Mac 101: Automator

Automator er din personlige automatiseringsassistent, der gør det nemt for dig at nå mere – med færre problemer. Med Automator kan du bruge en simpel proces med træk-og-slip til at oprette og køre "automatiseringsinstrukser", der udfører enkle og komplekse opgaver for dig, når og hvor du har brug for det.

Med Automator kan du automatisere meget af det, du foretager dig på en computer. Du kan oprette og udskrive et overordnet bibliotek med kontaktpersonerne i din adressebog, finde og tilføje billeder fra dine yndlingswebsteder til iPhoto, udskrive dokumenter til iPad og omdøbe mange filer på en gang på en gang i Finder. Du kan endda tage planlagte sikkerhedskopier af vigtige oplysninger. Der er ingen grænser for, hvad du kan gøre, og Automator skal kun bruge nogle få sekunder eller minutter på det, du ville tage flere timer om at gøre selv.

Eksempel på arbejdsgang for "hurtigt snapshot"

Du har måske haft lyst til at tage et hurtigt snapshot af dig selv, som du kan føje til e-post, beskeder og chat. Som et eksempel på, hvor nemt det er at bruge Automator til at oprette dine egne automatiseringsværktøjer, ses her en arbejdsgang, du kan opbygge og installere som en systemomfattende tjeneste, hvis du vil bruge en bærbar Mac-computers kamera eller iMacs indbyggede kamera til omgående at tage et snapshot af dig og føje det til iPhoto-biblioteket. "Systemomfattende tjeneste" betyder, at du har adgang til tjenesten på menuen i et program, under Tjenester, som vist sidst i denne fremgangsmåde.

Følg denne fremgangsmåde på computeren for at oprette en tilsvarende tjeneste til dig selv:

Automator-ikonet på Launchpad

1. Åbn Automator på Launchpad ved at klikke på ikonet for Automator-robotten "Otto". Der vises et nyt Automator-arbejdsgangvindue.
  2. Du kan vælge typen af Automator-arbejdsgangdokument, som du vil oprette, på arket til valg af skabelon

3. I det nye vindues rullemenu med skabeloner (som vist ovenfor) skal du vælge Tjeneste som arbejdsgangdokument, og derefter skal du klikke på knappen Vælg. Skabelonarket trækkes til baggrunden for at vise et nyt arbejdsgangdokument, der er klar til redigering:

Et Automator-arbejdsgangvindue, der er klar til at blive redigeret

Elementer i Automator-arbejdsgangvinduet

Et Automator-vindue (se billedet ovenfor) indeholder:

• (1) kolonnen Bibliotek til venstre, der er sorteret efter program eller kategori og indeholder en liste med alle Automator-handlinger, som er installeret på computeren
  • (2) kolonnen Handling i midten, der viser de tilgængelige handlinger for det valgte program eller den valgte kategori
  • (3) et søgefelt, så du hurtigt kan finde handlinger, der skal føjes til arbejdsgangen
  • (4) et infofelt nederst til venstre, der giver dig nyttige oplysninger om en valgt handling
  • (5) et arbejdsgangvindue til højre, som du kan trække handlinger til for at opbygge din "automatiseringsinstruks"
  • (6) Lokalmenuen "Tjeneste modtager"

Fortsæt nu med at oprette arbejdsgangen til at tage et snapshot:

1. Tjenestearbejdsgange er ofte udviklet til at virke sammen med filer eller tekst, der er valgt i andre programmer – f.eks. billedfiler, der er valgt i Finder. I denne eksempelarbejdsgang genererer tjenesten et nyt foto for dig, så du behøver ikke bruge andre filer som input til arbejdsgangen. Indstil tjenestearbejdsgangen til at ignorere eventuelle eksisterende valgte emner ved at vælge ingen input i lokalmenuen Tjeneste modtager (6) øverst i vinduet (se billedet ovenfor).
  2. Nu, hvor indstillingerne for tjenestearbejdsgangen er blevet angivet, skal du opbygge arbejdsgangen ved at finde og tilføje handlinger fra biblioteket Handlinger til arbejdsgangområdet. Begynd med at finde en Automator-handling for at tage et snapshot. I søgefeltet (1) skal du skrive ordet snapshot: Alle Automator-handlinger, der er knyttet til dette søgeord, vises på listen Handlinger under søgefeltet (se nedenfor).

3. Sådan trækker du en handling til arbejdsgangområdet

4. Ifølge beskrivelsen nederst til venstre i arbejdsgangvinduet (se ovenfor), er handlingen Tag video-snapshot den helt rigtige til at automatisere det hurtige snapshot af et foto ved hjælp af computerens indbyggede kamera. Træk handlingstitlen fra listen Handlinger (2) til arbejdsgangområdet (3).
  5. Slip emnet, så handlingen føjes til arbejdsgangen:

6. Parameterkontrolenhederne for en Automator-handling vises i handlingens indbyggede oversigt

7. Når en handling føjes til arbejdsgangområdet (se ovenfor), vises en rektangulær rude med kontrolenheder til indstilling af værdier for eventuelle parametre, som handlingen bruger. I oversigten for handlingen Tag video-snapshot finder du afkrydsningsfeltet Tag billede automatisk, der angiver, om brugeren skal klikke på en knap for at tage et snapshot. Marker afkrydsningsfeltet (1), så arbejdsgangen tager billedet automatisk. Du skal bare smile.
  8. Du skal bruge den samme søge- og tilføjelsesproces, som du brugte til at finde og føje handlingen Tag video-snapshot til arbejdsgangen, søge efter ordet import samt finde og tilføje handlingen Importer arkiver til iPhoto i slutningen af arbejdsgangen:

9. Handling nr. 2 er føjet til arbejdsgangen

Bemærk, at de to handlinger i arbejdsgangen (se ovenfor) er knyttet sammen (1): Det betyder, at resultaterne af den første handling – den nye fotofil, der er taget med computerens kamera – videresendes til den anden handling som input. Generelt virker Automator-arbejdsgange på denne måde: Oplysninger og emner sendes mellem hvert trin (handling) i arbejdsgangen.

10. Til sidst skal du rydde op ved at angive, at du vil slette den oprindelige billedfil, der er taget med kameraet, efter at den er importeret i iPhoto, ved at markere afkrydsningsfeltet Slet kildebilleder… (2) i handlingsoversigten (se ovenfor).

Andet skal der ikke til for at oprette en enkel arbejdsgang til at tage et kamerasnapshot og føje det til iPhoto! Nu er du klar til at gemme og installere arbejdsgangen.

11. Hvis du vil gemme og installere tjenestearbejdsgangen, skal du vælge Arkiver… på menuen Arkiv. I rullemenuen til navngivning skal du skrive Hurtigt snapshot som navn for tjenesten, og derefter skal du klikke på knappen Arkiver. Den nye tjenestearbejdsgang installeres automatisk som en del af den systemomfattende tjenestearkitektur og er tilgængelig på menuen Tjenester i alle programmer. Du kan nu lukke arbejdsgangvinduet.

Brug af tjenesten

Du kan nu bruge den nye tjeneste ved at sætte dig ved computeren og vælge Hurtigt snapshot på menuen Tjenester, som indgår i alle programmer:

Kørsel af tjenesten

Mac-computeren bipper tre gange og tager derefter et billede, som overføres automatisk til iPhoto-biblioteket:

Det nye snapshot føjes til iPhoto

Du har nu oprettet et praktisk værktøj med Automator, der gør det nemt at tage et billede af dig selv og føje det til iPhoto-biblioteket.

Tip! Vil du have flere oplysninger om Automator? Se den indbyggede Automator-hjælp på Mac-computeren (vælg Hjælp til Automator på menuen Hjælp i Automator).