtenäisyystarkistusta. Kun palvelin käynnistyy uudelleen, Mac OS X yksinkertaisesti toistaa äskettäiset kirjatut tapahtumat. Näin järjestelmä saadaan ajan tasalle, ja vian vuoksi keskeytyneitä toimintoja voidaan jatkaa. Kirjatun tiedostojärjestelmän ansiosta palvelimen uudelleenkäynnistys kestää vain muutaman sekunnin riippumatta siitä, kuinka paljon tiedostoja on tai kuinka suuri taltio on.

Taaksepäin yhteensopiva

Kirjaava tiedostojärjestelmä on osa Mac OS laajennettu -tiedostojärjestelmään tehtyjä vaiheittaisia parannuksia, ja se on taaksepäin yhteensopiva Mac OS laajennettu -tiedostojärjestelmän kanssa. Käyttäjät voivat lukea ja käyttää kirjaavia Mac OS laajennettu -taltioita ja kirjoittaa niihin tietokoneilla, joissa ei ole kirjaamisominaisuutta.

Useimpia Mac OS laajennettu -tiedostojärjestelmälle suunniteltuja levytyökaluja voi myös käyttää kirjaamisen ollessa päällä. Tarkista asia levylaitteen toimittajalta, ennen kuin käytät aiempia levylaitteita kirjatussa tiedostojärjestelmässä.

Käyttö ja lisätiedot

Saatat nähdä joitakin vaarattomia virheviestejä, kun kirjaaminen on käytössä. Lisätietoja niistä on artikkelissa Mac OS X: fsck antaa harmittomia virheviestejä kirjaamisen ollessa käytössä.

Näin otat kirjaamisen käyttöön tai poistat sen käytöstä Levytyökalun avulla:

1. Avaa Levytyökalu kohdasta Apit/Lisäapit.

2. Valitse taltio, jolle haluat ottaa kirjaamisen käyttöön tai jolta haluat poistaa sen käytöstä.

3. Jos haluat ottaa ominaisuuden käyttöön, klikkaa Ota kirjaaminen käyttöön ‑painiketta tai valitse Ota kirjaaminen käyttöön Arkisto-valikosta.

• Jos haluat poistaa ominaisuuden käytöstä, valitse Ota kirjaaminen pois käytöstä Arkisto-valikosta.

Huomautus: Mac OS X 10.4:ssä tai uudemmassa Ota kirjaaminen pois käytöstä ‑vaihtoehdon saa näkymään Arkisto-valikossa painamalla optionäppäintä.

Lisätietoja

Kirjaaminen esiteltiin Mac OS X Server 10.2.2:ssa palvelinkäyttöjärjestelmien osalta ja tavallisten käyttöjärjestelmien osalta Mac OS X 10.3 Pantherissa.