Mitä eroa on tavallisella levyllä (disk) ja optisella levyllä (disc)?

"Disk" ja "disc" tarkoittavat molemmat suomeksi levyä, mutta niiden välillä on selvä ero.

Optiset levyt

Optisella levyllä (disc) tarkoitetaan optista tallennusvälinettä, kuten ääni-CD-, CD-ROM-, DVD-ROM-, DVD-RAM- tai DVD-Video-levyä. Jotkin levyt ovat ainoastaan luettavia (ROM), kun taas joillekin levyille voidaan polttaa (kirjoittaa) sisältöä kerran (esimerkiksi CD-R ja DVD-R, paitsi usean istunnon polttamista käytettäessä) tai levy voidaan tyhjentää ja sille voidaan kirjoittaa useita kertoja (esimerkiksi CD-RW, DVD-RW ja DVD-RAM).

Kaikki optiset levyt ovat poistettavia. Tämä tarkoittaa, että kun irrotat tai poistat levyt tietokoneen työpöydältä tai Finderista, levy tulee fyysisesti ulos tietokoneesta.

Tavalliset levyt

Tavallisesti levyllä tarkoitetaan magneettista tallennusvälinettä, kuten levykettä, tietokoneen kovalevyä tai ulkoista kovalevyä. Tavallisille levyille voidaan aina kirjoittaa uudelleen, paitsi jos levyt on tarkoituksella lukittu tai kirjoitussuojattu. Levyt voidaan myös helposti osioida useiksi pienemmiksi taltioiksi.

Levyt ovat yleensä metallisessa tai muovisessa kotelossa. Levyä ja sen kotelomekanismia kutsutaan yleensä yhteisesti kovalevyksi tai kiintolevyksi.